Rozenbotteljam

Afgelopen weekend heb ik een kilo rozenbottels geplukt in Noord-Holland. We waren met de schoonfamilie een weekendje weg vlakbij zee en in zowat alle bermen groeiden rozenbottels. Rozenbottels zijn de bottels (vlezige holle vruchten) van rozen, in dit geval van de hondsroos. In Groningen groeien ook veel rozenbottels langs de weg, maar omdat deze vruchten veel gifstoffen opnemen en de planten langs drukke wegen met veel uitlaatgassen staan, wordt het afgeraden om die bottels te eten.

Ik besloot om er jam en siroop van te maken. Ik begon heel optimistisch met een recept waarbij de rozenbottels ontpit moeten worden, maar na een kwartier en slechts 10 rozenbottels klaar, zag ik daar toch maar vanaf. Veel te veel pitjes ;)

Ik heb voor de jam en siroop verschillende recepten geraadpleegd en ben toen naar eigen inzicht aan de slag gegaan. Ik wilde de jam namelijk graag suikervrij maken en ook zonder gelatine. In plaats daarvan gebruikte ik agar agar, dat is een plantaardig geleer- en bindmiddel dat wordt gemaakt uit rood zeewier (gelatine is een dierlijk product dat wordt vervaardigd uit bindweefsel, botten en kraakbeen van runderen en varkens).

Rozenbotteljam:

rozenbottels
Doe 500 gram rozenbottels (met pitjes, zonder kroontje, doorgesneden) in een pan met een laagje water. Laat dat circa 15-20 minuten koken, totdat de rozenbottels zacht zijn.

rozenbottels zeven
rozenbottels zeven2
Pers dan de vruchten en het kookvocht door een zeef. Dit gaat het beste met een soeplepel of pollepel, maar is wel even een klusje. Voeg dan het sap van 1/4 citroen bij erbij en 2 volle eetlepels honing. Breng het geheel aan de kook en laat een beetje inkoken tot ongeveer 5/6 van de hoeveelheid.

Los een zakje agar agar op in een beetje water en voeg dat erbij en laat nog zo’n 2-3 minuten doorkoken. Ik gebruikte per ongeluk twee zakjes, de jam is nu eigenlijk te dik (maar de smaak is er niet minder om). Giet de jam dan in schone potjes en laat ze daarin afkoelen.

rozenbotteljam

Als je de jam lang wilt bewaren, is het het beste om de potjes uit te koken en op een schone theedoek aan de lucht te laten drogen. Zet de potjes bij het vullen op een houten plank en zet een lepel in het potje, dit voorkomt dat de potjes knappen van de hitte. Na het vullen doe je de deksels op de potjes en laat je ze op z’n kop op de houten plank afkoelen.

Rozenbottelsiroop:

Hiervoor gebruikte ik de andere 500 gram rozenbottels (eveneens met pitjes, zonder kroontjes en doorgesneden). Breng de rozenbottels in een laagje water aan de kook en zet dan het vuur weer uit. Doe de deksel op de pan en laat een nachtje trekken. Pers de inhoud van de pan de volgende dag door een zeef.
Voeg per kilo vocht 500 gram rietsuiker toe. Ik had 600 gram kookvocht en heb ruim 200 gram rietsuiker toegevoegd (ietsje minder dan ik in de recepten las, maar ik houd niet meer zo van mierzoet). Kook het geheel nog even goed door, maar niet te lang, anders wordt het stroperig.
Giet de siroop in een schone fles en laat afkoelen.

Nu heb ik mijn eigen ‘roosvicee’. De smaak is erg lekker, al zakt de siroop wat sneller naar de bodem. Maar met af en toe roeren is dat zo opgelost!

(Ik zal dit weekend nog even een foto maken van de jam op brood en de siroop)

Geen Reacties.

Laat een reactie achter