Oorzaken van een burn-out

Oorzaken van een burn-out

jul 10, 2020 Gezondheid by Estelle

Wanneer je het gevoel hebt dat je helemaal opgebrand bent, zowel fysiek als mentaal dan wordt dat een burn-out genoemd. Het kan ervoor zorgen dat je geen energie meer hebt en dat je ook geen motivatie meer hebt voor bepaalde bezigheden zoals werken en sporten. Als je eenmaal in een burn-out zit kan het een periode duren voordat je daar weer bovenop bent gekomen, maar wat zijn nou de oorzaken van een burn-out?

Werkstress

Werkstress is misschien wel de meest voorkomende reden van een burn-out. Werkstress kan ontstaan doordat je voor een langere tijd op het werk met allerlei spanningen hebt gezeten, bijvoorbeeld door een belangrijke deadline of conflicten met collega’s. Ook spanningen in het privéleven kan ervoor zorgen dat je als medewerker nergens meer rust kan voelen, dus ook niet op je werk. Wat er gebeurt in het privéleven neem je naar je werk en visa versa.

Teveel hooi op je hooivork nemen

Je loopt in het privéleven en op de werkvloer vaak tegen situaties aan waar sommige mensen geen nee tegen kunnen zeggen. Het kan op deze manier voorkomen dat je teveel hooi op je hooivork krijgt waardoor je opkomt in het werk en helemaal niet tot rust kan komen. Het is belangrijk om assertief te zijn en eigen grenzen te stellen, dit is namelijk een belangrijke eigenschap om voldoende overzicht in je leven te krijgen. Durf dus ook echt nee te zeggen.

Perfectionisme

Perfectionisme is in principe natuurlijk een prima eigenschap, het alles zo goed mogelijk willen doen en niet ergens met de pet naar gooien is op het eerste blik goed. Het kan echter ook op een gegeven moment tegen je werken, je lichaam wordt op een gegeven moment fysiek en mentaal moe wat effect heeft op je werk. Als je erg perfectionistisch bent een je doet je werk minder goed kan dit veel effect op je hebben, maar denk ook aan je collega’s. Wanneer een collega constant het gevoel krijgt dat ze minder goed werk afleveren en dat ze achter de feiten aanlopen krijgen ze steeds minder voldoening uit hun werk, de druk zal hierdoor alleen maar toenemen wat kan leiden tot een burn-out.

Sociale onzekerheid

Veel mensen vinden het ook belangrijk wat andere mensen van hun vinden, dus ook hun collega’s en leidinggevenden. Sociale onzekerheid kan ook veel spanning meebrengen en kan veel invloed hebben hoe iemand op het werk maar ook in hun privéleven functioneert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *