Druk?

Mijn schoonzusje zei pas tegen mij: “Ik dacht al, je hebt het vast druk, want er zijn niet zoveel nieuwe blogjes”. Dat klopt wel een beetje. Ik heb namelijk een tijdelijke parttime baan sinds 1 januari. Ja ja, een baan, in loondienst, niet freelance. Ik was daar als freelancer al vaak ‘inpandig’ en mag nu iemand vervangen die wegens ziekte een tijdje (gedeeltelijk) uit de running is. Voorlopig werk ik daar 1,5 dag in de week. Of dat zo blijft is afhankelijk van het herstel van mijn collega. Ik ben er erg blij mee, want ik vind het werk dat ik moet doen erg leuk! Het geeft me geen stress, ik heb er plezier in en het is een mooie nieuwe uitdaging, perfect!

Omdat dit werk heel plotseling ‘per direct’ op m’n pad kwam, ging mijn planning dus wel even door de war. Maar ach.. een planning is ook maar een planning ;) Daarnaast ben ik twee hele interessante boeken aan het lezen, waardoor ik ‘s avonds eerder m’n boek opensla dan dat ik achter m’n laptop kruip om een verhaaltje te tikken. Vorige week ook plotseling nog twee keer op ziekenbezoek, dan vliegt de tijd!

Ik hoop nu ik wat gewend ben aan mijn nieuwe ritme weer wat meer tijd vrij te maken om blogjes te schrijven. Vandaag schreef ik er 3, dus de inspiratie is er wel weer :)

Die interessante boeken waar ik het net over had, zijn trouwens: The 7 Habits of Highly Effective People van Stephen R. Covey en Leve de Vrijheid van Tom Hodgkinson.

The 7 Habits vind ik echt heel inspirerend. Ik ben nog redelijk aan het begin van het boek, maar toch merk ik bij mezelf al veranderingen. Het meeste is me tot nu toe bijgebleven dat je altijd een keuze hebt. Er moet niets. Covey illustreert dit met een voorbeeld:

Een student kwam naar hem toe met de vraag of hij een half uur eerder uit de les weg mocht, want hij moest op tenniskamp. Covey vroeg de student of hij op kamp moest of wilde. Wat zou de consequentie zijn als hij niet op kamp ging? Waarschijnlijk dat hij uit de selectie wordt gezet. Wat zou de consequentie zijn als hij de les miste? Niet dat hij van school wordt getrapt, maar wel dat hij onderwijs mist. Wat heeft de student dan liever? Natuurlijk: de les missen. Covey geeft hem groot gelijk, maar wijst hem wel op het feit dat het zijn eigen keuze is.

Ik heb zelf vaak het gevoel dat ik dingen ‘moet’. Omdat men het van me ‘verwacht’, of omdat ik ooit heb toegezegd in een commissie te zitten en nu ‘moet’ vergaderen. Door mezelf erop te attenderen dat ik altijd een keuze heb (of die keuze eerder zelf heb gemaakt), voelt het op de een of andere manier beter. Meer onder controle.

Altijd een keuze hebben (hoe klein die ruimte soms ook lijkt), betekent ook verantwoordelijkheid nemen voor je keuzes en niet alleen maar stilzitten en klagen. Covey leert ook om te kijken naar je ‘Circle of Control’. Dingen die je toch niet of maar heel moeizaam kunt veranderen (het weer, de volgende aflevering van een soap, een vervelende collega) zijn je energie niet waard. Door je te concentreren op dingen waar je wel invloed op hebt en die waar nodig te veranderen, bereik je veel meer dan je maar druk te maken om dingen die je alleen maar energie kosten. En dan zul je ook merken dat op den duur misschien die vervelende collega een beetje bijdraait, geïnspireerd door jouw andere houding of aanpak, en dat je Circle of Control zo steeds groter wordt.

Ik merk dat mijn algehele stemming hierdoor positiever is. Niet dat ik een zwartkijker ben, maar ik kan altijd zo heerlijk tobben en me druk maken over dingen of mensen ;)

Leve de Vrijheid had ik in oktober of november al gereserveerd bij de bibliotheek, vorige week kreeg ik bericht dat ik het boek kon ophalen. Ik moet af en toe een beetje grinniken om wat Hodgkinson opschrijft, maar meestal heeft hij wel een punt. Dit boek fietst er nu dus even doorheen, omdat ik het over een paar weken weer moet inleveren. (Moet inleveren = ik kies ervoor om niet nog een keer leengeld te betalen en de volgende lezer langer te laten wachten door het boek niet te verlengen – oh yeah :P) Dus..

Volgens mij heb ik genoeg gepraat. Ik ga de Indiase tomaten-linzensoep opwarmen, want die was heerlijk!

Tags: , , , , , , ,

Geen Reacties.

Laat een reactie achter