Zelf allesreiniger maken

Vroeger kon ik geen genoeg krijgen van die lekkere schoonmaakgeurtjes en deed ik vaak een beetje extra allesreiniger in de emmer als ik de kamer ging soppen. Tegenwoordig probeer ik minder synthetische geuren (en gevaarlijke stoffen!) in huis te hebben en op mijn huid te smeren. Zo gebruik ik al zelfgemaakte wasmiddel, tandpasta en deodorant.

Ik vond op internet veel informatie over natuurlijke schoonmaakmiddelen. Veel reguliere schoonmaakmiddelen zijn veel te agressief en bevatten schadelijke stoffen. Die stoffen kun je inademen als er te weinig ventilatie in huis is (wat vaak wel zo is, helemaal in de winter wanneer alle ramen zo goed als dicht zitten).

Azijn is eigenlijk de basis voor veel schoonmaakproducten. Zo kun je azijn en backing soda (natrium bicarbonaat) gebruiken om je toiletpot mee schoon te maken – let op, dat bruist! Of azijn als wasverzachter gebruiken. Maar ook als schoonmaakmiddel voor het rondje poetsen in huis. Alleen, azijn ruikt niet echt lekker…

Maar daar is een oplossing voor: je kunt je azijn opfleuren met geuren naar keuze. Het eenvoudigste is om dat met citrusschillen te doen. Spaar een tijdje de schillen van je sinaasappels, mandarijnen, citroenen en/of limoenen op in de vriezer en doe ze in een glazen pot. Let er wel op dat het schillen van biologische vruchten zijn, anders heb je alsnog troep in je schoonmaakmiddel ;)

Als je de pot voor ongeveer de helft kunt vullen met schillen, doe er dan schoonmaakazijn (of natuurazijn, wat je wilt) bij. Je kunt ervoor kiezen om de pot met alleen azijn te vullen voor een geconcentreerd schoonmaakmiddel, of half-om-half met water voor een wat mildere versie (bijvoorbeeld voor in een spuitfles). Laat de pot een paar weken staan, minimaal 2 weken, en je schoonmaakmiddel is klaar voor gebruik!

In principe kun je de pot heel lang gewoon blijven bijvullen, de schillen blijven goed zolang ze in azijn staan. Je kunt er ook voor kiezen om de schillen eruit te zeven, zodat je een helder schoonmaakmiddel overhoudt. Ik kocht pas bij de Kringloop een mooie glazen karaf voor €1, super chic :-)

2014-01-10 16.33.52Op de website van Aromatherapie Info vond ik nog veel meer leuke tips voor schoonmaakmiddelen. Je kunt bijvoorbeeld in geuren variëren door kruiden en specerijen toe te voegen. Neem vooral even een kijkje ter inspiratie!

Meer informatie over schadelijke stoffen is handig verzameld in deze pdf.

Tags: , , , , ,

Eén Reactie op “Zelf allesreiniger maken”

  1. Saar 11 maart, 2014 at 01:03 #

    superleuk!

Laat een reactie achter