Zelf brood bakken

Met enige regelmaat bak ik zelf brood. ‘Vroeger’ deed ik dat met een pak broodbakmix uit de supermarkt en lukte dat best aardig. Sinds ik liever weet wat er in m’n eten zit, heb ik een aantal keer geprobeerd om zelf een brooddeeg te maken. De ene keer mét gist, de andere keer zonder (met zuurdesem). Dat lukte meestal best aardig, maar het brood was vaak te droog, te compact of had een keiharde korst. Of het was na 1,5 dag al niet lekker meer.

Ongeveer een jaar geleden kreeg ik van mijn vriend een broodbakmachine cadeau, had hij op de kop getikt op marktplaats :-) Het brood bakken lukte wel iets beter, maar ik woonde in een (ex-)studentenhuis en de broodbakker kon alleen in het stopcontact bij het aanrecht, anders vloog de stroom eraf. Aangezien zo’n machine 4 – 4,5 uur draait, betekende dat dat ik mijn vierkante meter aanrecht die hele tijd ook niet kon gebruiken. Bovendien best een lawaai… Om een lang verhaal kort te maken, die heb ik dus niet heel vaak gebruikt.

Afgelopen weekend was het tijd voor een nieuwe poging. Ik vond op Ilse haar blog Uit mijn keukentje een basisrecept waar bij stond ‘dit recept lukt altijd’. Dat klonk goed! :-) Ik besloot om de broodbakmachine voor het kneden te gebruiken en het deeg daarna in een kom te laten rijzen en het brood in een broodblik in de oven te bakken. Ik vind de vorm van een brood uit de broodbakker eigenlijk nooit zo handig… En het brood is prachtig geworden!! Smaakte heerlijk, goed van textuur, bleef lang lekker. Perfect!

Basisrecept voor brood

  • 250 gr tarwebloem (ook te vervangen door combi van speltmeel en speltbloem)
  • 330 gr volkorenmeel
  • 75 gr pitten
  • 25 gr lijnzaad
  • 7 gr gedroogde gist
  • 360 gr lauwwarm water
  • 40 ml olijfolie of boter
  • 11 gr zout

Ik heb 250 gr speltmeel en 330 gr volkoren speltmeel gebruikt, ging dus ook prima. Bloem rijst iets beter dan meel, maar ik was heel tevreden over het brood. Ik gebruikte 40 gr pompoenpitten en 35 gr zonnebloempitten.

Het kneden liet ik zoals gezegd over aan de broodbakker, dat duurde 20 minuten. Daarna deed ik het deeg in een beslagkom en dekte die af met een theedoek. Dat liet ik zo’n 30 minuten rijzen. Als je met je vinger in het deeg prikt en er blijft een gat achter, dan is het goed gerezen. Vervolgens moet je het deeg doorslaan. Dit houdt in dat je de lucht eruit drukt door het deeg steeds dubbel te vouwen en nog even te kneden en het vervolgens in de goede vorm brengt. Doe het deeg dan in een ingevet bakblik (30 cm) en laat opnieuw rijzen. Als het deeg in volume is verdubbeld is het goed (dit is belangrijk!). Bij mij duurde dat ruim een uur. Bak het brood in ca. 45 minuten in een oven van 200 graden (hetelucht). Als je op het brood klopt en hij klinkt hol, dan is ‘ie goed. Zie hier het resultaat:

2013-12-13 brood 2Het brood stond tijdens de laatste rijs met de rechterkant naar de brandende oven, vandaar dat die kant iets hoger is ;)

Ik ga dit recept zeker vaker maken!

Geen Reacties.

Laat een reactie achter