E621

E621, oftewel mononatriumglutamaat is een kunstmatige smaakversterker die in bijna alle hartige en zoete bewerkte levensmiddelen verwerkt is. Hoewel E-nummers door de EU goedgekeurde hulpstoffen zijn, is het idee dat ze geen kwaad kunnen allang achterhaald. Over het algemeen wordt aangeraden om smaakversterkers E620 t/m E650 en zoetstoffen E950-E968 in ieder geval te vermijden, die zouden de meeste schade kunnen aanrichten.

Hoewel niet alle E-nummers direct schadelijk zijn (E300 = ascorbinezuur = vitamine C), zijn het wel allemaal synthetische hulpstoffen. Onlangs schreef ik over het boek 100% gifvrij (zie hier en hier) waarin Julia Kang aanraadt om synthetische stoffen zoveel mogelijk te vermijden en zo te voorkomen dat de restjes en gifstoffen zich opstapelen in je lichaam – en voor allerlei klachten zorgen).

Umami

Terug naar E621. Deze stof is ook bekend als het Chinese ve-tsin, dat van oorsprong uit Japan komt, waar het uit gefermenteerd zeewier wordt bereid. Het is de bekendste stof met de smaak ‘umami’, de vijfde smaak naast zout, zoet, zuur en bitter. Toevoeging van umami maakt dat een product hartiger smaakt. Hoewel het dus onder smaakversterkers staat gecategoriseerd, is het dat niet. Het versterkt niet de oorspronkelijke smaak, maar maakt de smaak dus hartiger.

Vrije glutamaat (de zuurrest van glutaminezuur) komt van nature in verschillende andere voedingsmiddelen voor. Voorbeelden zijn tomaten, gefermenteerde sojaproducten, oude kaas en gistextract. Kleine hoeveelheden zitten in paddenstoelen, parmezaanse kaas, moedermelk, pinda’s en blauwschimmelkaas. In deze (en andere) voedingsmiddelen ontstaat het vrije glutamaat als afbraakproduct van eiwitten. Oude kaas, waar het afbraakproces van de eiwitten langer heeft geduurd, bevat meer vrij glutamaat dan jonge kaas. Hierdoor smaakt oude kaas meer “umami”, oftewel “hartiger”. In 1908 lukte het de Japanse wetenschapper Kikune Ikeda om de stof te isoleren, waarna hij het op de markt bracht.

Als het van nature in voeding voor komt, is het dan wel slecht? Daar vond ik het volgende over op deze website:

“Tegenwoordig wordt glutaminezuur geproduceerd middels bacteriële of microbiele fermentatie, waarbij de gebruikte bacteriën meestal, zo niet altijd, genetisch gemanipuleerd zijn.
De bacteriën groeien in een vloeibaar medium, meestal afval van suikerbieten, mais en dergelijke. Het gevormde glutaminezuur wordt na verloop van tijd uit het voedingsmedium gefilterd. Daarna wordt het geconcentreerd en gekristalliseerd en via een chemisch proces omgevormd tot MSG.
Kunstmatig gemaakte MSG bevat stoffen die niet in natuurlijk glutaminezuur voorkomen. Natuurlijk glutaminezuur zoals wordt gevonden in hogere organismen is uitsluitend L-glutaminezuur. Kunstmatige MSG bestaat uit zowel L-glutaminezuur als D-glutaminezuur, en bevat verder pyroglutaminezuur en andere verontreinigingen. Deze verontreinigingen verschillen al naar gelang de gebruikte materialen en productiemethodes.
Soms komen er mono- en dichloorpropanololen of heterocyclische aminen in voor die allen carcinogeen zijn. De bewering dat het glutaminezuur, zoals gevonden wordt in kunstmatig geproduceerd MSG hetzelfde is als het natuurlijke glutaminezuur is dus niet waar!”

Verslavend

Mononatriumglutamaat zorgt ervoor dat je trek krijgt in nog meer eten. Het remt je vermogen om je calorische inname te kunnen reguleren, waardoor je maar door blijft eten. Daardoor wordt het vaak gelinkt aan overgewicht. Het is helemaal niet jouw schuld wanneer je na 2 koekjes de rest van het pak niet meer kan laten liggen of wanneer die zak chips toch echt op moet. Dat komt door smaakversterkers als MSG! En daarom is de stof ook zo interessant voor fabrikanten. Want naast dat het hun product een extra smaakdimensie geeft, zorgt het er ook nog eens voor dat je er nóg meer van wilt eten.

Er zijn diverse lijsten van bijwerkingen te vinden die mogelijk gerelateerd zijn aan de hoge inname van E621. Met name voor ongeboren kinderen is MSG heel slecht. Omdat de stof van nature ook in moedermelk voorkomt, kan het de natuurlijke barrière doordringen en zo in de bloedbaan van het kind terechtkomen. Bij een hoge concentratie kan de stof neurologische schade aanrichten, want de jonge hersenen zijn veel vatbaarder voor schadelijke stoffen.

