Docu: Edible City

2013-08-21 Edible City

Op een van mijn favoriete websites Documentairenet.nl werd vandaag de documentaire “Edible City: Grow The Revolution” geplaatst. Een mooie registratie van verschillende initiatieven in Amerika, waarbij de mensen het heft in eigen handen nemen en moestuinen in de stad aanleggen om het voedselsysteem te veranderen. Meer lokaal vers, gezond en betaalbaar voedsel in de supermarkten is het doel.

Edible City kun je via deze link bekijken.

Een paar interessante citaten uit de docu:

we cannot change the economic system, so let’s try to take our food out of it a bit.” 

“Food production is the most impactful human activity on the planet earth probably. In terms of landscape impact there’s nothing like agriculture. We have a generation of farmers who were taught to battle with nature. But we understand more now, because humans are evolving, our knowledge is evolving. Our understanding of nature is so much greater, even than it was 30 years ago. I think it’s the greatest challenge that humans face now, how to produce food and not destroy the base on which the civilization exists, which is the natural world.”

“To think that what you put in your mouth can really affect your behavior, was a very revolutionary idea.”

Het idee om meer vers voedsel beschikbaar te krijgen voor de bevolking is niet alleen ontstaan vanwege gezondheidsredenen, maar ook omdat mensen minder afhankelijk van het systeem zouden moeten worden. Als er een crisis toeslaat kan bijna niemand meer voor zichzelf zorgen en dan gaan mensen rare dingen doen, aldus een van de geïnterviewden.

Noord-Nederlands initiatief

Ook in Nederland zijn er verschillende initiatieven op dit gebied. Eentje daarvan wil ik graag wat extra aandacht geven, de Partij voor Cultuur. Een oud-collega van mij richtte deze partij in 2010 al op, maar sinds 2013 begint de bekendheid echt te groeien. Met als slogan “… want de moestuin is de hoeksteen van de samenleving” is de partij bezig met Guerilla Gardening in en rond Zwolle. Ook wordt er samengewerkt met de Biotuin Emmen om de Voedselbank van verse groente en fruit te voorzien. En dan zijn er nog de Cultuuravonden, in samenwerking met Cultuurdiner Doas. De Partij voor Cultuur wil de zelfredzaamheid van de Nederlanders vergroten, niet alleen qua eten en het verbouwen van voedsel, maar ook wat betreft culturele activiteiten in een tijd van bezuinigingen. Hou je van goede initiatieven gebracht met een vleugje humor en sarcasme? Surf dan even naar de website van Dictator Van Hese ;) Hier kun je meer informatie vinden, je aanmelden voor een partij-avond of cultuurdiner en natuurlijk het initiatief ondersteunen.

2013-08-21 PVC

Tot slot

Met enige regelmatig heb ik het gevoel “het gaat echt helemaal mis zo…”, vooral na het zien van confronterende docu’s of wanneer ik weer teveel (kan dat?) artikelen lees. Bij deze docu is het fantastisch om te zien hoeveel er bereikt is, dat geeft hoop! :-)

Ik sluit deze blog af met een laatste inspirerende quote uit de docu: We know where power really lies, the power lies in people, and we intend to start slowly but certainly taking back the power we know we have, from those who have been deciding arbitrarily that they are the ones who know what’s best for us.” Of, zoals de Partij voor Cultuur zegt: “Niet schreeuwen, maar werken”.

Geen Reacties.

Laat een reactie achter