Boek: 100% gifvrij (2/3)

Een poosje geleden schreef ik over het boek 100% gifvrij van Julia Kang. In dit boek houdt Julia een pleidooi om chemicalien en synsthetische stoffen zoveel mogelijk te mijden. Ze stelt dat we dik worden van chemische en lichaamsvreemde stoffen. Julia heeft dit zelf ondervonden en besloot na een uitgebreide zoektocht op internet en in wetenschappelijke artikelen om haar bevindingen begrijpbaar in een boek te schrijven, zodat meer mensen hiervan kunnen profiteren. In mijn eerste post over dit boek heb ik een tipje van de sluier opgelicht wat betreft de gevolgen van gifstoffen op je eten voor je gewicht. Zoveel mogelijk biologisch eten en het vermijden van chemische synthetische additieven zijn de eerste stappen naar een gifvrij(er) leven. Vandaag zoals beloofd meer informatie over gifstoffen die via je huid je lichaam binnen komen.

Vroeger werden cosmetica en parfums voornamelijk gebruikt op religieuze gronden of tijdens de oorlog. Later tijdens de Middeleeuwen ook om de minder prettige lichaamsgeuren te verhullen. Tegenwoordig gebruikt bijna iedereen wel make-up, zeep, shampoo, deodorant of bodylotion. Het grote verschil met vroeger is dat er destijds gebruik werd gemaakt van natuurlijke ingrediënten (koolstof, ezelinnenmelk, plantenextracten, etc.) en dat we nu volop chemische varianten daarvan op onze huid smeren. Dat is lekker makkelijk en snel! De meeste mensen staan echter niet stil bij wat er allemaal in die producten en wat die stoffen met je lichaam (en het milieu) doen. In haar boek geeft Julia een lijstje van de meest voorkomende producten in cosmetica, erg interessant om te lezen. Voor de gein heb ik net de ingrediënten van een willekeurige deodorant opgezocht. Het feit dat me dat bijna driekwartier heeft gekost zegt eigenlijk al genoeg ;)

Dove Beauty Finish met beautymineraal (roller)

Aluminum Zirconium Tetrachlorohydrex GLY (15.2%)
> een preparaat dat wordt gebruikt als antitranspirant in veel deodorants. Geselecteerd vanwege het vermogen om porien in de huid te sluiten/verstoppen en zo te voorkomen dat zweet het lichaam verlaat. De droge variant (spray) kan ook vloeistoffen absorberen. Wordt ook wel AZG genoemd en bevat een mengeling van monomere en polymere Zr4+ en AI3 complexen met hydroxide, chloride en glycine.
Cyclopentasiloxane
> Een soort silicoon dat wordt toegevoegd als conditioner, smeermiddel en oplosmiddel. Net als andere siliconen maakt Cyclopentasiloxane de deodorant makkelijk smeerbaar. Geeft een zijde-achtig en glad gevoel aan de huid en is waterafstotend.
Stearyl Alcohol
> Een vettige alcohol die onoplosbaar is in water, wordt veel toegepast in cosmetica, met name zalf.
C12-15 Alkyl Benzoate
> Een stof dat andere olies minder vet laat aanvoelen, wordt veel gebruikt in cosmetica. Bindt het smeersel en maakt het beter smeerbaar.
PPG-14 Butyl Ether
> Polypropylene glycol. Dit ingredient wordt gebruikt al seen huid conditioner, het maakt de huid soepeler.
Hydrogenated Castor Oil
> De wax in de deodorant stick, gemaakt van een reactie tussen ricinusolie waterstofgas. Wordt ook gebruikt in waxen voor leer en hout. Lijkt natuurlijk, maar is het niet, zie voor meer info:  http://www.thesmartmama.com/understanding-labels-peg-40-hydrogenated-castor-oil-greenwashing/
PEG-8
> chemische verbindingen, gevormd door de verestering van alcoholen met polyoxyalkyl laurinezuur. Worden toegevoegd als reinigers, emulgatoren en huidbevochtigers en verstoren daardoor de natuurlijke vochtbalans van je huid.
Fragrance (Parfum)
> Verzamelterm voor honderden stoffen die voor een prettig luchtje zorgen. Niet allemaal getest op veiligheid. Hieronder kunnen ook ftalaten vallen, giftige stoffen die zich ophopen in het milieu en in je lichaam
Dimethicone
> Een soort silicoon dat de deodorant goed vloeibaar en smeerbaar houdt.
Silica
> Siliciumdioxide, zuivere stof die voorkomt als kristallijn poeder, onoplosbaar in water. Belangrijk ingrediënt bij het maken van zonnepanelen en cement. Vaak gebruikt als bindmiddel.
Polyethylene
> Meest voorkomende plastic
Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil
> Een soort zonnebloemolie met voornamelijk olie-achtige vette zuren, gebruikt al seen verzachtendmiddel voor de huid.
Steareth-100
> Hier kwam ik niet helemaal uit, maar volgens mij een reinigende stof op basis van PEG en Stearyl alcohol
BHT
> Afkorting van butylated hydroxytoluene. Een krachtige antioxidant die wordt gebruikt om de wax en parfums te beschermen tegen oxidatie.

