Snel en gemakkelijk een gezonde maaltijd op tafel?

Snel en gemakkelijk een gezonde maaltijd op tafel?

Doordat mensen de laatste maanden minder en minder buiten komen, zijn ook de mogelijkheden tot dagelijkse beweging beperkt. Het feit dat je minder in beweging bent, heeft directe gevolgen op je gezondheid. Het gebrek aan beweging zorgt voor een lagere gemiddelde dagelijkse calorieverbranding. Door het gebrek aan calorieverbranding ligt overgewicht op de loer! Daarnaast zorgt het gebrek aan beweging voor minder stimulans van de bloedstroom. Dit zijn twee belangrijke factoren die van invloed zijn op je dagelijkse gezondheid. Om er voor te zorgen dat deze aanslag op je gezondheid zo zacht mogelijk binnen komt, is het juist nu verstandig om er alles aan te doen om zo gezond mogelijk te leven. Dit geldt dan met name voor de voeding die je tot je wel en die je niet tot je neemt. Iedereen houdt van snacken en vet eten, maar door het gebrek aan beweging kunnen deze ongezonde voedingsstoffen zich snel ophopen in je lichaam.Het voorbereiden van gezond eten kost over het algemeen meer tijd dan het voorbereiden van ongezond eten en wordt daarom als drempel gezien. Dit is een mooi moment om hier toch mee te beginnen. Doordat je waarschijnlijk meer vrije tijd hebt dan ooit, is dit ook een mooi moment om te experimenteren met gezond eten! Het zal aan het begin wat extra tijd kosten, maar als je het eenmaal in de vingers hebt wil je niet meer anders!

Surinaams gezond eten

Als men denkt aan gezond eten is Surinaams eten waarschijnlijk niet een van de eerste keukens die te binnen schiet. Toch zal de surinaamse keuken je verrassen! De welbekende Surinaamse gerechten staan bekend om de zoetheid die de gerechten met zich mee brengen en men associeert zoet al snel met ongezond. Toch zijn er veel Surinaamse gerechten die wel deze zoete smaak met zich mee dragen, maar ook nog eens gezond zijn! Dit komt door diverse factoren maar de belangrijkste zijn de groenten die in de keuken gebruikt worden en de kruiden die in de keuken gebruikt worden! De Surinaamse keuken staat bekend om de kruiden die hierin gebruikt worden. De kruiden die gebruikt worden bevatten veel capsaïcine, dit maakt de kruiden goed voor de gezondheid! Capsaïcine is een plantaardig product dat ervoor zorgt dat de bloedsomloop versnelt. Een ideaal ingrediënt dus voor het verbeteren van je bloedsomloop! Doordat het ingrediënt in veel Surinaamse kruiden(mixen) vermengd zit, weet je zeker dat je door Surinaams te eten je je bloedsomloop in ieder geval niet verslechterd.

Surinaamse groenten

De Surinaamse keuken is daarnaast ook gezond door de gezonde groenten die gebruikt worden in de Surinaamse keuken. De meest bekende Surinaamse groenten zijn de klaroen, dagoeblad en antroewa. Dit zijn stuk voor stuk groenten die niet alleen het Surinaamse eten, maar ook in recepten uit andere keukens verwerkt kunnen worden. De groenten bevatten ontzettend veel ijzer en zijn daarom een stuk ‘gezonder’ dan de groenten die de meeste Nederlanders eten. Je kunt zoals gezegd de groenten verwerken in diverse recepten van over de hele wereld, maar ze passen het beste binnen een traditionele Surinaamse bami of Surinaamse nasi. Nu zul je bij de gerechten nasi en bami misschien niet direct aan de Surinaamse keuken denken. DIt komt doordat de gerechten haar oorsprong ook kennen in het verre Oosten, maar naar Suriname zijn geïmporteerd en omarmd. Doordat door de jaren heen het land Suriname bevolkt is geraakt met mensen van over de hele wereld, hebben ook diverse keukens van over de hele wereld zich hier gesetteld. De unieke mengelmoes van culturen in Suriname spiegelt zich op de keuken. Hierdoor is de keuken enorm divers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *