Update sparen en aflossen

Regelmatig schrijf ik op deze blog over het terugbetalen van mijn studieschuld en mijn spaardoelen voor 2013. Sinds dit jaar ben ik nog bewuster bezig met het uitgeven van geld, onder meer doordat ik begin van het jaar een jaarplanner voor inkomsten en uitgaven heb ingevuld. Op de achtergrond is daar de grote droom om ooit financieel onafhankelijk te zijn (geïnspireerd door Mr. Money Mustache), maar met een studieschuld en een huis dat ooit nog gekocht moet worden, is dat momenteel een vrij ver van m’n bed show ;) Maar dromen mag altijd!

Studieschuld aflossen

Wie eerdere posts over het aflossen van mijn studieschuld heeft gelezen, weet dat ik na mijn studie (zomer 2010) een studieschuld had van zo’n € 16.000. Begin 2013 was de schade nog een kleine € 13.000 en op 1 september jl was dit nog € 11.050. In september en oktober heb ik geen extra aflossingen gedaan, want ik heb in september besloten om eerst mijn spaardoelen te realiseren en dan het overige geld te gebruiken voor extra aflossingen. Mijn streven is om mijn studieschuld op 31 december in ieder geval onder de € 10.000 te krijgen, liefst op € 9.500.

Mijn studieschuld is op 1 november 2013 nog € 10.945.

Spaardoelen

Om het geheugen op te frissen nog weer een overzichtje van mijn spaardoelen en tevens daarbij de huidige tussenstand:

Standen op 01-01-2013 Nu doel 31-12-2013
Lange termijn € 5.002,81 € 7.923,01 € 8.000,00
Korte termijn € 400,00 € 734,00 € 1.000,00
Buffer onvoorzien € 300,00 € 600,00 € 600,00
Vakantie € 300,00 € 228,00 € 400,00
Beleggen € 0,00 € 400,00 € 500,00
€ 6.002,81 € 9.885,01
€ 10.500,00

In september had ik vanwege de verhuizing geld van mijn buffer nodig. Dat heb ik in september weer aangevuld. In oktober werd er geen geld meer afgeschreven voor de huur van mijn oude studio, wel betaalde ik natuurlijk huur voor ons nieuwe huis, maar dat scheelt een dikke € 200. Dat voordeel gebruikte ik om de buffer weer aan te vullen. Met de vaste inleg op 1 november is het bedrag voor de buffer gehaald. Jeej! Gisteren maakte ik ook nog een extra bedrag over naar het lange termijn potje, dus die komt ook al aardig dicht bij de finish. In totaal moet ik nog € 615 sparen om mijn doelen voor 2013 te bereiken. Komende maand krijg ik de borg van mijn oude huis terug, ongeveer € 600, dus dat gaat zeker lukken!

Ik heb het nu zo gepland dat ik met dat geld mijn spaardoelen zover aanvul, dat ik met mijn maandelijkse overboeking op 1 december al mijn spaardoelen haal. Dan houd ik in ieder geval nog ruim € 200 over voor extra aflossing van mijn studieschuld. Eind december maak ik ook alvast een globale eindafrekening voor mijn eigen bedrijf. Het ziet ernaar uit dat ik er nog wel een ‘eindejaarsbonus’ voor mezelf aan over houd. (Ik maak elke maand een vast bedrag naar mezelf over en aan het eind van het jaar kijk ik of ik genoeg winst heb gemaakt voor een ‘bonus’). Dat geld wil ik ook gebruiken voor extra aflossing.

Beleggen

Sinds  augustus koop ik iedere maand voor € 100 Europese obligaties. Dit doe ik via Meesman.nl (klik hier om mijn ervaringen in het starten met beleggen te lezen). Tot nu toe heb ik € 1,81 verdiend, maar er is ook € 6,25 aan kosten afgeschreven. Puur qua obligaties dus een kleine winst (nog geen half procent), maar al met al een een ruime € 4,- verlies. Wel zie ik dat het ‘rendement per kalenderjaar’ iets hoger is dan toen ik begon met beleggen. Van 1,4% naar 1,6%. Het scheelt niet veel, maar toch, het rendement is nu hoger dan op mijn spaarrekening (wanneer je de kosten niet meetelt, maar de bank rekent ook elke maand € 2,50 aan kosten). De koers is ook weer iets gestegen zie ik op de website, dus dat is positief! (Noot op 5 nov: het rendement is nu zelfs bijgesteld naar 2,2%).

Doorgaan met sparen of meer aflossen?

Eergisteren was ik uit eten met twee vriendinnen die beide wat meer thuis zijn in hypotheken en zij vertelden mij dat ik beter gewoon kan aflossen in plaats van sparen. Mijn overweging was dat spaargeld handig is als ik over een aantal jaar een huis wil kopen, want dan heb ik tenminste geld voor alle bijkomende kosten en eventueel voor een aanbetaling op de hypotheek. Helaas gaat die vlieger niet op, zo leerde ik. Want bij het verstrekken van een hypotheek wordt gekeken naar je vermogen, niet naar je banksaldo. Waar men vroeger vrij makkelijk omging met je studieschuld, wordt die nu wel meegeteld bij de berekening van je eigen vermogen. Op zich jammer, maar dat maakt de keuze voor mij wel makkelijker. Gewoon aflossen dus! Hoeveel precies, daar moet ik mij nog even over buigen, want ik wil als zzp-er (en m’n vriend ook) wel graag een buffer hebben voor als het werk wat tegenvalt. Het liefst zodat ik een half jaar kan rondkomen. Maar goed, daar ga ik later deze maand nog eens goed over nadenken. Ook wil ik meer geld gebruiken om te beleggen, nog zoiets om komende tijd goed over na te denken.

Ik vind het erg fijn om te zien dat ik dit jaar veel meer heb gespaard dan afgelopen jaren en ook nog extra heb weten af te lossen op mijn studieschuld, naast de reguliere aflossingen. Mijn inkomen is dit jaar namelijk 25% lager dan de twee voorgaande jaren (deels vanwege eigen keuzes, deels vanwege weinig aanbod). Toch heb ik er dankzij overzicht, structuur, budgetten en bewustwording meer uit weten te halen, zonder het gevoel te hebben dat ik dingen niet meer kan. Wonderlijk eigenlijk, hoe inzicht kan leiden tot zo’n resultaat.

Geen Reacties.

Laat een reactie achter