Zekerheid of meer plezier? Keuzes, keuzes…

De afgelopen maanden heb ik nogal veel nagedacht. Met name over mijn werk. Als zelfstandig ondernemer mijn sector is het op dit moment geen vetpot, maar goed, dat is het op veel plekken niet (meer) tegenwoordig. Ik ben nu bijna drie jaar zzp-er en ik moet zeggen dat de eerste twee jaar redelijk probleemloos zijn verlopen. Ik rolde via mijn netwerk van de ene in de andere leuke klus en daaronder waren een paar klussen voor twee of drie dagen in de week over een periode van een aantal maanden of zelfs een jaar. Daarmee had ik een bepaalde financiële basis die erg fijn is.

Het afgelopen jaar heb ik o.a. een festival gedraaid. Dat was inhoudelijk erg interessant en ook voor mijn netwerk een welkome klus. De werkdruk was echter veel te hoog. Van steeds een beetje overwerken tot uiteindelijk 1 dag betaald en daarnaast nog 2 dagen onbetaald ‘overwerken’. Ik ben echt niet te beroerd om meer te doen dan we hebben afgesproken, maar waar trek je de grens? Extra lastig wanneer je een van de weinige mensen bent die überhaupt betaald krijgt en de rest allemaal vrijwillig zijn bijdrage levert.  En als je het extra werk niet doet, heb je jezelf ermee, want dan wordt het werk dat je nog wel doet alleen maar lastiger… (zien jullie die vicieuze cirkel?) En hé, we werken toch voor het goede doel? Vanuit onze gedeelde idealen?

Nou ja, laten we zeggen dat ik tijdens dit festival veel heb geleerd over mezelf, mijn grenzen en de gevolgen van het overschrijden van die grenzen.

De laatste maanden loop ik rond met allerlei plannen in mijn hoofd. Het schrijven van een blog over bewuster en gezonder eten, eerst als een soort proef op appelgebakje.blogspot.nl en nu op De Gezonde Zoektocht, is daar een eerste uitvloeisel van. Tegelijkertijd ben ik afgelopen periode twee keer gevraagd om te solliciteren op functies bij een interessante organisatie in mijn sector. Beide hele leuke functies met veel nieuwe uitdagingen, maar die zouden wel een 40+ werkweek, nog onregelmatigere werktijden (veel avonden en weekenden) en meer stress betekenen. Plus het opgeven van een hele leuke klus die ik nu al een poos heb. Maar ja, daar staat dan ook een heel fijn salaris tegenover en dat zet je wel even aan het denken.

Ga je voor meer financiële zekerheid en de wetenschap dat je het komende jaar (en mogelijk jaren) een vast salaris hebt, waarvan je leuk kunt sparen voor een toekomst (bijv. een huis)? Of neem je de gok en volg je je interesse en passie en zie je wel hoe het uitpakt? En neem je het voor lief dat je dan minder verdient en er iets langer over doet om je studieschuld af te betalen of om een huis te kopen?

Ik heb tot nu toe gemerkt dat ik het gelukkigst ben wanneer ik doe wat ik leuk vind. Ik ben er ook van overtuigd dat iedereen dat voor zover mogelijk zou moeten doen. Als je elke dag met tegenzin naar je werk gaat word je doodongelukkig. Maar het is natuurlijk ook crisistijd, in hoeverre kun je het je dan permitteren om te denken ‘dat vind ik niet leuk genoeg’?

Vanmorgen las ik op de blog van Spaarcentje haar post “Vooruit denken, omdenken en nadenken” en dat deed me denken aan afgelopen maanden. Ik ben voortdurend bezig geweest om vooruit te denken, om te denken en na te denken. Zo weet ik dat ik met de klussen die ik nog heb en het geld dat nog op mijn zakelijke rekening staat, genoeg heb om tot het eind van het jaar het maandelijkse bedrag (mijn ‘loon’) naar mezelf over te maken. Daarvan gaat een gedeelte naar mijn spaarrekening en een gedeelte naar de aflossing van mijn studieschuld. Of ik dan dit jaar zoveel spaar en aflos als ik eigenlijk had gewild? Waarschijnlijk niet, maar daar komt het omdenken om de hoek kijken. Is het heel erg? Nee, want ik heb genoeg geld om van te leven en ik doe de dingen die ik leuk vind en waar ik gelukkig van word.

Bij het ombouwen van mijn woonkamer laatst kwam ik de rest van de Flow kalender tegen, een inspirerende spreuk of tip voor elke dag. Aangezien ik die al vanaf april kwijt was, heb ik nogal wat bij kunnen lezen afgelopen dagen. Die van 9 april leek me voor deze post wel heel toepasselijk:

“Neem slechte beslissingen, dan kom je op een plek waar anderen alleen van kunnen dromen.” (Uit: Wat je ook denkt, keer het om – Paul Arden)

Hebben jullie weleens ‘slechte beslissingen’ genomen die achteraf heel fijn uitpakten?

Geen Reacties.

Laat een reactie achter