‘biologisch’ en ‘gezond’ als uitzondering

Een gedachte die me al een hele tijd bezighoudt heeft te maken met de etiketten ‘biologisch’ en ‘gezond’. Ik vraag me namelijk regelmatig af hoe het zover heeft kunnen komen dat je volgens grote massa ‘anders eet’ wanneer je besluit om zoveel mogelijk biologische producten te eten. Waarom is bespoten en soms zelfs genetisch gemanipuleerd eten de maatstaf en wijk je af wanneer je ervoor kiest om groente en fruit te eten dat gewoon rustig heeft kunnen groeien in de zon en om alleen vlees te eten van dieren die kunnen grazen in weilanden zonder zo snel mogelijk vetgemest te worden. Als ik plaatjes zoals deze zie:

2013-09-24 biologisch en gezond als uitzondering 2

… dan vraag ik me serieus weleens af waarom we dit allemaal normaal vinden. Oké, ik snap ook wel dat we het ons niet meer kunnen permitteren dat een of andere schimmel de hele aardappel- of bloemkooloogst om zeep helpt. Maar er zijn natuurlijke alternatieven, die al jaren hebben volstaan. Het probleem is echter dat er maar meer en meer en meer voedsel geproduceerd moet worden. En dan het liefst zo goedkoop mogelijk. Tja, dan zijn pesticiden wel een handige oplossing..

Ik heb wel het idee dat steeds meer mensen zich bewuster worden van wat ze eten, mede door allerlei voedselschandalen die de laatste maanden aan het licht kwamen. Maar dat dan bijvoorbeeld Eigen Huis en Tuin doodleuk Roundup promoot, vind ik echt ronduit schandalig. Roundup is een product van het internationale megaconcern Monsanto. Roundup verdelgt alle planten en insecten, behalve de genetisch gemanipuleerde gewassen die er resistent voor zijn. En je raadt het al, die worden eveneens verkocht door Monsanto. Dat de honingbij mede door Roundup met uitsterven bedreigd wordt is alleen maar een gat in de markt, want Monsanto kocht beelogics op in 2011 en ontwikkelt nu een Roundup resistente bij. De bijenlarven krijgen een bepaald gen ingespoten zodat ze niet meer het loodje leggen als ze pesticiden binnenkrijgen. Die bijen zijn straks vast ook alleen via Monsanto te verkrijgen. ‘Moet je eens zien hoe goed we ons inspannen om bijensterfte te voorkomen!’

En what’s next? Gemanipuleerde geiten en schapen? Zodat die niet meer dood neervallen nadat ze Monsanto’s GMO  tarwe hebben gegeten? Of moeten ze straks de hele mensheid manipuleren? Doemdenkerij? Misschien draaf ik een beetje door, maar ik maak me hier met enige regelmaat echt zorgen over. Monsanto is hard op weg om de hele voedselketen wereldwijd te controleren en dat is geen goede zaak voor een organisatie die eveneens Agent Orange op de markt bracht. (Weet je nog? Vietnam Oorlog enzo….)

Biologisch eten doe ik niet alleen omdat ik graag gezond oud wil worden en mijn lichaam wil voeden in plaats van vullen, maar ook uit protest tegen alle rotzooi die geproduceerd wordt. Onder het motto ‘alle kleine beetjes helpen’ denk ik dat wanneer we als consument eisen om gewoon normaal onbewerkt en gifvrij eten op ons bord te krijgen, de producenten vanzelf wel moeten. En als we nu ook nog met z’n allen wat minder eten kopen, bijvoorbeeld alleen zoveel als we daadwerkelijk opeten, dan komen we ook al een heel eind. We gooien per persoon 50 kilo aan voedsel weg per jaar. Vijftig kilo!! Dat is bijna een kilo per week. Per persoon (x 16 miljoen…. you do the math).

Tot zover mijn tirade ;) Soms moet er wat frustratie en onbegrip uit. Wellicht (hopelijk) zet het je er als lezer toe om nog kritischer te kijken naar wat je eet, je bewust te worden van waar je voedsel vandaan komt en wat voor effect het op je lichaam en het milieu heeft.  Soms wil ik weleens stiekem terug naar de ‘onwetende versie van mijzelf zo’n twee jaar geleden’. Gewoon lekker eten waar je zin in hebt zonder je ook maar ergens druk over te maken – behalve over de extra kilootjes wanneer de zomer weer in aantocht is. Maar toch voelt het beter zo.

Tot slot: Veranderen doe je met kleine stapjes – en elke stap is er één.

Geen Reacties.

Laat een reactie achter