Suiker versus vet

Pas geleden zond de NTR de documentaire “Sugar vs. fat” uit, een docu van BBC Horizon. Chris en Xand van Tulleken, beide arts, de een in Engeland, de ander in Amerika, gaan bij wijze van experiment een maand lang op een streng dieet om te kijken wat gezonder is: vet of suiker? In Amerika wordt suiker gezien als het grote gif, terwijl in Engeland vet uit den boze is.

Ik zag de trailer en was erg nieuwsgierig. Vanaf de inleiding viel het me een beetje tegen omdat er aan de opzet van het experiment nog wel een en ander op te merken valt. Mijn eerste reactie was: natuurlijk gaat vet eten winnen, want dat is veel gezonder dan suiker! Maar ook hier bleek maar weer hoe belangrijk het is om te kijken naar de kwaliteit van je voedsel en te zoeken naar een goed evenwicht tussen de verschillende voedingsstoffen. Chris ging op een streng vetarm dieet en mocht alleen maar koolhydraatrijk voedsel eten (veel suikers, meelproducten, fruit en beetje groente). Xand zijn dieet was gebaseerd op vet en hij at voornamelijk vlees, vis, zuivel, eieren en gefrituurd voedsel. Een maand lang geen groente en fruit. Juist ja.

2014-11-07 dieet

Chris had continue zin in nog meer eten, maar scoorde wel beter op de verschillende tests. Xand had enorme behoefte aan ander eten (hij zat verstopt door alle vetten) en presteerde beduidend minder goed op de cognitieve en fysieke tests. Zijn lichaam ging zelfs spiermassa afbreken om energie uit eiwitten te kunnen halen. Eind van het verhaal was dat met name de combinatie suiker/vet (vooral in de verhouding 50/50) de grote boosdoener is.

Het lichaam is complex. Er is niet één zondebok aan te wijzen. Iedere voedingsstof heeft een bepaalde functie in je lichaam en die stof heb je dus in meer of minderen mate nodig.
In de conclusie kon ik mij wel vinden: het is belangrijk wát je eet. Kies voor eten van goede kwaliteit en laat bewerkt voedsel zo veel mogelijk staan (omdat daar suiker en vet in de fout verhouding 50/50 aanwezig zijn).

Eén Reactie op “Suiker versus vet”

  1. Geld Vertrouwen 19 april, 2017 at 21:56 #

    Ik denk dat de reden dat er in Engeland meer de nadruk op uitbannen van vet is omdat dit daar meer een probleem is. In de USA zit overal een berg suiker in en ja ze eten veel vet maar suikers zijn daar echt de grote boosdoener.

    Keuzes maken in het leven en op zoek gaan naar voedsel wat past bij je werk en vrijetijd besteding is misschien wel een start om gezond te gaan eten…

Laat een reactie achter