Amandelmeel: een gezond alternatief, maar blijf variëren

Er zijn steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat tarwe meer kwaad dan goed doet in je lichaam. Google maar eens wat en je verdwaalt in een oerwoud aan artikelen voor en tegen tarwe. De lectines in graan kunnen je darmstelsel beschadigen en doordat je lichaam tarwe bijna als suiker registreert, krijg je een insulinepiek die zorgt voor een verstoring van je hormoonstelsel. Ik denk dat de beste keuze is, om het eens uit te proberen en te ervaren wat het met je lichaam doet. Zo merkte ik zelf dat ik me meer verzadigd voel na een maaltijd zonder tarwe (brood, pasta), dat ik bijna nooit meer een opgeblazen gevoel heb, dat mijn stoelgang rustiger is (veel minder ongewenste gasvorming zeg maar), dat ik minder snel weer trek heb in eten na een maaltijd zonder tarwe en dat ik bijna geen last meer heb van een after-dinner-dip.

Dit N=1 experiment beviel me wel, dus ik ging op zoek naar alternatieven voor tarwe. Ik gebruik nu regelmatig amandelmeel om mee te bakken. Ook wel rijstmeel en speltmeel (dat is ook wel een graansoort, maar het bevat veel meer voedingsstoffen dan tarwe en is daardoor beter verteerbaar). In het begin maakte ik veel vervangers voor brood en koekjes etc. Dat deed ik dan met amandelmeel. Na bijna 2 jaar ‘anders eten’, merk ik dat heel langzaam de behoefte aan broodvervangers wat is afgenomen. Ik probeer nu doordeweeks in ieder geval geen brood te eten en bij het avondeten niet iedere avond tarwe. In het begin miste ik het brood echt en moest ik crackers of cakes bakken om het brood te vervangen. Nu mis ik het brood eigenlijk niet meer en vind ik een kop soep, een goed gevulde salade of een verzameling aan losse hapjes ook een prima lunch. Ik ben blij met die verandering. Als ik dan wel een keer brood eet, is geniet ik er extra van.

Afgelopen maanden heb ik regelmatig informatie over amandelmeel opgezocht. Amandelmeel heeft namelijk veel voordelen, maar net als bij ieder ander voedingsmiddel, moet je wel blijven variëren om een overschot of tekort aan bepaalde stoffen te voorkomen. Want sommige stoffen zijn in principe gezond (of niet schadelijk), maar als je er teveel van binnenkrijgt gaan ze zich opstapelen en dat is niet altijd gezond.

Voordelen van amandelmeel

  • De vetten in amandelmeel blijven vrijwel stabiel tijdens het bakken, dat wil zeggen ze gaan vrijwel niet oxideren. Amandelmeel kun je niet te heet bakken (verbrandt snel), dus bij lagere temperaturen (max. 180◦C) blijven de vetten stabiel.
  • Amandelmeel heeft, net als andere noten- en zadenmelen, een veel hogere voedingswaarde dan tarwemeel. Het bevat vitamines, mineralen en andere fytonutriënten. Voor een overzicht zie hier.
  • Amandelmeel bevat veel minder koolhydraten dan tarwemeel. Dit geldt ook weer voor andere melen van noten en zaden. Door de kleinere hoeveelheid koolhydraten en de grote hoeveelheid vetten en voedingsstoffen, houd je langer een verzadigd gevoel.

Nadelen van amandelmeel

  • Je eet er snel teveel van, maar dat geldt voor alle meelsoorten. Je hoeft de amandel niet meer te pellen en te kauwen, dat is al voor je gedaan. Het is dus veel gemakkelijker te consumeren dan een hele amandel. Als je iets bakt met amandelmeel, eet je je baksel sneller dan een ander, onbewerkt, product. In verhouding eet je meer koolhydraten die niet zo goed verpakt zijn als anders. Baksels, met welk meel dan ook, moet je dus eigenlijk echt als een traktatie blijven zien en er niet teveel van eten.
  • Amandelmeel bevat veel ontstekingsbevorderende meervoudig onverzadigde vetzuren. In je vetopname zou een goede verhouding omega-3 (DHA en EPA) en omega-6 (AA) moeten zijn. Wat die goede verhouding precies is, daar zijn de meningen over verdeeld. 1:1, of 2:1, soms zelfs wel 5:1. Er wordt geschat dat bij ons huidige consumptiepatroon de verhouding weleens bijna 1:20 zou kunnen zijn. Noten bevatten veel omega-3, maar ook veel omega-6 (behalve kokosnoten, macadamianoten en walnoten). Zorg dus dat als je veel andere noten eet, bijvoorbeeld amandelen, dat je de inname van omega-6 compenseert met omega-3 rijke producten.
  • Amandelen bevatten in verhouding met andere voedingsmiddelen een vrij grote hoeveelheid cyanogeen glycosiden. Deze glycosiden hebben zelf geen toxisch effect, maar het giftige blauwzuurgas komt vrij wanneer de glycosiden in contact komen met bepaalde enzymen (wat bij het kauwen gebeurt). Blauwzuurgas blokkeert de stofwisseling, die wordt bij insecten die aan een plant vreten binnen zeer korte tijd lamgelegd, en zorgt ervoor dat de ademhalingsketen stilvalt. Het menselijk lichaam valt de gifstof razendsnel aan: een volwassen mens kan 50-60 ppm gedurende een uur aan zonder serieuze gevolgen. Maar blootstelling aan concentraties van 200-500 ppm gedurende 30 minuten is meestal fataal. Kleine doses kunnen tijdelijk zorgen voor hoofdpijn, spanning / gevoel van beklemming in de keel en borst, en zwakker spieren. (Misschien verklaart dat dat soms na het eten van een paar amandelen mijn mond en keel wat raar aanvoelen? Een beetje geïrriteerd en gespannen…) Door de amandelen eerst ca. 6-8 uur te weken in water, kun je de hoeveelheid giftige stoffen verminderen.

Kortom: amandelmeel is een gezond alternatief, maar blijf altijd variëren!

Veel informatie over amandelen en amandelmeel heb ik gevonden op onderstaande websites. Kijk daar ook vooral als je meer informatie wilt!
www.eetgoedvoeljegoed.com
www.voedzo.nl
www.thepalemom.com

Tags: , , , , , ,

Geen Reacties.

Laat een reactie achter