Simplify the Holidays

Het lijkt wel of de feestdagen ieder jaar groter en gezelliger moeten. En duurder. Want hoe kun je het nou gezellig hebben zonder een luxueus 5-gangen diner of een nieuwe tablet of smartphone cadeau? Of zonder 3 dozen kerstversiering? De verwachtingen over de feestdagen worden zo hoog gespannen, dat het bijna alleen maar kan tegenvallen wanneer je niet met een té volle buik en een stapel cadeau weer naar huis gaat.

Wanneer je met kerst niet de geboorte van Jezus viert, is het bij uitstek een moment voor quality time met je familie en/of vrienden. Ik ben zelf wel gelovig opgevoed, maar daar inmiddels niet meer zo mee bezig. Toch mis ik altijd iets als ik ‘het kerstverhaal’ niet hoor. Dat vond ik altijd een erg mooi verhaal, misschien wel extra mooi omdat ik zelf ook een kerstkindje ben. Dat laatste betekende dat wij vroeger op eerste kerstdag mijn verjaardag vierden en weinig kerst. Kerst was er op kerstavond en tweede kerstdag.

Nu vier ik op of rond kerst mijn verjaardag, maar zijn de kerstdagen daarnaast vooral een gezellig samenzijn met familie en schoonfamilie. En daar hoort lekker eten bij, vind ik wel. Bij beide families zijn er geen tradities van cadeautjes met kerst (behalve verjaardagscadeautjes dan ;)).

Terug naar de reclamebeelden. Op die manier lijken de feestdagen ons meer stress dan plezier te brengen. Er ontstaat wellicht een traditie van ieder jaar weer iets duurdere cadeautjes en niemand durft aan te geven dat het eigenlijk boven budget is. We willen met een mooi cadeau laten zien dat we om iemand geven, maar tegelijkertijd ook niet platzak raken. Om nog maar te zwijgen over de impact van alle poespas op het milieu.. Via facebook zag ik een mooi initiatief, een Amerikaans initiatief, om de feestdagen te versimpelen. Op de website www.simplifyholidays.org vind je een lijst met ideeën om de feestdagen met meer plezier en minder spullen te vieren:

 • Geef tijd cadeau. Maak een bonnenboekje voor babysitten, auto wassen, hond uitlaten, klusjes doen, koken… etc.!
 • Geef zelfgemaakte cadeaus. Een verzameling mooie herinneringen, een boek met familierecepten, een collage van foto’s, een verjaardagskalender met alle verjaardagen van de familie, enzovoorts
 • Bied aan om iemand een vaardigheid te leren. Kun je goed breien of fotograferen, ben je heel handig met de computer, spreek je goed Frans, bespeel je een instrument, bak je heerlijke koekjes? Leer die vaardigheid aan iemand anders!
 • Maak een verlanglijstje van betekenisvolle cadeautjes, zodat je geen ‘troep’ meer krijgt.
 • Geef aan kinderen spullen die hun creativiteit stimuleren. Dus geen kant-en-klaar speelgoed, maar hobby-artikelen, een vergrootglas of bouwstenen. Of coupons voor een kwartier later op bed, spelletjesavond met de familie, vrijstelling van huishoudelijke klusjes, een ontdekkingstocht in het bos.
 • Trek lootjes. In plaats van voor iedereen iets kleins te moeten kopen, kun je zo voor een persoon iets moois kopen of maken. Dit is in Nederland natuurlijk al heel gebruikelijk met Sinterklaas.
 • Koop tweedehands spullen. Op marktplaats en in de kringloopwinkels zijn vaak spullen te vinden die nog als nieuw zijn. Als je goed oplet kun je hier hele mooie cadeautjes vinden. Als je daar niet slaagt, probeer dan zoveel mogelijk bij lokale winkeliers te kopen in plaats van de portemonnee van de grote ketens te spekken.
 • Creëer een papiervrije kerstkaart. Maak een kleurrijke en creatieve kerstkaart (met foto’s!) op de computer en e-mail deze naar vrienden en familie.
 • Geef terug aan je gemeenschap. Maak pakketten klaar voor daklozen of doe vrijwilligerswerk om degenen in nood te helpen tijdens de feestdagen. Je kunt ook muziek cadeau geven en liedjes zingen :)
 • Negeer advertenties. In het feestdagenseizoen wordt je continue gebombardeerd door manipulerende advertenties voor grote uitverkopen en de laatste gadgets. Besteed daar geen aandacht aan. Zet het uit, op stil, en zeg nee. Je hebt geen marketeers nodig die je vertellen hoe je je feestdagen moet vieren.
 • Wanneer het gaat om decoratie, denk dan ‘minder is meer’. Vul je huis met natuurlijke kerstversiering (takjes uit het bos, maar let wel op, niet alles mag je zomaar plukken).
 • Bespaar papier door alternatief cadeaupapier te gebruiken. Verpak cadeaus in krantenknipsels, foldermateriaal, papieren zakken, oude plattegronden, telefoonboeken of ander gebruikt papier.
 • Kook duurzame feestmaaltijden. Gebruik zoveel mogelijk biologisch voedsel uit het seizoen en uit de regio.

Het idee is dat je vijf van deze suggesties daadwerkelijk uitvoert. Maar eentje is natuurlijk ook een goed begin!
Vorig jaar gaf ik mijn familie en schoonfamilie ‘kerstgeur in een potje’. Een potje met daarin gedroogd citrusfruit, kaneel, kruidnagel en nootmuskaat. Om in een beetje water te verwarmen, zodat het heerlijk door je huis geurt op een moment dat de kerst alweer heel lang geleden lijkt. Ik heb er helaas geen foto van gemaakt, maar het idee kwam van De Gulle Aarde.

Hoe vieren jullie kerst? En wat vinden jullie van de suggesties van Simplify the Holidays?

Geen Reacties.

Laat een reactie achter