Aandoeningen die mogelijk in verband te brengen zijn met MSG zijn onder meer migraine, MS, een slechte hersenfunctie, een slechte hormoonhuishouding, ADD, altzheimer, epilepsie, verergering van autisme, ontstekingen, kanker en type 2 diabetes.  In combinatie met de veelgebruikte zoetstof aspartaam kan E621 nog veel meer schade aanrichten. Naast deze aandoeningen is er ook een lange lijst van veel vagere klachten als een brandend, verdoofd of prikkelend gevoel in de nek, onderarm, borst of rug, warmte en zwakte in het gelaat, vermoeidheid, duizeligheid, pijn op de borst, hoofdpijn, misselijkheid, snelle hartslag, moeilijkheden met ademen, laag libido, slaperigheid en een heftig verlangen naar het zelfde eten.

MSG liever vermijden?

E621 heeft een heleboel verschillende benamingen, dus het is niet eenvoudig om deze stof te vermijden. Toch gebeurt dat voor het grootste gedeelte automatisch wanneer je zoveel mogelijk onbewerkt eet. Dus geen pakjes en zakjes uit de supermarkt meer en voortaan op zondag je eigen koekjes bakken. Dat scheelt al ontzettend veel. Daarnaast is het belangrijk om als je toch een potje/pakje/blikje koopt, goed te kijken naar de ingrediënten.

Ik ben zelf E-nummers gaan vermijden ongeveer tegelijk met suikers. Ik weet dus niet welke veranderingen bij mij persoonlijk zijn toe te schrijven aan het vermijden van E-nummers, en met name E621 en E951 (aspartaam). Wel heb ik nu vaak een lichte hoofdpijn en ben ik soms wat sneller moe nadat ik toch een zak chips heb gegeten (bijna altijd met MSG). Ik zou zeggen, probeer eens een aantal weken (minimaal 2) E-nummers zoveel mogelijk te vermijden om te kijken wat het met je doet. Waarschijnlijk heb je dan wat minder last van vage klachten en is het constante ‘hongergevoel’ na een paar dagen verdwenen. Dat laatste vond ik wel de grootste openbaring toen ik vrijwel geen suikers en E-nummers meer at: niet meer constant trek, waardoor ik me veel beter kon concentreren op waar ik mee bezig was.

Andere benamingen van E621

Fabrikanten zijn verplicht om op de verpakking te vermelden of een product smaakversterkers bevat. Vanwege de commotie over E621 kiezen fabrikanten er vaak voor een andere benaming te vermelden in plaats van het E-nummer. Restaurants zijn echter niet verplicht om het gebruik van smaakversterkers te vermelden. Wanneer je er buitenshuis zeker wilt zijn geen MSG te eten, dan moet je ter plekke (of vooraf) informeren bij het betreffende restaurant. Hieronder de andere benamingen van E621. Het is een heel rijtje en dat maakt het ook zo lastig om dit nummer te vermijden:

 • Smaakversterker (in dit geval gaat het vaak gepaard met de vermelding van E621)
 • Ve-tsin / vetsin / ve-tjin
 • Mononatriumglutamaat
 • Natriumglutamaat
 • Monosodiumglutamaat
 • MSG
 • Glutamic acid
 • Gistextract / toegevoegde gist
 • Mononatrium L-glutamaat monohydraat / monosodium L-glutamate monohydrate
 • Asi no moto / Ajinomoto
 • Calcium- of natriumcaseïnaat
 • Gehydrogeneerde eiwitten
 • Gelatine
 • Plantaardige gehydogeneerde oliën en vetten
 • Sommige maïsoliën

5 Reacties op “E621”

 1. Easter 20 juli, 2016 at 13:42 #

  Unrplaaleled accuracy, unequivocal clarity, and undeniable importance!

 2. http://www./ 8 augustus, 2016 at 23:29 #

  Thousands of years to secure our GOD-given rights – and yet some women are prepared to backtrack into the Dark Ages on behalf of the fantasy that giving up their vote secures the "protection" of men.Ironically, who do women require "protection" from? Oh yeah, MEN!

 3. http://www.gillandjosh.com/ 16 september, 2016 at 17:06 #

  I was shocked to hear the other day that Israel only possess about 12% of the land that is rightfully theirs – the other 88% of their land as promised by YHVH in the Torah is occupied by their rivals. What is more shocking is that they are not even given the peaceful right to live in full freedom without fear of persecution in th 12% they occupy. The world leaders is shamefully again as they have for over 1500 years not spoken up for Israel. Israel is still in many ways the orphan child, cast aside – but God is not asleep – he will avenge His people.

 4. Lynne 1 december, 2016 at 03:43 #

  Personal Injuries Law ffirm in Maryland Blog site

 5. phantom pain mb coins hack 14 februari, 2017 at 17:01 #

  morgue | le 30 juin 2009 à 17:36 Mais z’enfin, qu’attend-on pour récompenser cet acte militant comme il se doit ?- Élémentaire, mon cher morgueson : Les correcteurs n’auront qu’à multiplier ce genre de billet, de très haute tenue artistique , très gratifiant pour les amateurs sensibles et éclairés . Publier des images de cette qualité, ça « fidélise »(pardon pour cette horreur… ) les bloguistes.P.S. « leveto » ne prend pas d’accent. Merci.

Laat een reactie achter