Over de bloemetjes en de bijtjes

Veel van jullie hebben afgelopen weken ongetwijfeld iets voorbij zien komen over de toenemende bijensterfte. Er is door diverse organisaties actie gevoerd om de bijensterfte een halt toe te roepen. Waarom is het zo belangrijk dat we ons inzetten voor de bijen? Nou, omdat zo’n 80% van onze landbouwgewassen afhankelijk is van bestuiving. Bestuiving gebeurt door bijen, veelal door honingbijen, bijgestaan door hommels en bijna 20.000 andere soorten bijen.

Even voor de beeldvorming:

2013-11-26 met en zonder bijen

De honingbij leeft al zo’n 50 miljoen jaar. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog waren er 4,5 miljoen bijenvolken, die elk bestaan uit 40.000-50.000 bijen. In 2007 waren er nog maar 2 miljoen bijenvolken en sindsdien loopt het aantal nog harder terug. Dat is nog maar 50% en dat terwijl we 300% meer gewassenteelt hebben die afhankelijk is van bestuiving door bijen.

Waarom is er een massale sterfte onder bijenvolken?

Volgens bioloog en bijendeskundige Marla Spivak zijn er vier redenen die elkaar beïnvloeden, met tragische gevolgen.

2013-11-26 causes of death

Sinds WOII is onze voedselproductie veel veranderd. Zo zijn er nu veel grote boerderijen met enorme weilanden waar slechts 1 of 2 verschillende gewassen op te vinden zijn. Daar is weinig te halen voor de bijen, want die hebben juist belang bij een gevarieerd dieet, aangezien elke plant z’n eigen voedingsstoffen bevat. In de steden zijn er ook steeds minder bloemen te vinden. Mensen betegelen hun tuin en alle onkruid wordt fanatiek gewied.

Dan zijn er de natuurlijke vijanden van de bij: parasieten en ziektes. En tot slot gebruiken wij geen natuurlijke middelen meer om onze bodem te bevruchten (zoals klaver en alfalfa), maar synthetische middelen, die het zenuwstelsel van de bijen aanvallen. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde bij 6 detecteerbare pesticiden meeneemt naar huis.

Spivak maakt een pakkende vergelijking om de stapeling van oorzaken aan te geven. Stel je voor dat je een flinke griep te pakken hebt en goed moet eten om weer aan te sterken, maar er geen supermarkten of andere voedselbronnen in de buurt zijn. Je gebruikt al je energie om een grote afstand af te leggen en zo aan voedsel te komen. Dan blijkt dat dat voedsel besmet is met gif, waardoor je gedesoriënteerd raakt en de weg naar huis niet meer terug kan vinden…

Maar…  we kunnen hier iets aan doen!

Het goede nieuws is dat de bijensterfte niet onomkeerbaar is. We kunnen de dode bijen natuurlijk niet meer redden, maar we kunnen wel ons best doen om de leefomstandigheden van de bijen te verbeteren, zodat de kolonies kunnen aansterken en groeien.

Wat je direct kunt doen is het planten van biologische bloembollen, zodat de bijen in het voorjaar voldoende voedingsstoffen kunnen vinden. Favoriete bloemen zijn krokussen, blauwe druifjes, anemonen en sneeuwklokjes, bijen zijn dol op deze nectar. (Let op: niet-biologische bloembollen zijn meestal in gif gedoopt, dus die zijn juist fataal voor bijen!). Je kunt ze kopen op bijvoorbeeld www.biobulbs.nl, www.naturalbulbs.nl en www.biobol.nl.

Veel bijen overleven de winter niet, maar hun eitjes wel. De kans is groot dat bijen hun eitjes in holle stengels hebben gelegd, dus snoei niet teveel in je tuin of op het balkon.

Bouw je eigen Bee&Bee Hotel

Op initiatief van Greenpeace: Mocht je de bijen nog meer willen helpen, dan kun je een nestelplek voor de bouwen en die in je tuin ophangen. Dat kan op meerdere manieren:

2013-11-26 bijenhotel 1 2013-11-26 bijenhotel 2

Met een paar kleine acties kunnen we dus zelf de bijen al enorm helpen! Als je dan nog niet gedaan hebt, onderteken dan ook even nog de petities:

Reddebijen.nl
Avaaz.org

Video’s over bijen:

Geen Reacties.

Laat een reactie achter