Vergeef me als ik een bepaalde stof niet goed heb uitgelegd, maar het is behoorlijk ingewikkelde materie voor een leek als ik… Ik ben op diverse blogs al de volgende stelling tegengekomen: ‘wat ik niet kan eten, smeer ik ook niet op mijn huid’. Ook Julia refereert hieraan. Ik vind dat eigenlijk best een hele goede regel.

Diverse stoffen die veel worden gebruikt in verzorgingsproducten die we dagelijks gebruiken, wordt in verband gebracht met verschillende ziektes. Ook kunnen sommige stoffen niet meer uit ons drinkwater worden gefilterd of in sommige gevallen beginnen de gevaren voor het zeemilieu zich op te stapelen. Veel van deze producten beloven je huid te verzorgen (zijdezachte huid, geen irritaties meer, en ga zo maar door), maar tasten juist de natuurlijke beschermlaag van je huid aan. Als je gezond bent, is douchen met water voldoende en kun je bij extreme weersomstandigheden je huid extra beschermen met bijvoorbeeld een laagje kokosolie. In normale omstandigheden is je lichaam heel goed in staat om je huid in goede conditie te houden. Wanneer je overmatig zweet kan het soms raadzaam zijn om te kijken naar je voedingspatroon en je algehele conditie in plaats van het te verbloemen met antitranspirant deo’s. Hiermee wil ik uiteraard niet iedereen over een kam scheren en menen dat ik het antwoord heb op overmatig zweten. Maar dagelijks je poriën blokkeren zodat je zweet je lichaam niet meer uit kan, lijkt me niet de beste oplossing.

Julia noemt ook nieuwe kleren en wasmiddelen als belangrijke bronnen van chemische gifstoffen. Was je nieuwe kleren met een natuurlijk wasmiddel en voorkom zo onnodige opname van gifstoffen in je lichaam. Denk ook eens aan andere schoonmaakmiddelen, die zijn vaak eenvoudig te vervangen door minder giftige varianten.

Mijn eigen ervaring
Sinds ruim een jaar ben ik mij bewuster geworden van gifstoffen in cosmetica en verzorgingsproducten. Zo maak ik mijn eigen wasmiddel, deodorant en tandpasta en heb ik alle bodylotions de deur uit gedaan. Ik gebruik nu shampoo van Ecover om mijn haren mee te wassen (ik heb ook wel olijfoliezeep en bakpoeder geprobeerd, maar dat beviel me niet). Onder de douche gebruik ik olijfoliezeep om me mee te wassen, maar vaak gebruik ik ook geen zeep, alleen water. De olijfoliezeep is inmiddels ook favoriet om mee te scheren, veel minder irritaties! Mijn huid is sowieso veel minder droog dan andere jaren. Heel af en toe smeer ik kokosolie of avocado-olie op mijn huid (ook ter vervanging van lippenbalsem).

Als deodorant en tandpasta gebruik ik hetzelfde goedje. Ja, je leest het goed :) Ik maak een mengsel van kokosolie (ontgeurd of niet, wat je prettig vindt) en natriumbicarbonaar (bakpoeder). Kokosolie werkt antibacterieel en is heel zacht voor je huid, natriumbicarbonaat is ook antibacterieel, neemt heel goed geuren op en in de tandpasta schuurt het je tanden zachtjes. Na het scheren smeer ik overigens gewoon alleen kokosolie op m’n oksels (natriumbicarbonaat = zout!). ’s Ochtends smeren is genoeg voor de hele dag. Als ik ’s avonds nog op pad moet, smeer ik meestal nog wat bij. Mijn huid kan lekker blijven ademen en mijn ervaring is dat ik juist minder last heb van een vieze zweetgeur.

