Alles over ouderenzorg!
Nederland vergrijst steeds meer. Er komen dus steeds meer ouderen bij. Daarom wordt de vraag naar ouderenzorg ook steeds groter. Maar wat is ouderenzorg precies? Dit en nog veel meer om je te weten in dit artikel.
Wat is ouderenzorg?
Laten we beginnen met te kijken naar wat ouderenzorg precies is. Wanneer iemand ouder wordt, is het vanzelfsprekend dat er gezondheidsproblemen ontwikkeld kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan geheugenverlies, nierproblemen en slechtziendheid. Deze problemen kunnen erg belemmerend zijn in het dagelijks leven. Bij ouderenzorg draait het om zorg voor oudere mensen met dergelijke gezondheidsproblemen.
Zelfstandigheid Bij ouderenzorg draait het niet per se om een patiënt opnemen om 24/7 te verzorgen. Het is namelijk over het algemeen meer op zelfstandigheid gericht. Ouderenzorg ondersteunt mensen om zelfstandig zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te blijven leven terwijl ze ouder worden. Dit wordt ook wel ‘zelfredzaamheid’ genoemd. Wanneer je ouder wordt kan je veel dingen ten slotte nog wel gewoon zelf, je hebt niet overal hulp voor nodig. Voor de dingen die je echt niet zelf kunt, staat de ouderenzorg dus klaar.
Verschillende vormen ouderenzorg
Ouderenzorg kent drie verschillende vormen; ‘extramuraal’, ‘intramuraal’ en ‘’transmuraal’. Bij extramurale zorg gaat het om zorg ‘buiten de muren van een zorginstelling’. Thuis dus. Dit is bijvoorbeeld mogelijk via Zorgservice Brabant. Intramuraal betekent dan vanzelfsprekend de zorg voor ouderen in een verpleeg- of ziekenhuis. Transmuraal is een combinatie van beiden. Hierbij werken bijvoorbeeld ziekenhuispersoneel en de huisarts samen. Welke vorm van ouderenzorg nodig is, is afhankelijk van de situatie.
Door wie wordt ouderenzorg verleent?
Zoals bovenstaand al kort aangegeven kan ouderenzorg door zowel ziekenhuispersoneel als een huisarts verleent worden. Daarnaast zijn er nog veel meer soorten zorgverleners die ouderenzorg kunnen verlenen. Denk bijvoorbeeld aan wijkteams, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers en psychologen. De zojuist genoemde verleners komen vaak aan bod bij thuiszorg. Het ziekenhuis of verpleeghuis wordt pas bij ernstige aandoeningen ingezet. Naast professionele zorgverleners, kan ouderenzorg ook door naasten worden verleend. Dit heet ‘mantelzorg’. Denk hierbij aan familieleden, vrienden en kennissen. Deze mensen hebben een hechte band met de patiënt, en voelen dus vertrouwd voor beiden partijen. Een combinatie van mantelzorg en professionele zorgverlening komt vaak voor bij ouderenzorg.