Gezond eten: waarom ook alweer?

Na een vakantie waarin ik het niet zo heel nauw heb genomen met mijn keuze om gezonder te eten, is het deze week tijd om de teugels weer wat aan te trekken. En toch bekruipt me op zo’n moment altijd even een gevoel van ‘nu ga ik mezelf weer allerlei lekkers ontzeggen’. Dus waarom doe ik dit ook alweer? Waarom heb ik de keuze gemaakt om gezonder te eten?

2013-08-19 gezond eten waarom ook alweer

Vooral vanwege het besef dat je in de eerste plaats eet om je lichaam brandstof te geven, om je lichaam die stoffen te geven die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Dit klinkt zo logisch dat ik me bijna simpel voel om het op te schrijven, maar als ik om me heen kijk is dat besef volgens bij een deel van de mensen flink naar ergens in het achterhoofd gezakt. Diep van binnen weten we het best, maar omdat we worden doodgegooid met zoete verleidingen als koekjes, snoepjes, cakes, ‘verantwoorde’ liga’s etc. is het verrekte moeilijk dit belang altijd voor ogen te hebben en voorop te plaatsen. In de voedingsindustrie gaat ontzettend veel geld om. Via allerlei sluike marketingcampagnes en verslavende stoffen in ons eten, worden we keer op keer getriggerd om ‘even iets lekkers’ te kopen en te eten. Maar dit werkt juist averechts. Veel (bijna alle) bewerkte producten die we in de supermarkt of bij kiosks onderweg kopen voeden je lichaam helemaal niet. Ze bevatten zoveel suikers en/of lege koolhydraten (bijv. tarwemeel) dat je lichaam allerlei voedingsstoffen uit je lichaam moet onttrekken om dat te kunnen verwerken. Het gevolg is een tekort aan diverse mineralen en spoorelementen en een enorme piek in je suikerspiegel, waardoor je alvleesklier als een gek insuline aanmaakt om je spiegel weer normaal te krijgen. Daardoor ervaar je een after-diner-dip en heb je een uur later alweer honger. Houd je dit patroon lang vol, dan is het aantal gevolgen enorm. Je voelt je snel moe en futloos en kan de hele dag door eten. Je schommelende bloedsuikerspiegel en overmatige insulineproductie putten je lichaam uit en zorgen voor allerlei kwalen en welvaartziektes. Eet je voornamelijk eten waar je lichaam raad mee weet en waar het de benodigde voedingsstoffen uit kan halen, dan geeft je dat energie en heb je minder kans op allerlei kwalen en ziektes. Omdat deze logica inmiddels tot me doorgedrongen is en ik graag nog heel wat jaartjes van het leven wil genieten in goede gezondheid, heb ik de keuze gemaakt om zoveel mogelijk onbewerkt te eten en E-nummers, suikers en witmeel te mijden.

Dit weer even als geheugensteuntje voor mezelf. En wellicht maakt het ook andere mensen bewust van wat ze hun lichaam voor brandstof willen geven. Zoals vaak gezegd wordt: in een benzine auto gooi je toch ook geen diesel? Dat gaat even goed, maar er komt een moment dat ie ermee ophoudt. Zo is het ook met je lichaam. Denk gewoon logisch na, moeilijker is het niet, want stiekem weten we best wat goed voor ons is ;)

2013-08-19 gezond eten waarom ook alweer2

Later deze week nog een stukje over Het Grote Kwaad: suiker!

Geen Reacties.

Laat een reactie achter