Naast dit smeerseltje gebruik ik ook weleens een ‘gewone’ tandpasta. Wel natuurlijk en fluorvrij (fluor is heel gifig!), ik gebruik er nu een van Urtekram, dat bevalt ook wel goed.

Wat ik nog wel gebruik is parfum. Al spuit ik het nu wel regelmatig op mijn kleren in plaats van rechtstreeks op mijn huid. Op zoek naar een beter alternatief is iets voor over een tijdje. Ook gebruik ik nu nog gewone make-up. Wel minder dan eerst. Ik probeer zo min mogelijk foundations en covers te gebruiken. Meestal alleen op een paar plekjes en dan nog wat mascara en oogpotlood. Als m’n mascara op is, ga ik op zoek naar een natuurlijker alternatief, want ik vind het zonde om nu alles de deur uit te doen, het kost best veel geld…

Vroeger kon ik genieten van alle lekkere geurtjes van parfums, wasmiddelen en schoonmaakmiddelen. Nu ik beter weet wat er allemaal in zit en welke gevolgen dat heeft voor je gezondheid en voor het milieu, merk ik steeds vaker dat die geuren me meer tegenstaan dan dat ik ervan geniet. Als ik behoefte heb aan een lekker geurtje in huis, doe ik wat water en losse winterthee in mijn chocoladefondue setje, kaarsje eronder, en je hebt de hele avond plezier van een lekkere knusse geur.

Dus, voor mijn verjaardag geen douchegels en douglasbonnen meer. Liever een bos heerlijk ruikende bloemen, ingrediënten om iets lekkers van te bakken, kruidenthee of een bon van De Tuinen. (Hebben alle bekenden dat genoteerd? :P)

Binnenkort volgt deel 3 over ontgiften/detoxen.

4 Reacties op “Boek: 100% gifvrij (2/3)”

 1. Marten 16 september, 2013 at 09:05 #

  “fluor is heel gifig!”. Klopt. Vele onderzoekers zijn er zelfs al aan overleden. Maar in tandpasta zit fluoride, een fluor-ion, en dat is wat anders. De inname daarvan in de juiste hoeveelheid wordt geassocieerd met een reductie van botbreuken. Maar vooral is een concentratie van fluoride in het speeksel een belangrijke en bewezen factor in het verminderen van caries. Caries komt bij vrijwel iedereen (in de westerse wereld) voor. De belangrijkste bron van fluoride (in Nederland) is tandpasta, die het ook direct op de juiste plek brengt: in de mond (dus niet teveel doorslikken). Teveel fluoride is niet goed, maar te weinig ook niet. Ik zou daarom zeker tandpasta mét fluoride gebruiken!

  • De Gezonde Zoektocht 16 september, 2013 at 16:34 #

   Dank je voor de nuancering fluor / fluoride. Het klopt wat je zegt over fluoride en cariës, maar toch vind ik persoonlijk dat er teveel discussie is over fluoride om er helemaal zeker van te zijn dat het veilig is om te gebruiken. Daarbij is de fluoride in onze tandpasta vaak geen natuurlijke fluoride, maar een synthetische variant. Die probeer ik waar het kan te vermijden.
   Uit onderzoek blijkt eveneens dat zowel kokosolie als natriumbicarbonaat ook tandbederf tegengaan. Op kokosolie en natriumbicarbonaat kan geen patent worden aangevraagd (lees: kan niet veel geld aan verdiend worden, dus wordt doorgaans niet gesubsidieerd door grote bedrijven), dus dat hier nog niet heel veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan is, verbaast me niet zo.
   Maar ik weet dat jij een achtergrond in deze hoek hebt (ik totaal niet) en dat je ook heel kritisch bent, dus een beetje twijfel zit er wel hoor. Vooral ook omdat ik altijd heb geleerd dat fluor goed is voor je gebit.
   Ik moet binnenkort weer naar de tandarts en heb sinds mijn vorige bezoek voornamelijk zonder fluor gepoetst. Ben benieuwd of hij iets opmerkt, ik laat het weten!

 2. mp3juice 4 juni, 2016 at 16:28 #

  Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to mention that
  I’ve really enjoyed browsing your blog posts.
  In any case I will be subscribing on your feed and I am hoping you write once more very soon!

Laat een reactie achter