Zelf wasmiddel maken

Sinds ruim een jaar maak ik mijn eigen wasmiddel. In eerste instantie las ik hierover op diverse blogs en was ik vooral nieuwsgierig. Ik had er nooit bij nagedacht dat je zelf wasmiddel zou kunnen maken. Dat wilde ik wel een keertje uitproberen!

Dat was zo eenvoudig dat ik dat daarna ben blijven doen. De was wordt goed schoon en heeft geen overheersende chemische wasmiddelgeur mee. Heel tevreden dus, en het is ook nog beter voor het milieu (en de portemonnee). Win-win-win :-)

Zo maak je zelf wasmiddel:

2013-07-24 wasmiddel
Doe 15 gram geraspte olijfoliezeep en 20 gram zuiveringszout in een pan, giet er 1 liter koud water bij.

2013-07-24 wasmiddel2

Breng dat aan de kook en laat het koken tot alle stukjes zeep zijn opgelost. Af en toe even doorroeren. Daarna af laten koelen tot kamertemperatuur. Tadaaa, je eigen wasmiddel is klaar!

2013-07-24 wasmiddel3

Wanneer je kokend water bij het zuiveringszout giet, gaat het bruisen, dus beter niet doen ;) Wanneer je wilt, kun je een paar drupjes van je favoriete etherische olie aan het wasmiddel toevoegen voor een geurtje.

Ik gebruik een dop wasmiddel per was, net als bij gewone wasmiddel. Voor de witte was doe ik daar een schep zuurstofbleekmiddel bij. Als wasverzachter gebruik ik een klein scheutje schoonmaakazijn. Dat maakt het water minder hard en verwijdert zeepresten, dus ook erg goed voor je wasmachine!

Eén Reactie op “Zelf wasmiddel maken”

  1. Andi 20 juli, 2016 at 14:00 #

    I really co’ndlut ask for more from this article.

Laat een reactie achter