Wat is ongeplande zorg precies?

Wat is ongeplande zorg precies?

jun 17, 2020 Gezondheid by Estelle

Wanneer je iemand bent of kent die regelmatig zorg nodig heeft, heb je de term ‘ongeplande zorg’ vast wel eens voorbij horen komen. Het is zelfs zo dat de vraag naar ongeplande zorg toeneemt in Nederland. Maar wat houdt het eigenlijk precies in? Wij leggen het je uit in dit artikel!

Wat is ongeplande zorg?

Zoals de naam al zegt is ‘ongeplande zorg’ zorg die niet te plannen is. Vaak speelt ongeplande zorg zich af op momenten waarop je het niet verwacht, zoals ‘s nachts of in het weekend. Dit maakt ongeplande zorg soms best lastig. het kan echter ook door de weeks voorkomen. Een hele specifieke definitie geven van ‘ongeplande zorg’ is lastig. Dit komt omdat er geen duidelijk onderscheid is tussen ongeplande zorg en de begrippen ‘calamiteitenzorg’ en ‘zorg op afroep’. Uiteraard zijn er wel een aantal kenmerken aan ongeplande zorg. Zo vindt het incidenteel plaats in plaats van standaard. Het wordt dus ook niet gepland, en er moet altijd snel gereageerd worden. Door deze aspecten is het meestal lastig om ongeplande zorg goed te organiseren. Om ongeplande zorg toch zo goed mogelijk te laten verlopen, zijn er een aantal dingen belangrijk:

Belangrijk bij ongeplande zorg

Allereerst zal er voor ongeplande zorg 24 uur per dag 7 dagen in de week zorg mogelijk moeten zijn. De zorg kan immers letterlijk op ieder moment mogelijk moeten zijn, je weet nooit wanneer iemand iets overkomt.

Het 24/7 kunnen bieden van zorg is één, maar daarvoor zal er dus ook een goede alarmeringsdienst moeten zijn. Dit kan bijvoorbeeld een knopje zijn die een patiënt met dicht meedraagt. Zodra er dan iets gebeurt, kan deze persoon direct op dit knopje drukken om zo contact op te nemen.

Goede ongeplande zorg

Wanneer je iemand kent of bent die baat kan hebben bij ongeplande zorg, kun je terecht bij Waizers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *