Een Dubbeltje op z’n Kant

Het is natuurlijk gemaakt als een sensatieprogramma, maar toch heb ik gisteren weer met open mond naar Een Dubbeltje op z’n Kant gekeken. In dit programma schieten John Williams en Annemarie van Gaal mensen te hulp die zo diep in de schulden zitten, dat ze zelf geen uitweg meer zien. Vorige week heb ik me mateloos verbaasd over (en geërgerd aan) een stel dat ondanks hoge schulden en teveel maandelijkse uitgaven, niet bereid was om meer te gaan werken en zo meer inkomen te genereren. Het leek maar niet door te dringen dat wanneer je al ruim 40.000 euro schulden hebt en maandelijks 600 euro teveel uitgeeft, je echt niet in de plus gaat uitkomen. Muziek is zijn lust en leven, dat was hij niet bereid om op te geven (of enigszins te beperken) om zo zijn gezin een betere toekomst te geven. Er was zelfs al een baan voor hem geregeld. Daar kan ik dus echt met mijn verstand niet bij.

Bij de mensen die gisteravond werden geholpen viel het kwartje gelukkig wel. Mevrouw bleek een lichte shopverslaving te hebben, maar stond haar pinpas af aan haar man en ging in gesprek met een psycholoog. De bijna 1000 euro teveel aan uitgaven per maand wisten ze binnen enkele weken om te zetten naar een positief resultaat van 650 euro. Dan heb je alsnog een hele kluif om 55.000 euro af te lossen, maar dan ben je weer op de goede weg.

Ik verbaas mij altijd het meest over het feit dat mensen geen flauw benul blijken te hebben van wat ze maandelijks verdienen en uitgeven. De grote vaste lasten weten ze nog wel ongeveer te benoemen, maar er blijkt altijd een vage post met ‘persoonlijke uitgaven’ (kleding, verzorging, etc.) dat op raadselachtige wijze verdwijnt. Gisteren ging dat om een bedrag van 2000 euro. 2000 euro! Waarvan je niet weet waar het blijft. Hoezo niet??

Ik snap wel dat ik met mijn excelbestandje waarin ik ongeveer wekelijks alle inkomsten en uitgaven netjes bijwerk niet tot de meerderheid behoor, maar ook daarvoor had ik een globaal overzicht van wat ik uitgaf en verdiende. Waarschijnlijk heeft het ook te maken met de ‘leencultuur’ die volledig geaccepteerd blijkt te zijn. Het is heel normaal dat je een lening afsluit voor je nieuwe auto, een grote lcd-tv op afbetaling koopt of een rekening open hebt staan bij online winkels als Wehkamp. En als je 1500 euro rood mag staan, dan heb je 1500 euro extra om uit te geven. Toch?

Persoonlijk vind ik dat je behalve voor een studie en voor een huis geen lening moet afsluiten. Dat zijn beide investeringen in de toekomst. Hoewel die uitspraak enigszins discutabel is geworden nu er zoveel huizen onder water staan. Maar hoe dan ook, ga aflossen zodra je kan. Je studielening heeft over het algemeen een heel gunstig rentepercentage, die van mij is 1,5% (tegenover soms 10% op schulden bij online winkels). In het boek Hypotheekvrij van Gerhard Hormann las ik dat de meeste hypotheken zo zijn opgebouwd dat je gedurende looptijd niet alleen de koopprijs betaalt, maar ook ongeveer datzelfde bedrag aan rente. Hoe sneller je aflost, hoe minder rente je hoeft te betalen.

Ik weet het wel, het klinkt allemaal zo makkelijk, maar dat is het in de praktijk niet altijd. Ik vind het goed dat er zulke programma’s op tv zijn. Het zet mensen (hopelijk) aan het denken over hun eigen financiële situatie. Laten we nu maar hopen dat iedereen zo verstandig reageert als de mevrouw van gisteren, je pinpas doormidden knippen en alleen contant geld voor de boodschappen meenemen. Niet meer in de verleiding komen om meer uit te geven dan je je kunt veroorloven.

Een fascinerend programma.

Geen Reacties.

Laat een reactie achter