Goede voornemens?

Hebben jullie goede voornemens voor 2014? Lukt het om jezelf eraan te houden of baal je al dat de eerste week niet eens gelukt is? ;)

Het nieuwe jaar wordt vaak aangegrepen om met een schone lei te beginnen en jezelf allerlei doelen te stellen. Vaak zijn het veel doelen tegelijk en soms zijn ze niet echt realistisch omdat je teveel van jezelf verwacht. Bijvoorbeeld: Als je in 2013 niet gesport hebt, is het niet realistisch om te zeggen dat je nu drie keer per week gaat fitnessen.

Ik ben zelf met kerst jarig en gebruik mijn eigen ‘oudejaarsavond’ altijd voor een kleine zelfreflectie. Even terugkijken op het afgelopen jaar (wat ging er goed, waar werd ik blij van en welke dingen zou ik volgend jaar graag anders zien) en nadenken over hoe ik het komende jaar wil invullen. Die avond maak ik dus meestal mijn goede voornemens. Al spreek ik liever van doelen voor het komende jaar.

01. Mezelf minder druk maken over dingen waar ik geen invloed op heb;
02. Prioriteiten stellen en daar ook naar handelen (dus wellicht wat vaker ‘nee’ zeggen?);
03. The Seven Habits of Highly Effective People lezen en de gewoontes stap voor stap toepassen;
04. Vaker even bellen of een kaartje/mailtje sturen wanneer familie of vrienden dat kunnen gebruiken;
05. Vakanties & vrije dagen bewuster inplannen;
06. Iedere werkdag om 7.30 uur opstaan, ook als ik thuis werk;
07. 1x per week hardlopen & 3x per week wandelen in de lunchpauze;
08. Mezelf voeden in plaats van vullen (zoveel mogelijk suiker, witmeel en slechte E-nummers vermijden, vooral onbewerkt eten; maar ook qua informatie/boeken/hobby’s);
09. Iedere dag flossen;
10. Lief zijn voor mezelf wanneer bovenstaande niet zo goed lukt als ik had gehoopt. Nieuwe dag, nieuwe kansen!

Mijn 10 doelen voor 2014 komen eigenlijk weer neer op de drie pijlers of thema’s die ik al eerder ontdekte: ritme & structuur, ontspanning en ontwikkeling.

Terugkijkend op 2013

… heb ik veel over mezelf geleerd. Begin van het jaar heb ik het zo druk gehad met een stressvolle klus op mijn werk, dat ik daarna heel goed bij mezelf te rade ben gegaan wat ik nu eigenlijk wil en hoe ver ik wil gaan. Ook fijne gesprekken met familie, vrienden en collega’s waren erg behulpzaam daarbij.

Ik heb geleerd waar mijn grenzen liggen en welke dingen mij energie geven of juist kosten. Geleerd dat ik mezelf niet moet overschatten, maar ook niet moet onderschatten. Geleerd dat ik zonder problemen veel zuiniger kan leven. Geleerd dat ik gelukkiger word van minder spullen/rotzooi. Geleerd dat ik sinds het samenwonen mijn vriend nog leuker vind. Geleerd dat ik ontzettend kan genieten van kleine dingen in de natuur (de geur van de herfst, een zonnestraal op m’n kop, jonge eendjes in de vijver, de eerste knoppen in de bomen, …). Geleerd hoe ingenieus je lichaam eigenlijk is. Geleerd dat je je door gezonde voeding ook echt beter voelt. Geleerd dat door zelf kleine dingen te veranderen je omgeving ook kan veranderen.

Wat een waardevol jaar!

Tags: , , , , ,

Geen Reacties.

Laat een reactie achter