Wat te doen met overgebleven kruiden?

Even een linkje naar een handige aflevering van First Aid Kitchen op 24 Kitchen. Top chef Andy McDonald geeft mensen met problemen in de keuken handige tips. Deze week zag ik tips voor overgebleven verse kruiden, want weggooien is natuurlijk zonde!

Je kunt hier het filmpje van 10 minuten terugkijken. Onderstaande tekst komt van de website van 24 Kitchen:

Kruidenazijn

Schenk de azijn in een afsluitbare glazen pot en voeg hier naar smaak de kruiden aan toe. Pel de knoflook. Voeg ook naar smaak chilivlokken, mosterdzaad en knoflook toe. Deze kruidenazijn blijft lang goed.

Kruidenolie

Hak de kruiden. Schenk de olie in een afsluitbare glazen pot en voeg hier naar smaak de kruiden aan toe. Pel de knoflook. Schil de citroen en voeg naar smaak citroenschil en knoflook toe. Deze olie blijft lang goed en is lekker voor over een salade of als brood-dip.

Kruidenboter

Pel en hak de knoflook. Hak de kruiden. Meng de kruiden en knoflook met de boter. Rasp de citroen boven de boter en breng op smaak met een beetje zout. Klop het geheel tot alles goed is gemengd. Schep de boter op vetvrij papier en rol het op. Deze kruidenboter kan je op deze manier goed in de vriezer bewaren.

Kruidenpesto

Hak de kruiden. Rasp de kaas en voeg toe aan de kruiden. Pel en hak de knoflook. Voeg naar smaak de walnoten en knoflook toe. Voeg de olie toe en breng eventueel op smaak met een beetje zout. Pureer het geheel met de staafmixer tot een smeuïge massa.
Wil je de pesto langer bewaren, schenk het dan in een ijsblokjesbakje en bewaar in de vriezer.

Kruidenboter maak ik al wel regelmatig, kruidenpesto eigenlijk maar weinig. Ik dacht altijd dat dat per se met pijnboompitjes moest, maar die zijn zo duur. Kan dus ook prima met allerlei soorten noten, weer wat geleerd!
De kruidenolie ga ik binnenkort ook eens maken, daar ben ik wel benieuwd naar. De kruidenazijn weet ik nog niet zo. Ik gebruik niet heel veel azijn in het eten. Af en toe een scheutje door de dressing van salades, maar vaak eet ik dat ook zonder dressing.

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Geen Reacties.

Laat een reactie achter