12 kilo lichter

Nee, niet ikzelf, maar mijn garderobe ;)

Al meer dan een half jaar geleden las ik deze post van Miss Growing Green over een minimalistische garderobe. Ze bracht bij wijze van experiment haar garderobe terug naar 6 outfits voor 6 maanden. Dat leek me een hartstikke leuk experiment, maar ik zag mezelf dat nog niet doen. Laatst stuitte ik op een blogpost van House For Five: Purging The Closet: A 30-Piece Wardrobe.

Een hele opgave, je garderobe terugbrengen tot 30 kledingstukken! Maar eigenlijk draag ik toch meestal alleen de kleren die ik het lekkerst vind zitten, waarin ik me ook het fijnst voel, en haat ik die ochtenden dat ik besluiteloos voor mijn kast sta omdat ik niet weet wat ik aan moet trekken. Op zo’n moment heb ik veel te veel keuze en lijkt op elk kledingstuk wel wat aan te merken zijn.

Het idee achter een een 30-Piece Wardrobe is dat je een lijstje maakt met welke kledingstukken voor jou essentieel zijn en alleen die kledingstukken in je kast hebt liggen. House For Five geeft een aantal regels:

  • Het kledingstuk moet goed passend en flatteus zijn
  • Kies voor kwaliteit boven kwantiteit
  • Love, not like
  • Het kledingstuk moet goed te combineren zijn (op z’n minst in drie combinaties draagbaar)
  • Daarnaast moet je goed op de kleur letten (niet elke kleur staat iedereen) en moet je je er prettig in voelen.

De kledingstukken in je kast moeten aan al deze voorwaarden voldoen. Gooi nu niet direct alles wat niet voldoet weg, maar kijk hoever je komt met wat je hebt. Misschien voldoet een item niet helemaal aan je wensen, maar kun je het hiermee wel redden totdat het perfecte exemplaar zich voordoet.

Aan de slag!

House For Five heeft een overzicht van haar 30-Piece Wardrobe op haar website staan. Deze lijst heb ik als basis genomen voor mijn eigen lijst. Nadat ik een eerste concept had gemaakt, besloot ik om de items in mijn kledingkast eens te tellen om te zien hoeveel er weg ‘moet’. Oeps….. Dat was schrikken! ;) Ik dacht altijd dat ik niet zoveel kleren had…

9 lange broeken, 1 driekwart broek, 3 krote broeken, 4 leggings, 19 jurkjes, 7 rokjes, 22 shirts, 39(!) hemdjes, 3 truien, 11 vesten/vestjes, 4 bolero’s, 5 blazers/jasjes.

127(!!!!) kledingitems. Exclusief pyjama’s en sportkleding. Nog een keer oeps!

Ik heb het gisteravond teruggebracht naar 65 kledingstukken, waarvan een aantal elkaar afwisselt met de seizoenen. Per halfjaar heb ik dan ca. 45 kledingstukken in mijn kast (nog geen 30, maar toch!). Een deel van de overige kleding zit in de zak voor de kringloop. Deze kleding had ik eigenlijk toch niet meer aan en kan via de kringloop iemand anders blij maken. Een ander gedeelte zit in een zak die ik nog even bewaar. Voor het geval ik die kleren toch heel erg mis. Het zou ook zonde zijn om nu zoveel weg te geven om dat op een later moment weer net zo hard bij te kopen. Voor de lol even alles op de weegschaal gezet vanmorgen: ruim 12 kilo kleding minder! En natuurlijk een voor en na foto (de bups blouses in het midden is van mijn vriend):

2014-08-04 kledingkast

Kledingbudget

Vanaf 2013 ben ik mijn uitgaven gaan budgetteren. Voor zover ik kan zien heb ik in 2012 rond de € 1.000 aan kleding uitgegeven. In 2013 was dat € 575. Voor 2014 had ik € 50 per maand gebudgetteerd, dus € 600 in totaal. Eind juli zag ik dat ik al op € 543 zat en ik besloot om er niet overheen te willen dit jaar. Wel had ik dringend twee nieuwe bh’s nodig, dus die heb ik vorige week nog gekocht. Uiteindelijk goed geslaagd voor € 37. Dat betekent dat ik nog € 20 aan kleedgeld te besteden heb dit jaar. Zoals het er nu uitziet ga ik dat besteden aan een aantal nieuwe leggings/maillots voor het najaar en de winter.

Voor mijn gevoel heb ik helemaal niet extreem veel kleding gekocht dit jaar. En op zich klopt dat gevoel ook wel, want ik heb niet heel veel kledingstukken gekocht, maar wel een aantal duurdere (en kwalitatief betere) kledingstukken. Dan gaat het geld hard.

Ik heb op mijn kledinglijst ook een notitie gemaakt van kledingstukken die binnenkort vervangen moeten worden of waarvan ik een betere versie zoek. Dat zal dan in principe moeten wachten tot 2015 (of ik moet in 2014 echt een hele perfecte versie voor een goede prijs kunnen vinden). Het is natuurlijk niet zo dat ik het geld echt niet heb, maar ik wil het er eigenlijk niet aan uitgeven. Gewoon om te kijken of ik het met minder ook red. Minder is nog steeds meer dan voldoende, dus dat moet prima kunnen. Op vakantie lukt dat ook. En 65 kledingstukken is best een luxe, eigenlijk…

Voorbeeld kledinglijst

Een voorbeeld van een kledinglijst vind je via de link naar de blog van House For Five eerder eerder in dit artikel. Mijn lijst kun je hier vinden.

Tags: , , , ,

Eén Reactie op “12 kilo lichter”

  1. Derje 29 augustus, 2015 at 09:47 #

    Iknvind jeans op jeans juist heel stoer, ik combineer het mt snaeekrs en\of een statemant necklace. Ook leuk, wat ik doe, is om een oud jeanshemd ( bij mij van donaldson, met mickey op, 10 jaar oud) of een te groot jeanshemd te dragen op een donkere of zwarte jeans. Echt fun , je zit er prachtig uit. Je voelt je dan toch zon beetje sexy . Haha

Laat een reactie achter