Omega 3 algenolie: wat is dat precies?

vis

Omega 3 algenolie: wat is dat precies?

Groene aanslag in het zwembadwater, dat zijn algen. Ze zien er bepaald smakelijk uit, maar de stoffen die ze aanmaken zijn erg voedzaam voor mensen. Niet alleen dat, het past ook nog eens perfect in een plantaardig dieet.

Algen en algenolie

We kunnen algen opsplitsen in twee groepen. Ten eerste hebben we macro-algen, bijvoorbeeld zeewier. Deze planten zijn voor het produceren van algenolie minder interessant. Daarvoor kijken we naar de andere groep: de micro-algen, of fytoplankton. Micro-algen zijn eencellige plantjes die leven en groeien in water. Deze algen kunnen op grote schaal worden gekweekt en vervolgens geperst in gigantische tanks. De olie die uit de plantjes wordt geperst wordt algenolie genoemd.

Waarom is omega-3 zo belangrijk?

Laten we eerst kijken van omega-3 echt is. Omega-3 is de benaming voor een groep meervoudig onverzadigde vetzuren. Hieronder valt het plantaardige ALA en de vetzuren aangemaakt door vissen EPA en DHA. Wij mensen kunnen ALA niet aanmaken de andere twee slechts mondjesmaat. Het is daarom belangrijk dat genoeg van deze vetzuren met onze voeding binnenkrijgen.

Er is genoeg bewijs dat aantoont dat omega-3 bijdraagt aan de ontwikkeling van onze hersenen. Daarbij verlaagt het ook de bloeddruk en wordt de kans op hart- en vaatziekten minder. Nog belangrijker: voor zwangere vrouwen helpt het binnenkrijgen van omega-3 met het ontwikkelen van de hersenen van de baby.

Algenolie en omega-3

De meeste mensen halen hun omega-3 vetzuren uit vette vis of visolie. Echter is dit voor mensen met een plantaardig dieet niet mogelijk. Naast het nemen van supplementen is er nog een andere optie: vegan omega 3 algenolie. Hoewel weinig mensen er van weten, heeft het wel degelijk zijn voordelen ten opzichte van visolie.

Dichter bij de natuur

Het zijn algen die de vetzuren aanmaken en vissen die het via de algen binnenkrijgen. Wanneer je kiest voor algenolie sla je deze stap dus over en sta je dichter bij de natuur, naast dat het natuurlijk past binnen een plantaardig dieet.

Duurzamer

Bij het kweken van algen in aparte tanks wordt het ecosysteem verder niet beïnvloed. Er is dus geen sprake van overbevissing, bijvangst of het onnodige leed voor vissen. Zo help je de oceaan ook nog eens wanneer je kiest voor algenolie.

Schoner

De algen worden gecontroleerd gekweekt in speciaal gemaakte tanks. De vissen die worden gevangen in de oceaan zijn vaak veelal in contact gekomen met allerlei giftige stoffen, plastic en andere vervuiling. Bij het gebruik van algenolie capsules vermijd je dit en weet je zeker dat de olie 100% schoon is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *