Zijn groene smoothies gezond?

Groene smoothie

Zijn groene smoothies gezond?

dec 12, 2019 Gezondheid by Estelle

Onze gezonde zoektocht bekijkt vandaag in hoeverre groene smoothies gezond zijn. Momenteel zijn groene smoothies razend populair. Maar zijn ze ook gezond?

Wat zijn groene smoothies?

Een groene smoothie verschilt in een aantal opzichte van de groene smoothies die we kennen van restaurants en de supermarkt. In restaurants of lunchrooms heb je tegenwoordig vaak ook de mogelijk om een smoothie te bestellen. Zij spelen in op de gezondheidshype rondom smoothies. De smoothie die je in een restaurant besteld zijn doorgaans zijn gemaakt van melk of yoghurt, fruit en een siroop. De siroop wordt gebruikt om de smoothie nog wat extra smaak en zoetheid mee te geven.

Een groene smoothie heeft eigenlijk als enige overeenkomst dat er ook fruit in zit. Een aantal verschillen maken echter dat een groene smoothie zoveel gezonder is dan de smoothie die je in de horeca besteld.

Een groene smoothie is groen omdat er groene bladgroenten inzitten. Dit zijn rauwe bladgroenten zoals spinazie en boerenkool. Omdat deze bladgroenten rauw worden gebruikt zitten ze nog barstensvol vitaminen. Normaal gesproken gaat namelijk een groot deel van de vitaminen verloren door de groente te koken. Naast vitamines zitten er in groene bladgroenten veel mineralen, spoorelementen, antioxidanten en bioactieve stoffen. Het zijn de vitaminen en antioxidanten die bewaart blijven omdat de groenten rauw worden bereid. Mineralen en spoorelementen gaan in principe ook niet verloren als je de groente zou koken.

Groene bladgroente bevatten nog een bijzondere stof: chlorofyl. Dit is het pigment bloedgroen wat zorgt voor de groene kleur. Dit bloedgroen bezit sterke gezondheidseigenschappen waaronder een detox werking. Het helpt om de lever en darmen te reinigen. Dankzij deze detox werking zijn groene smoothie mede zo gezond.

Het gebruik van zuivel, zoals melk of yoghurt, zorgt ervoor dat de detox werking teniet wordt gedaan. Voor een gezonde groene smoothie is het daarom belangrijk dat er geen gebruik wordt gemaakt van zuivel. Voor het maken van een groene smoothie wordt daarom gebruik gemaakt van vloeistoffen zoals water, kokoswater, kokosmelk of amandelmelk.

Wat maakt groene smoothies lekker?

Je kunt je voorstellen dat het blenden van wat boerenkool in water zal resulteren in een vrij bitter groentesapje. Om de groene smoothie van de nodige smaak te voorzien is daarom fruit nodig. Het fruit zorgt voor een heerlijk zoete smaak. Fruit is tevens voldoende zoet om de smaak van de groenten naar de achtergrond te verdringen. Ben je nog niet gewend aan de smaak van groene smoothies dan gebruik je het beste 60% fruit en 40% groenten. Zodra je gewend bent aan de smaak van de groene smoothies dan kan je gaan voor een 50-50 verdeling. Waarna je eventueel kunt gaan voor een verdeling van 40% fruit en 60% groene bladgroente.

Het fruit in een groene smoothie dient dus eigenlijk als natuurlijke zoetstof. Maar wel een zoetstof met grote voordelen. Fruit is rijk aan voedingsstoffen zoals vitamines, antioxidanten en vezels. Sommige mensen zijn bang dat het natuurlijke suiker van het fruit ze dik maakt, dit is echter niet het geval. Er zijn zelfs diëten gebaseerd op groene smoothies en ze kunnen je ondersteunen bij het afvallen.

Dankzij deze vezels die in de groene smoothies zitten worden de vruchtsuikers maar langzaam door het lichaam opgenomen. Deze vezels zijn afkomstig van het fruit maar ook van de groene bladgroenten. Deze vezels vormen een gelachtige laag aan de binnenwand van de dunne darm. Hier kan de glucose en fructose uit het fruit maar lastig doorheen. Hierdoor wordt het suiker langzaam afgegeven aan de poortader waardoor de bloedglucose geen piek krijgt. Het uitblijven van een piek in de bloedglucose is een belangrijk iets om vetopslag te voorkomen.

Hoe maak je een groene smoothie?

Een groene smoothie maak je het beste zelf. Je kunt ze ook kant-en-klaar in de supermarkt kopen. Indien je dit wilt doen dan moet je heel goed de ingrediënten lezen. Belangrijk is dat er geen zuivel is gebruikt en geen suiker aan toegevoegd is. In de kant-en-klaar smoothies van de supermarkt zit vaak heel veel fruit in verhouding tot de groene bladgroenten, terwijl dit juist andersom zou moeten zijn. Om deze redenen kan je je het beste zelf je groene smoothies maken. Je weet dan precies wat erin gaat en wat je binnen krijgt.

Om een groene smoothie te maken gebruik je het beste een groene smoothie recept. Door een recept te gebruiken weet je dat hoeveelheid groene bladgroenten en fruit in balans zullen zijn. Dit betekend genoeg groene bladgroenten voor de vele gezondheidsvoordelen die deze bieden en voldoende fruit om precies die bittere smaak van deze bladgroenten te maskeren.

Met een groene smoothie recept weet je ook precies hoeveel vloeistof je moet gebruiken. Indien je te weinig vloeistof gebruikt dan krijg je een dikke en ondrinkbare brei. Gebruik je teveel vloeistof dan wordt de smoothie te dun waardoor deze onvoldoende zoet is.

Voor het maken van een groene smoothie gebruik je een blender en geen slowjuicer. Slowjuicers zijn bedoeld om groentesapjes te maken. Dit is heel wat anders dan een smoothie. Door een blender te gebruiken blijven de vezels bewaart. Deze zijn essentieel voor je gezondheid. De vezels zorgen ervoor dat de suiker niet snel in het bloed opgenomen kunnen worden. De vezels zorgen tevens voor een gevoel van verzadiging. Ze vullen de maag en zullen de maag langzaam verlaten. Hierdoor zal je minder snel honger krijgen. Verder zijn vezels enorm belangrijk voor een gezonde darmflora. Deze goede bacteriën in de darmen leven op vezels en zorgen zou voor een balans tussen de goede en kwaadaardige bacteriën in je darmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *