Review: Salads To Go

Via amazon.com kun je gratis e-boeken bestellen. Dat doe ik voornamelijk bij kookboeken. Deze boeken (boekjes, eigenlijk) worden vaak maar tijdelijk gratis aangeboden. Een boek waar ik heel enthousiast over ben is “Salads To Go” van Arnel Ricafranca. Hij heeft een ‘methode’ ontwikkeld waardoor je klaargemaakte salades een aantal dagen kunt bewaren, zonder dat ze slap en drellerig worden. Hoe mooi is dat!

Bij kant-en-klaar salades wordt er vaak een chemisch ingrediënt op de salade gespoten, zodat het er vers blijft uitzien. Dat willen we natuurlijk liever niet. Maar elke ochtend voor het werk een salade klaarmaken is ook geen pretje. Bij mij komt het er dan gewoon niet van – teveel gedoe. Ik was dan ook erg blij toen ik dit e-boek zag! Volgens Ricafranca zit het geheim hem in het stapelen van de ingrediënten.

Salades moeten worden opgebouwd uit drie lagen ingrediënten:

1. De onderste laag is je dressing. In het boek staan 7 recepten voor dressings opgenomen, maar je kunt hier natuurlijk ook je eigen dressings voor gebruiken.

2. De middelste laag bestaat uit de stevigere ingrediënten, om de de onderste en bovenste laag van elkaar te scheiden. Dat zijn bijvoorbeeld: wortels, komkommer, cherrytomaten, champignons, broccoli, bonen, sinaasappels, erwtjes, granen en paprika. Ook vlees valt in deze laag. Doe de hardste ingrediënten zoveel mogelijk onderop, want die absorberen minder vocht en blijven zo steviger.

3. De bovenste laag zijn je bladgroenten zoals sla, spinazie, rucola, boerenkool en/of gemengde groenten. Omdat je het vocht (sladressing) gescheiden houdt van je bladgroenten, kun je de salade 3-4 dagen goed houden in een afgesloten pot. Zelfs tot 7 dagen wanneer het vacuüm geseald is.  Voor je de pot afsluit is het handig om een opgevouwen keukenpapiertje op de bladgroente te leggen. Zo wordt het extra vocht geabsorbeerd en blijft je sla nog verser.

Ricafranca geeft 7 gevulde en gevarieerde recepten van voedzame salades, elk voorzien van mooie foto’s waarin de lagen goed zichtbaar zijn.

Ik maakte zondag een van de salades uit het boek.

Chinese Chop Salad

2013-10-31b chinese chop salad 1Bottom layer
• 6 teaspoons red wine vinegar
• 2 tablespoons extra-virgin olive oil
• 1/ 2 teaspoon hoisin sauce (vervangen door soja saus)
• 1/ 2 teaspoon honey
• 1/ 4 teaspoon minced garlic
• Salt and ground black pepper to taste
Middle Layer
• Shredded Carrots
• Bean Sprouts (taugé)
• Green Onions
• Pear
• Cooked Chicken
• Slivered Almonds
Top Layer
• Kale (boerenkool)
• Baby Spinach

 

 

 

Ik deed alle ingrediënten in een literpot die ik had bewaard (van biogarde). Keukenpapiertje erop en klaar was ie!

2013-10-31b chinese chop salad 2Ik vond het lastig om in te schatten hoeveel ik moest maken. Dat bleek ook de volgende dag, want de salade was enorm! :P
Ik had een extra bakje meegenomen om de salade in te husselen (want ‘even schudden en klaar’ ging niet op in deze overvolle pot).

De salade was nog kakelvers begin van de middag:

2013-10-31b chinese chop salad 3Nergens een spoor van ‘verlepping’ te bekennen. Ik heb de salade voor de helft opgegeten. De rest aten we dinsdag bij de lunch op (toen was alles al gemengd en dat verschil merkte je wel).

Een literpot is dus heel ruim voor de salades. Wanneer je 1/4 tot 1/3 vult met de middelste laag en dan een goede halve pot bladgroente toevoegt, heb je volgens mij een mooie portie. Ik ga komende tijd meer recepten uit dit boekje proberen, want deze salade was erg lekker en hij bleef goed vers!

“Salads To Go” kun je hier downloaden. Heb je geen Kindle? Geen probleem, ik ook niet! Je kunt hier een programma downloaden zodat je de boeken op je computer kunt lezen. Nieuwsgierig naar meer gratis e-boeken? Klik dan hier!

Geen Reacties.

Laat een reactie achter