Bloemen voor de bijen (en vlinders)

Naast ons moestuintje heb ik een bloemenmengsel voor bijen en vlinders gezaaid. Een mix van 13 bloemen waar de bijen een waar feestmaal aan hebben. Lees hier waarom ik kies voor biologische zaden.

2014-05-31 bloemen 01Omdat ik vaak ontzettend geniet van de mooie bloemen, maar geen flauw idee heb hoe ze heten, ben ik gaan googlen. De namen van de 13 bloemen stonden achterop, dus de eerste drie die nu bloeien heb ik gematcht! Dus, met dank aan wikipedia:

Phacelia

Phacelia is de botanische naam van een geslacht uit de ruwbladigenfamilie (Boraginaceae). Het geslacht werd vroeger wel ondergebracht in de bosliefjesfamilie (Hydrophyllaceae), maar de Angiosperm Phylogeny Group heeft alle planten uit die familie ingevoegd in de ruwbladigenfamilie (Boraginaceae). Het geslacht bevat ongeveer 150 soorten kruidachtige planten, die merendeels van nature voorkomen in Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Veel soorten uit dit geslacht worden als tuinplanten geteeld. In de Benelux komt alleen de phacelia (Phacelia tanacetifolia) verwilderd voor.

Huidcontact met Phacelia-soorten kan de huid onaangenaam prikkelen, zoals dit ook bij gifsumak kan gebeuren. Phacelia is de Nederlandstalige naam voor de enige soort in het geslacht die in Nederland verwilderd is. Deze soort wordt echter ook wel aangeduid met de term Bijenvoer of Bijenvriend.

2014-05-31 bloemen 03

Gele mosterd

De eenjarige planten kunnen circa 60-120 cm hoog worden en hebben een kantige stengel. De behaarde bladeren zijn lang-eivormig en diep ingesneden. Bij zaaien in maart bloeit de plant in juni en juli met gele bloemen, die in een tros gerangschikt zijn. De vrucht is een hauw. De ronde zaden zijn rijp geel, 2-2,5 mm groot en mat. Ze bevatten olie, eiwit en het scherp smakende sinalbine, een glycoside.

2014-05-31 bloemen 04

Bladrammenas

Bladrammenas (Raphanus sativus subsp. oleiferus) is een niet of weinig knoldragende vorm van rammenas en wordt gebruikt voor groenbemesting. Bladrammenas hoort tot het geslacht radijs uit de Kruisbloemenfamilie (Cruciferae oftewel Brassicaceae).

De kroonbladen zijn meestal paars geaderd en de houtige doosvrucht is tweedelig.

2014-05-31 bloemen 02

De overige bloemen volgen zodra ze bloeien!

 

Tags: , ,

Geen Reacties.

Laat een reactie achter