Romige aardperensoep met bladerdeegdakje

Deze week zaten er aardperen in mijn groentepakket. Voor zover ik weet was de dit de eerste keer dat ik aardperen heb gegeten. En best heel erg lekker eigenlijk!

2013-12-01 aardperen

De aardpeer komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en wordt zowel in de siertuin als groentetuin gekweekt. Andere benamingen zijn topinamboer, knolzonnebloem of Jeruzalemartisjok. Zoals de naam als zegt worden de ondergrondse delen, de wortelknollen, gebruikt voor consumptie. Deze wortels bevatten fructanen, biotine, calcium, ijzer, natrium en inuline. Ook is bekend dat de wortels geen nitraten opslaan. De planten geven mooie gele bloemen en een hoekje van 2 m² kan een jaaropbrengst aan eetbare knollen geven van 10 kg. Oogsten kan gebeuren na de eerste nachtvorst en vervolgens gedurende de hele winter. Er zijn veel manieren waarop de aardpeer in de keuken gebruikt kan worden. Een pas geoogste aardpeer is crèmekleurig tot rozerood. De smaak van de knol is lichtelijk zoet, notig en heeft iets van een artisjok.

2013-12-01 aardperen bloem

Op de website van beterbio vond ik 3 recepten met aardperen. Ik koos voor de romige aardperensoep met bladerdeegdakje. De soep was heerlijk! Ook zonder het bladerdeegdakje heel smakelijk denk ik. De tijm om het bladerdeeg was wel extra lekker, die zou ik ook door de soep doen als ik het dakje zou weglaten denk ik. Een foto van het resultaat:

2013-12-01 aardperensoep met bladerdeegdakje

Eén Reactie op “Romige aardperensoep met bladerdeegdakje”

  1. Lissa 9 mei, 2017 at 21:50 #

    Ergänzung zur BigHl-Ralley:eorker und ich werden die Ralley organisieren. Die Route könnte sich zwar noch ändern, aber die Regeln stehen schon fest. Lasst euch überraschen!Wer noch gute Biker-Ralley-Ideen hat, bitte aufheben, diese Ralley gewinnen und die nächste Ralley in 2014 damit organisieren .Ach ja: Der Termin wird wohl eher Anfang Juni 2013 liegen.

Laat een reactie achter