5 tips bij het kopen van een rollator

rollator

5 tips bij het kopen van een rollator

Voel u zich niet meer zo zeker tijdens het lopen of bent u bang om te vallen? Dan is een rollator misschien een oplossing voor u. Lees snel verder voor tips over het aanschaffen van een rollator.

1.Binnen of buiten

Als eerst is het goed om te kijken waar u de rollator wil gaan gebruiken. Wilt u deze vooral buiten gebruiken of juist binnenshuis? Rollators voor binnen hebben kleinere wielen en zijn hierdoor wendbaarder. Ook zijn de rollators voor binnen lichter. Ze hebben vaak een dienblad in plaats van een zitje. Het wordt afgeraden om de binnen rollator buiten te gebruiken.
Een buitenrollator heeft grotere wielen en een steviger frame. Ze hebben ook een zitje zodat u tussendoor een pauze kan nemen. De buitenrollator kan ook binnen worden gebruikt, maar u bent dan wel minder wendbaar.

2.Gewicht

De meeste rollators zijn tegenwoordig lichtgewicht. Als de rollator mee moet in bijvoorbeeld de auto of u reist vaak met het openbaar vervoer, dan is het goed om op het gewicht te letten. Hoe lichter, hoe makkelijker de rollator mee te nemen is.

Ook moet u op het gebruikersgewicht letten. Dit geeft aan hoeveel de rollator kan hebben. Sommige rollators hebben maar een draaggewicht van 75 kilo, terwijl stevigere modellen tot wel 150 kilo aan kunnen. Kijk dus goed waar u de rollator voor wil gebruiken.

3.Opvouwbaar

Als u de rollator veel wil meenemen is het handig als u rollator ook opvouwbaar is. Er zijn twee opvouwsystemen. De eerste is het kruisframe. Hierbij komen de zijwielen naar elkaar toe tijdens het vouwen. Deze manier is erg simpel en kunt u met één hand uitvoeren.
De andere manier is het standaard opvouwsysteem. De voorwielen komen hierbij naar de achterwielen toe. Bij deze methode heeft u nog een hand nodig. Het mandje en het zitje moeten namelijk eerst verwijderd worden.

4. Aantal wielen

Rollators hebben drie of vier wielen. Meestal worden drie wielen gebruikt voor binnenshuis en vier voor buitenshuis. Met drie wielen is een rollator erg wendbaar, maar met vier wielen is deze stabieler. Deze zijn geschikter als u over ongelijk terrein moet lopen of de stoepen op en af loopt.

5. Kijk naar de handgreep

Sommige rollators hebben verstelbare handgrepen. Dit is erg handig als u wat langer of kleiner bent. Als deze niet te verstellen zijn, moet u eerst kijken naar de hoogte van de handgreep. Als deze niet goed bij u aansluit, kost dit erg veel kracht tijdens het lopen.

Het is dus goed om uit te zoeken wat u wensen zijn en daarop u keuze voor een rollator aan te passen. Met deze tips kunt u voorbereid een rollator kopen. Heeft u meer advies nodig? Kom eens langs bij MobiVit voor professioneel advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *