Gevuld gehaktbrood

Gehaktbrood is de grote broer van onze gehaktbal. Gehaktbrood vindt zijn oorsprong in Europa, al in de 5e eeuw wordt er door de Romeinen verslag gedaan van gehaktbrood. Vooral in Duitsland en België is gehaktbrood een traditioneel gerecht.

Net als bij gehaktballen zijn er veel variaties mogelijk bij gehaktbrood. Op ‘De Voedzame Keuken‘ vond ik een preview uit het nieuwe kookboek van Heleen Quantrill (Eet Goed Voel Je Goed). Deze keer met de nadruk op lekker en onbewerkt eten met een klein budget. Haar vorige kookboek gebruik ik vaak, dus deze gaat ook op m’n verjaardagslijstje (en anders koop ik ‘m in januari zelf :)).
Gisteravond kwamen mijn zwagers en schoonzussen langs, dus ik besloot het gehaktbrood eens uit te proberen. En met succes! Ik wist helemaal niet dat dat zo makkelijk te maken was. Nog makkelijker dan gehaktballen zelfs!

Gehaktbrood

  • 1 kilo gehakt (ik gebruikte 800 gram)
  • 1 ei
  • 1 potje tomatentapenade of 2 el bruchetta kruiden zonder suiker of MSG (ik had geen van beide, maar heb tomatenpuree en knoflook uit de pers gebruikt)
  • 1 el gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 tl chilivlokken
  • 4 zongedroogde tomaten, fijngeknipt
  • Zout en peper naar smaak
  • Chilipasta om het gehaktbrood mee te bestrijken (ik gebruikte curryketchup)
  • Optioneel: courgette, champignons, paprika, aubergine, kruiden of spek

De bereiding is heel simpel: Je doet alle ingrediënten (behalve de chilipasta) bij elkaar in een kom en kneed dat met je handen goed door tot alles gemengd is. Ik had de groenten in kleine blokjes gesneden (8 champignons, 1/3 courgette, 1/4 groene paprika, 1/4 gele paprika). Doe het gehaktmengsel dan in een ingevet cakeblik en bestrijk het met de chilipasta (of curry/ketchup). Bak 40-50 minuten op 200 graden.

Je kunt het gehaktbrood warm of koud eten. Eventueel met ketchup, curry of chilisaus.

2013-12-15 gehaktbrood 1

Geen Reacties.

Laat een reactie achter