Inpakken, uitpakken en stoofpeertjes

Inpakken en uitpakken

Deze week ben ik verhuisd. Men, wat ben ik blij dat ik in al mijn wijsheid had besloten dat een weekje herfstvakantie best eens een goed idee zou kunnen zijn ;) Het verhuizen was iets meer werk dan ik dacht… De vorige keren dat ik verhuisde, was dat van studentenkamer naar studentenkamer of kleine studio. Dan was het een kwestie van inpakken en gewoon alles weer ongeveer in dezelfde kast terugzetten. Nu ben ik gaan samenwonen in het huis waar mijn vriend al woonde, dus al mijn spullen moesten een plekje ergens ‘bij’ krijgen. Of een nieuw plekje voor onze gezamenlijke spullen. Plus een heleboel dubbele spullen uitzoeken (we hebben de kringloopwinkel goed gespekt).

Ik heb in drie dagen mijn hele inboedel ingepakt en weer uitgepakt, best vermoeiend haha! Het viel me tegen hoeveel spullen ik toch nog heb. Afgelopen maanden ben ik al druk aan het ontrommelen geweest, maar toch… Dit is helaas nog niet alles:

2013-10-25 inpakken uitpakken
Ook moest er nog zo’n joekel van een PAX kast uit elkaar en weer in elkaar. Oja, en de wasmachine de trap af… Ik ben blij dat alles verhuisd is en dat ik voor al onze spullen een (nieuw) plekje heb gevonden. Er staan nu nog twee doosjes met laatste spulletjes om uitgepakt te worden, dat is te overzien!

Ik ben echt heel blij met mijn nieuwe keuken: ik ga van 0,5 meter werkruimte op het aanrecht naar 1,5 meter werkruimte! Heerlijk!! De afgelopen twee dagen heb ik me dan ook al heerlijk uitgeleefd. Wentelteefjes, zelfgemaakte wraps, zandkoekjes (naturel, met zonnebloempitten en met chocola) en een tweetal creatieve diners met de ingrediƫnten die we nog in huis hadden.

Woensdagavond aten we: pastinaak-wortel-puree, kleine gehaktballetjes met cajunkruiden vergezeld van goed gebakken ui, knoflook en champignons. Oja, en wat sla erbij met restjes rauwe groente erdoor. De sla paste er niet helemaal goed bij eigenlijk, maar ach ;)
Donderdag maakte ik zelf wraps, gevuld met gehakt, champignons, paprika, wortel en texmex burritosaus (ik kook eigenlijk bijna altijd zonder pakjes, maar dit lag nog in het voorraadhok en weggooien vind ik ook zonde). Verder deed ik nog wat sla, komkommer en kaas op de wraps.

Stoofpeertjes

Laatst kreeg ik van mijn ouders (via een oom) een kilo stoofpeertjes mee. Ik vond vandaag een mooie dag om die eens klaar te maken. Dan kon ik, genietend van de heerlijke geur, ondertussen de laatste dozen uitpakken.
Ik heb diverse recepten op internet bekeken en daar mijn eigen variant op gemaakt:

2013-10-25 stoofpeertjes1
Schil een kilo stoofperen (ik weet eigenlijk niet welke soort dit is), snijd ze doormidden en verwijder het klokhuis.

2013-10-25 stoofpeertjes2
Voeg dan smaakmakers toe. Ik koos voor een kleine halve liter rode wijn, een scheutje balsamico azijn, twee kaneelstokjes, een flinke theelepel kruidnagel en twee eetlepels bruine basterdsuiker. Later voegde ik nog drie eetlepels bruine basterdsuiker toe. Ik probeer de meeste dingen suikervrij te maken, maar ik moet nog een keer experimenteren hoe de stoofpeertjes dan toch lekker worden. Die horen gewoon lekker zoet te zijn :)

2013-10-25 stoofpeertjes3
Doe alles in een ruime pan en voeg water toe tot de peertjes onder het vocht staan. Breng dan de inhoud aan de kook en laat 2 – 4 uur stoven. Stoven is het laten garen van de peertjes op ongeveer 90 graden, zodat ze niet kapot koken. Ik heb de peertjes 220 minuten, dus bijna 4 uur, op het vuur laten staan. En och, wat ruikt dat lekker!!!

2013-10-25 stoofpeertjes4
Schep dan de peertjes in gesteriliseerde potten en kook het vocht nog wat in. Dan het vocht in de potten schenken tot de peertjes onder staan. Deksels erop en op de kop op een houten plank (kurken onderzetters kan ook – gaat bij mij in ieder geval steeds goed) laten afkoelen. Het resultaat: twee potten heerlijke stoofpeertjes. Laat de kou en de regen maar komen, ik ben er klaar voor! :-)

Geen Reacties.

Laat een reactie achter