Wat heerlijk! Eindelijk in loondienst! (eh?)

Sinds januari ben ik tijdelijk in loondienst, voor 12 uur per week. Het valt mij op dat veel mensen reageren met iets als ‘Wat heerlijk voor je, in loondienst! Eindelijk zekerheid!’.

Loondienst geniet voor de meeste mensen overduidelijk de voorkeur boven werken als zelfstandig ondernemer / freelancer. Een goedbetaalde fulltime baan is iets dat je vanaf het behalen van je studie zou moeten nastreven. Ik vind die gedachtegang weleens lastig. Ik ben nu bijna 3,5 jaar zelfstandig ondernemer, en dat bevalt me heel erg prima eigenlijk! Ik merk dat anderen mijn gedachtegang weleens lastig vinden. Of lastig.. ze kunnen zich gewoon niet zo goed voorstellen dat ik kan leven in ‘die onzekerheid’. Ik kan mij weer lastig voorstellen dat ik tot 17.00 uur achter m’n computer moet blijven zitten als ik om 15.45 uur mijn werk voor die dag klaar heb. Of dat ik per se om 17.00 uur naar huis moet als ik eigenlijk nog even een half uurtje iets moet afmaken. Ik weet niet of ik het fijn zou vinden om elke week precies evenveel uren te draaien. Ik vind het hartstikke lekker om soms even keihard door te buffelen, maar daardoor als de deadline voorbij is te genieten van een paar welverdiende vrije momenten.

Ik ben erg blij met m’n nieuwe baan, begrijp me niet verkeerd. Omdat ik de werkzaamheden en de organisatie leuk vind, niet vanwege het feit dat het in loondienst is an sich. Ik zou op dit moment helemaal niet 32 of 40 uur per week in loondienst willen werken. Ik ben veel te blij met mijn stukje vrijheid als zzp-er en de afwisseling in mijn werkzaamheden. En als je gezond met je geld om gaat (i.e. in de vette maanden wat opzij zet voor de magere maanden), dan heb je best veel zekerheid.

P.S. Ik weet dat niet elke baan in loondienst zo inflexibel is als ik hier schets. Gelukkig mag iedereen voor zichzelf keuzes maken in waar je je het prettigst bij voelt, dus dit is geen aanval als je zelf 40 uur in loondienst werkt. Alleen een lichte verwondering over het feit dat best veel mensen ervan uitgaan dat ik liever in loondienst zou willen werken en mijn eigen onderneming iets tijdelijks is, totdat ik ‘echt vast werk’ vind.

Tags: , , ,

Geen Reacties.

Laat een reactie achter