Studieschuld afgelost!

Wat een heerlijk gezicht was dat op 1 september op de site van DUO: studieschuld € 0,00. Jeej! Vlak daarna kreeg ik dat ook bevestigd per brief:

2014-09-19 studieschuld afgelostIk had van tevoren niet gedacht dat het me zo snel zo lukken. Ik had ten tijde van mijn afstuderen in juli 2010 een schuld van ca. € 16.000. In januari 2013, het moment dat ik verplicht moest gaan aflossen, was dat nog ruim € 12.000.
In 2013 heb ik € 8.045,02 afgelost, in 2014 was dat € 4.397,18. In totaal dus € 12.442,20. Dankzij de belastingteruggave ging het met name dit jaar veel sneller dan verwacht en ben ik nu helemaal van mijn studieschuld af.

Hoewel ik afgelopen jaren veel bewuster met mijn geld ben omgegaan en daardoor ook veel minder heb uitgegeven, heb ik niet het gevoel dat ik iets tekort gekomen ben of echt op dingen moest bezuinigen. Soms besloot ik inderdaad om iets niet te kopen, maar gek genoeg gaf dat vaak juist meer voldoening dan een gevoel van tekortkoming. Je beseft je vaak dat je eigenlijk al voorzien bent (of méér dan genoeg kleren hebt) en dat voelt rijk. En het is ook nog beter voor het milieu :-)

Ik ben van plan om op dezelfde voet door te gaan. Het wordt een beetje een sport (gelukkig geen verslaving) om te zoeken naar de grens tussen minder uitgeven en comfortabel/tevreden leven. Het zou toch heel fijn zijn om eenzelfde bedrag komende anderhalf jaar niet af te lossen, maar op m’n bankrekening te zetten :-)

Nog even lekker doordromen over financiële onafhankelijkheid.. De afgelopen twee jaar heb ik 30-35% van mijn inkomen gespaard en afgelost. Als ik dat vanaf u volhoud, kan ik over 25 jaar met vervroegd pensioen, dan ben ik 52 :-) Als ik in Amerika zou wonen. Het zal hier in Nederland een paar jaar verschillen, maar toch een leuk om over na te denken! Ik geloof namelijk echt dat het niet onmogelijk is om eerder met pensioen te gaan zonder miljonair te zijn (25x je jaarlijkse uitgaven zou genoeg moeten zijn).

Weet je, misschien lukt het wel niet. En dat is niet erg, want ik heb plezier in mijn werk. Maar aan letten op je uitgaven en geld sparen voor de toekomst, kun je je niet echt een bult vallen ;) Met de studieschuld op € 0 ben ik in ieder geval weer een stapje dichterbij :-)

Tags: , , , ,

Eén Reactie op “Studieschuld afgelost!”

  1. FirstCharli 20 november, 2017 at 00:27 #

    I see you don’t monetize your website, don’t waste your traffic, you
    can earn additional bucks every month because you’ve got hi quality content.
    If you want to know how to make extra money, search for: Boorfe’s tips best adsense alternative

Laat een reactie achter