Hoe moet je een mitella knopen en omdoen?

Hoe moet je een mitella knopen en omdoen?

mrt 27, 2020 Gezondheid by Estelle

Nadat iemand zijn arm of hand heeft bezeerd of misschien zelfs wel heeft gebroken is het belangrijk dat de arm goed ondersteunt word. Anders kan het zijn dat als je je arm gewoon blijft gebeuren dat je arm overbelast raakt. En wanneer je bezeerde arm over belast raakt ben je nog verder van huis want je zult hem rust moeten geven. Want als je hem rust geeft zal het genezingsproces een stuk sneller gaan. Op den duur zal je ook wel weer moeten gaan bewegen dit is ook nodig voor het herstel. Maar vaak aan het begin van een breuk of een kneuzing is rust erg belangrijk. Vaak voel je een hartklopping in je arm dit komt door de pijn. Dit gevoel is niet fijn je kan dit verhelpen door je arm op een kussen te leggen. Zo ligt je ar een stukje hoger en kan je bloed in je arm makkelijk blijven stromen.

Wat is een mitella?

Een mitella is eigenlijk een ander woord voor een driehoekige doek. Dit is de meest bekende ze zitten bijna in elke EHBO doos. De driehoekige doek word aan elkaar geknoopt en om de nek heen gehangen. Dit heeft als doel om de onderarm, hand of pols bij een blessure of een verwonding wat te ondersteunen en rust te geven. Hij word gedragen bij alle kneuzingen, botbreuken en wonden of snijwonden. De doek word over het algemeen van katoen of vlieseline gemaakt en heeft een formaat van 96 x 96 x 136 sm.
Je hebt ook andere ondersteuningen die je kunt gebruiken bij een arm blessure. Zo is er ook de brede das deze word over het algemeen het meest gebruikt bij een schouder of bovenarm blessure. Voor kinderen word die nog een stukje kleiner gemaakt en noem je het een smalle das. Ook is er de mitella sling deze is wat breder en professioneler dan de simpele doek. Een mitella kopen? Zoek dan op het internet naar mitella schouder. Zo krijg je de zoekresultaten en kan je jezelf opzoek naar één die je het beste bij jou vind passen.

Maar hoe word zo’n mitella nou omgedaan?

Stap 1: Pak de doek uit en vouw hem helemaal uit.
Stap 2: Haal de doek tussen de arm en het lichaam door. De lange kant moet aan de kant van de pols en de punt aan de kant van de ellenboog.
Stap 3: Bij een breuk in de arm moet de arm horizontaal liggen. Bij een wond of een kneuzing moet de hand hoger dan de schouder liggen.
Stap 4: De slip die naar beneden wijst gaat over de schouder aan de gewonde zijde achter de nek langs. Zorg ervoor dat je een platte knoop maakt onder het oor aan de gezonde zijde. Doe dit niet in het midden van de nek dit gaat vervelen bijvoorbeeld bij het dragen van een jas.
Heb je geen mitella in de buurt van het slachtoffer? Dan kan je iemands vest of shirt omknopen.

Bron: https://www.mymitella.nl/a-42242887/blog-zo/mitella-knopen-aanleggen-omdoen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *