Rode paprika is nu van Syngenta…

Van duurzaamnieuws.nl:

“Het octrooi op de rode paprika is in handen van het Zwitserse bedrijf Syngenta en betreft de resistentie tegen wittevlieg. Die eigenschap komt bij wilde paprika’s gewoon in de natuur voor. Maar met het octrooi krijgt Syngenta de eigendomsrechten over alle paprika (en peper)zaden, -planten en -vruchten die een natuurlijke afweer hebben tegen witte vlieg.” Lees verder

Bionext is een officiele bezwaarprocedure gestart tegen het octrooi van Syngenta op de rode paprika. Kern van de procedure is het standpunt dat eigenschappen van klassiek veredelde planten, niet octrooieerbaar zijn.

Van bionext.nl:

Waar gaat het om?
Steeds vaker vragen grote bedrijven octrooi (of patent) aan op erfelijke eigenschappen van planten of dieren. Zo is bijvoorbeeld octrooi aangevraagd op koeien die meer melk geven en op tomaten die minder water bevatten. Met een octrooi wordt één bedrijf als het ware de tijdelijke ‘eigenaar’ van deze eigenschappen. Ze krijgen zeggenschap over alle planten- of dierenrassen waar deze eigenschappen in zitten en over alle producten die daaruit voortkomen zoals zaden en voedsel. Daarbij gaat het allang niet meer alleen om genetisch gemanipuleerde gewassen. Ook op gewone, klassiek veredelde gewassen van bijvoorbeeld tomaten, broccoli en meloen is octrooi aangevraagd. In veel gevallen gaat het om eigenschappen die gewoon in de natuur voorkomen. Bionext vindt het maatschappelijk onaanvaardbaar dat één bedrijf hiervan eigenaar kan worden.

Inmiddels zijn er al 900 octrooien op dieren en 1.800 octrooien op planten verleend en zijn er duizenden in voorbereiding.

Wat zijn hiervan de gevolgen?
• Grote bedrijven als Monsanto, Dupont en Syngenta krijgen steeds meer controle op de wereldwijde zaad- en voedselproductie;

• Kleinere, ook biologische, zaadbedrijven mogen deze geoctrooieerde planten niet meer gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe rassen en worden zo uit de markt gedrukt;

• Geoctrooieerde eigenschappen kunnen op natuurlijke wijze kruisen met andere planten, waarna de octrooihouder de boer kan aanklagen voor octrooi inbreuk;

• Boeren betalen hogere prijzen voor hun zaad, consumenten krijgen minder keuze en de biodiversiteit neemt af.

Steun Bionext in deze belangrijke procedure. Maak uw gift over op NL63 TRIO 0784 7840 00 t.n.v. stichting Bionext te Zeist o.v.v. ‘bezwaar rode paprika’. Of maak online een gift over: klik hier. Alle beetjes helpen. Bionext heeft de ANBI-status; een gift is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. 

en/of teken de petitie:
http://petities.nl/petitie/hart-voor-biodiversiteit-geen-octrooi-op-leven

Tags: , , , ,

8 Reacties op “Rode paprika is nu van Syngenta…”

 1. Estella 20 juli, 2016 at 13:55 #

  You’ve hit the ball out the park! Inibcderle!

 2. clashofclans4gems.com 7 november, 2016 at 01:59 #

  I guess humor is subjective. There was only one out of this list that could keep my attention from beginning to end. Even though I was becoming weary of all of the first person narratives I have to go with Alison Coffey. Everyone can relate to this one. Good luck :-)

 3. what is car policy 4 december, 2016 at 16:02 #

  Great article. I did not know this and I appreciate your efforts to keep us educated. I was thinking this morning, something is not right about reading this guy miranda rights and treating him like a Citizen.

 4. http://www./ 30 december, 2016 at 12:49 #

  Totally agree re: the way too much and often contradictory information we are given as parents in the West. I hate that I have to pick a philosophy for everything and then second guess my decision once I hear new information. Sometimes I wish there were just no choice in the matter. You do it because you mom and all your neighbors do it and that settles it. But I guess that’s the basic paradox of the modern world – all the choice we have is as liberating as it is disorienting.

 5. kreditrechner für annuitätendarlehen - kredit zinsen online berechnen 27 januari, 2017 at 10:23 #

  Really dig this. Awesome way to look at things and gain new perspective to find the hope and inspiration needed to make my dreams come alive. You’ve done it again, J. Kauf.

 6. online kredit cc bank hannover 7 februari, 2017 at 17:49 #

  On doit à Ronsard, dans sa «Préface sur la Franciade touchant le poëme héroïque »*, la première occurrence du verbe « provigner » au sens figuré :« Oultre-plus si les vieux mots abolis par l’usage ont laissé quelque rejetton, comme les branches des arbres couppez le [se ?]** rajeunissent de nouveaux drageons, tu le pourras provigner, amender & cultiver, afin qu’il se repeuple de nouveau. »* Oeuvres complètes, Tome I, éd. de la Pléiade, p. 1175.**Il y a bien un « le », sans doute fautif, dans cette édition.

 7. Geld Vertrouwen 19 april, 2017 at 22:11 #

  de grote jongens hebben niet alleen de rode paprika maar vrijwel alle zaden al in handen. Des te meer een reden zelf te leren hoe zaden uit groente ed te halen zodat je deze het jaar erop kunt gebruiken.
  http://geldvertrouwen.nl/category/de-juiste-mindset/

 8. pokemon go hack coins 8 mei, 2017 at 17:37 #

  Čekám na přepojení pevného internetu od skvělého jak ty je nazýváš O3 už 3 týdny!!! Bohužel jsem do těch pomyslných kolen padl celkem 3x na pobočce a 5x na telefonu a pořád jej nemám :/

Laat een reactie achter