Focus weer op gezonder eten

Na een drukke periode op mijn werk, heb ik na afgelopen weekend eindelijk weer de rust om beter te letten op wat ik eet. Eigenlijk is dat dom, want juist in de drukke periodes zou ik eigenlijk zo gezond mogelijk moeten eten om mijn lichaam zoveel mogelijk te voeden. Maar ja, zo werkt het helaas niet bij mij :( Als ik heel druk ben, heb ik de rust niet om een weekmenu samen te stellen of om van tevoren goed na te denken over wat ik de komende dagen wil eten. Dan grijp ik met een lege maag naar lekkere dingen. Of eerst even een broodje met hagelslag om de ergste trek te stillen voordat ik ga koken. Dat werkt averechts. Dat weet ik ook wel. Maar toch…

Het werkt voor mij altijd heel motiverend om veel te lezen over gezonde voeding. Ik begin vaak bij een aantal artikelen en blogs waarvan ik weet dat ze de vinger op de zere plek leggen, zeg maar. Die mij weer even vriendelijk, doch haarfijn uitleggen waarom het eetpatroon waarin ik weer vervallen was niet zo heel gezond is. Na een aantal teksten realiseer ik mij dan weer dat ik me zoveel beter kan voelen door de juiste voeding en dat al die fabriekskoekjes en broodjes hagelslag juist voedingsstoffen uit mijn lichaam onttrekken, in plaats van dat het me iets oplevert (behalve een stijging van mijn bloedsuikerspiegel en bijbehorende dip daarna). “Verdorie, dat wil ik helemaal niet, ik wil goed voor mezelf zorgen!” En dan is de knop weer om en gaat het ook lukken.

Onderstaande maaltijden zijn niet bedoeld om te laten zien ‘hoe gezond ik wel niet gegeten heb’, maar bedoeld als inspiratie voor lezers van mijn blog. Ik vind het altijd erg leuk om op andere blogs te lezen wat mensen eten, want soms is je eigen inspiratie gewoon even op ;)

Na een weekend met heel veel hapjes en lekkere rotzooi besloot ik maandagochtend (na heerlijk uitgeslapen te hebben) te ontbijten met een kopje brandnetelthee. Brandnetelthee heeft een zuiverende werking en helpt je lichaam een handje om alle afvalstoffen uit je lichaam te werken. Klik hier voor meer informatie over je slaap-waakritme en spijsvertering. Na anderhalf uur kreeg ik wat trek en at ik een handje kersen die nog over waren Ik liet de koffiekoekjes in de open verpakking op tafel staan, hoera voor mezelf! Daar kwam de wilskracht met dank aan alle motiverende artikelen om de hoek kijken. ‘s Middags lunchte ik met een heerlijke salade, geïnspireerd op dit recept van Paleo Made Simple.

2014-06-17 salade

Salade van avocado, tomaten, quinoa, spinazie en geitenkaas. Met dressing van olijfolie en balsamico azijn.

‘s Middags fietste ik nog even langs de biologische slager om wat goed vlees uit de regio in te slaan. Ik ben drie jaar vegetariër geweest, omdat ik dode beesten voor me zag als ik vlees at en het daarom niet weg kreeg. Maar hier kan ik zowaar van genieten. Ik weet dat er geen antibiotica of andere medicijnen in het vlees zitten en dat ik gezond vlees eet van sterke dieren. ‘s Avonds dus een rundvlees braadworst, met gekookte zoete bataat en een roerbakprutje van champignons, courgette en een klein restje gehakt dat op moest.

Vanmorgen heb ik ontbeten met een boekweitcracker (van de Ekoplaza, was ik al een poosje heel nieuwsgierig naar) met roomboter, sla en kaas. Daarbij een klein kommetje havermoutpap en een kop groene thee. ‘s Middags weer een boekweitcracker, zelfde beleg, maar met een plakje tomaat erbij. Daarbij een kiwi, een eiermuffin en een groene smoothie van wat restjes sla, spinazie, bleekselderij, radijsjes, banaan, appel en chiazaad. De eiermuffin is erg lekker en héél simpel te maken. Bekleed een muffinblik (of vormpjes) langs de rand met een stukje ontbijtspek. Doe daar een rauw ei in (geklutst of niet), daarbovenop wat geraspte kaas en kruiden naar smaak. Dan 20-25 minuutjes in de oven op 180 graden (tot het ei goed gestold is).

2014-06-17 lunch

En net heeft mijn vriend heerlijke wraps met zalm, avocado, crème fraîche en rode ui gemaakt. Genieten!

Heb je ook wat inspiratie nodig? Kijk dan eens op de websites van Inge van Haselen of Jesse van der Velde.

 

P.S. Excuses voor alle gedraaide foto’s van de afgelopen blogs.. ik ben er nog niet helemaal uit hoe ik dat aanpas, wordpress draait ze automatisch bij.. is vast niet heel ingewikkeld om op te lossen, maar ik ben er gewoon nog niet aan toegekomen.

Tags: , , , , , , ,

2 Reacties op “Focus weer op gezonder eten”

  1. Susan 17 juni, 2014 at 20:40 #

    Goed idee met de spinazie door de quinoa, ga ik ook eens doen! :-)
    Wat een leuke blog, ik ga je volgen!

    • De Gezonde Zoektocht 19 juni, 2014 at 09:57 #

      Dank je! Ik vermoed dat ik nog wel eens vaker naar recepten van jouw blog ga refereren :-) De salade was erg lekker, voor herhaling vatbaar! Ik ga ‘m ook eens met rucola proberen, dat geeft net een iets pittiger randje denk ik.

Laat een reactie achter