Sparen & aflossen in 2014

Ook voor 2014 heb ik voor mezelf spaar- en aflosdoelen opgesteld. Ik vind het fijn om een richtlijn te hebben en iets af te kunnen strepen. Mocht het niet lukken, dan is dat jammer, maar geen ramp. Omdat ik voor 2014 nog niet echt zicht heb op mijn inkomen als zzp-er, vind ik het lastig om voor het hele jaar al een planning te maken. Vorig jaar had ik rond deze tijd meerdere klussen die een redelijk eind 2013 in liepen. Dit jaar is dat niet zo en ben ik hard op zoek naar nieuwe opdrachtgevers of wellicht een parttime baan ernaast.

Toch heb ik op basis van mijn minimale verwachte inkomsten een planning gemaakt. Ik heb mezelf eind 2013 een kleine eindejaarsbonus van € 500 gegeven, maar ook nog een bedrag op mijn zakelijke rekening laten staan, zodat ik in ieder geval het eerst half jaar weer een vast bedrag naar mezelf kan overmaken als salaris. Voor de inkomstenbelasting wordt natuurlijk alles gewoon meegerekend, maar voor mezelf vind ik dit handiger dan om alles naar mezelf over te maken en gedeeltelijk van spaargeld te leven. Beetje vestzak broekzak… als het maar werkt!

Omdat ik momenteel minder werk heb en een aantal kosten dankzij het samenwonen is gedaald, betaal ik mezelf in 2014 € 200 per maand minder salaris. Dan zou ik in principe nog iets meer moeten overhouden per maand als vorig jaar. Voorschotten voor inkomstenbelasting gaan weer maandelijks vanaf mijn zakelijke rekening. Ik heb het voorschot altijd iets hoger staan dan ik verwacht dat ik moet betalen, omdat ik liever iets terugkrijg dan dat ik moet bijbetalen.

Aflossen studieschuld

Ik heb in mijn begroting nog geen extra aflossingen opgenomen. Alleen mijn vaste aflossing van € 75 per maand. Daarmee zou ik in ieder geval € 900 aflossen in 2014. Extra aflossen krijgt prioriteit boven extra sparen en extra beleggen, dus als ik meer verdien dan verwacht, dan gaat dat linea recta naar DUO. Ik moet in totaal nog zo’n € 4.500 aflossen, dat wil ik graag uiterlijk eind 2015 klaar hebben, omdat mijn renteperiode dan afloopt (van 1,5% naar …?). Ik ga er eigenlijk wel een beetje vanuit dat het me wel lukt om dit jaar nog een extra klus of een parttime baan te vinden. Als ik daarmee nog € 3.500 verdien, zou ik mijn studieschuld zelfs dit jaar al kunnen afbetalen. Dat zou helemaal fantastisch zijn! Mijn plan is om eens per kwartaal te kijken of ik een extra aflossing kan doen.

Sparen

Aan het begin van 2014 heb ik een spaarsaldo van € 5.000. Verdeeld over mijn verschillende spaardoelen ziet dat er zo uit:

Stand 01-01-2014 Doel 31-12-2014
Lange termijn € 3.000,00 € 3.600,00
Korte termijn € 1.000,00 € 1.500,00
Buffer onvoorzien € 600,00 € 660,00
Vakantie € 400,00 € 400,00
 Totaal  € 5.000,00 € 6.160,00

Maandelijks spaar ik automatisch € 137 verdeeld over Lange termijn € 50, Korte termijn € 42, Buffer onvoorzien (specifiek: fiets) € 5 en Vakantie € 40.
Aan het eind van dit jaar heb ik dan voor de Lange termijn € 600 extra gespaard, voor de Korte termijn € 500 extra en voor mijn fiets € 60 (wat het totaal op € 160 brengt, genoeg om een goede 2e hands fiets van te kopen, mocht de mijne ermee ophouden of gestolen worden).
Vakantiesparen is ietsje ingewikkelder. Ik spaar iedere maand € 40, dus € 480 per jaar, maar omdat er ook uitgaven zijn waardoor ik dit potje aanspreek, hoop ik het saldo eind van het jaar weer gelijk te hebben met het eind van 2013. In juni hoop ik ook een extraatje in de vorm van vakantiegeld aan mezelf te kunnen betalen. We hebben vorig jaar een redelijk dure vakantie gehad (vliegtuig, appartement, veel uit eten, auto gehuurd), ik zou dit jaar wel weer graag gaan kamperen.

Als ik met extra inkomsten mijn studieschuld helemaal heb afgelost en vervolgens nog overhoud, dan gaat dat naar het potje Lange termijn.

Beleggen

In 2014 blijf ik ook iedere maand € 100 inleggen bij Meesman. De transactiekosten zijn per 2014 met 50% verlaagd (van 0,5% naar 0,25%) dus dat levert al een hoger rendement op. De kosten in 2014 zijn dan € 25 + (0,0025 x € 1.200) = € 28. Dat is lager dan de bankkosten bij SNS (€ 30 per jaar). Als het goed is moet dit dus meer opleveren dan mijn geld op mijn spaarrekening te laten staan.

Aan het eind van 2014 heb ik dan € 1.700 geïnvesteerd in Europese Obligaties. Bij een winst van € 100 ga ik dat bedrag opnieuw investeren, maar dat bereik ik in 2014 naar verwachting nog niet.

Ik ben ook erg benieuwd om een andere vorm van investeren uit te proberen, peer-to-peer lending. Dan stel je geld beschikbaar aan particulieren of bedrijven en zij betalen dat dan met rente rechtstreeks aan jou terug. Een vorm van investeren en lenen zonder tussenkomst van de bank (alleen een kleine fee voor het bemiddelende platvorm). Het risico ligt iets hoger dan bij index investeren, maar de opbrengst ook. Veel investeringen krijgen minimaal 8-9% rente. Ik heb mezelf beloofd om eerst mijn studieschuld volledig afbetaald te hebben voordat ik dit verder ga uitzoeken. En even kijken hoe het zich verder ontwikkelt. In Amerika is het flink aan stijgen, in Nederland zijn er nog vrij weinig mogelijkheden. Een van de opties is www.geldvoorelkaar.nl. Misschien in 2015.

2014 is van start!

Het is fijn om een richtlijn te hebben voor het nieuwe jaar. Een soort uitgangspunt waar je altijd even op terug kunt vallen. Ik vind het fijn om te weten dat als ik er dit jaar helemaal geen werk bij kan vinden, ik toch mijn huur kan betalen en kan eten. Dat ik een buffer heb die ik kan aanspreken als onze wasmachine kapot gaat of als er andere onverwachte kosten zijn. En ik vind het fijn om te weten dat als ik wel extra werk vind, dat ik dan hele grote stappen kan maken in het aflossen en wie weet zelfs met sparen.

Ik wens jullie allemaal een prachtig jaar toe, met nieuwe kansen, veel dingen om te ontdekken en een heleboel momenten om van te genieten!

Tags: , , , , ,

Eén Reactie op “Sparen & aflossen in 2014”

  1. Fleta 9 mei, 2017 at 20:37 #

    What are you indicating, man? I know everyones got their own viewpoint, but really? Listen, your website is awesome. I like the effort you put into it, spiiefccally with the vids and the pics. But, come on. Theres gotta be a better way to say this, a way that doesnt make it seem like everybody here is stupid!

Laat een reactie achter