Gezonde keuzes en anticonceptie

Noot vooraf: Mannen, als jullie niet houden van vrouwenpraat over menstruatie en anticonceptie, dan zou ik jullie willen adviseren om deze blogpost gewoon over te slaan ;) Als je het raar vindt om hierover te lezen omdat je mij kent, ook gewoon overslaan ;)

Anticonceptie dus. Ik ben sinds mijn 18e aan de pil, dat is nu dus 9 jaar. Met mijn zoektocht naar een gezondere levensstijl, stuitte ik regelmatig op het onderwerp anticonceptie. Er zijn regelmatig nare berichten over verschillende anticonceptiepillen in het nieuws en eigenlijk zijn de precieze invloeden en langetermijngevolgen van het slikken van de pil niet echt bekend. Ja, er is een lijst met allerlei vage klachten die mogelijk aan de pil te wijten zijn, maar die kunnen ook het gevolg zijn van een dozijn andere oorzaken.

Geen idee waar ik het gehoord heb, maar er staat mij altijd bij dat je eigenlijk niet langer dan 5-6 jaar de pil zou moeten gebruiken om de langetermijneffecten te voorkomen. De laatste jaren dacht ik er dan ook regelmatig over na om over te stappen op een andere anticonceptiemethode. Het liefst ook iets met minder hormonen. Maar wat dan?? Lastig hoor. Een oud huisgenootje gebruikte de nuvaring, maar dat leek me zo’n gepruts. Een spiraaltje werd me door veel vriendinnen en bekenden aangeraden, maar dat lijkt me gewoon een eng idee (wat een mietje hè…). Plus dan word je waarschijnlijk niet meer ongesteld en dat leek me ook een raar idee. Zo’n hormoonstaafje in je arm dan? Nee, dat vond ik ook maar niets. Dus dan toch maar gewoon aan de pil gebleven, dat was gewoon het makkelijkst.

Tot een paar maanden geleden. Ik was er klaar mee. Ik wilde geen vreemde hormonen meer in mijn lijf. Ook schijnt de pil moeilijk uit ons drinkwater te filteren zijn, waardoor ook baby’s deze synthetische oestrogenen al binnenkrijgen (en de jongetjes die nu geboren worden blijkbaar gemiddeld kleinere piemeltjes hebben). Bovendien legt de pil je hele cyclus stil. Je cyclus, een van de meest natuurlijke dingen aan je vrouw-zijn. Het ging me gewoon steeds meer tegenstaan. Maar ja, zwanger worden is ook eigenlijk nog niet de bedoeling!

2014-08-01 ladycompDus hervatte ik mijn zoektocht en struinde het internet weer af. Met als resultaat: de Lady-Comp. Een geavanceerde temperatuurmethode. Een klein computertje waarin 800.000 cycli van vrouwen staan opgeslagen en die op basis van dagelijkse temperatuurmeting kan vertellen wanneer je vruchtbaar bent of niet. Want een vrouw is per cyclus maar 6 dagen vruchtbaar (waarom zou je dan dagelijks hormonen slikken?). Iedere morgen voor het opstaan meet ik mijn temperatuur (met een thermometer in m’n mond) en de Lady-Comp geeft een rood, geel of groen lampje. Op rode dagen ben je vruchtbaar, op gele dagen is ie nog niet zeker en op groene dagen ben je niet vruchtbaar. Naarmate je de Lady-Comp vaker gebruikt en hij meer cycli heeft geregistreerd, kan ie steeds nauwkeuriger aangeven wanneer je vruchtbaar bent (en worden de gele en rode dagen minder). Bij groen licht kun je dus gewoon seks hebben, bij rood of geel licht kun je een condoom gebruiken of je op een andere manier vermaken.

Ik ben half mei met de pil gestopt en de Lady-Comp bevalt me prima! Ik voel me beter (meer mezelf? vrouwelijker?) zonder die extra hormonen in m’n lijf. Mijn menstruatie is ook lichter geworden, mooi meegenomen :-) Naast de lampjes op de Lady-Comp kun je zelf ook aan je lichaam merken wanneer je eisprong in aantocht is, onder andere aan je afscheiding. Google maar een wat, genoeg te vinden. Een mooie extra controle naast de lampjes. Ik las ook verhalen van mensen waarbij het maanden (soms wel 8) duurde voordat hun cyclus weer normaal was, dus ik was erg benieuwd naar hoe snel mijn lichaam z’n natuurlijke patroon weer zou oppakken. Eigenlijk direct vanaf de eerste cyclus.

Iedere vrouw moet natuurlijk voor zichzelf een keuze maken qua anticonceptie. Ik hoop dat ik met deze blog de Lady-Comp weer een stukje bekender maak, want veel vrouwen hebben er geen idee van dat zoiets bestaat (ik tot kortgeleden ook niet). De pil wordt zo makkelijk voorgeschreven en de vraag ‘waarom ben je eigenlijk niet aan de pil?’ wordt vaker gesteld dan ‘waarom ben je wél aan de pil?’. Bij goed gebruik is de Lady-Comp even betrouwbaar als de pil, dus als je je gezonde verstand gebruikt en bij twijfel altijd de veilige keuze maakt, wordt je in principe niet zwanger.

Nog een voordeel van de Lady-Comp: mochten we in de toekomst wel graag gezinsuitbreiding willen, dan vertelt deze computer je dus ook precies wanneer je vruchtbaar bent.

Het nadeel van de Lady-Comp is de prijs. Nieuw kost zo’n apparaatje €495. Slechts een paar zorgverzekeraars vergoeden ‘m maar (gedeeltelijk). Ik heb die van mij voor €170 op marktplaats gekocht. Dat kan prima, want hij gaat levenslang mee. Tweedehands wordt zelfs ook aangeraden op de officiële site. De thermometer even goed schoonmaken en you’re good to go!

Hieronder een aantal linkjes naar handige sites, voor als je meer wilt lezen:

Lady Comp officiële website
Megan Elizabeth over de Lady Comp (met duidelijk filmpje)
Miss Natural
Moderne Hippies
Guusta

Ik ben zelf heel erg blij met de overstap naar de Lady-Comp, dit voelt echt als de juiste keuze. Ik ben heel benieuwd hoe jullie denken over anticonceptie!

Tags: , , , , , ,

Eén Reactie op “Gezonde keuzes en anticonceptie”

  1. Vraagje 4 september, 2016 at 09:27 #

    Leuk om er meer over te lezen, ook dat tweedehands kopen een mogelijkheid is! Kun je dan de oude gegevens van de vorige gebruikster wel wissen en opnieuw beginnen?

Laat een reactie achter