Starten met beleggen

Begin van de maand schreef ik over gericht sparen en aflossen en eerder deze week over de 4% regel bij het bepalen van het vermogen dat je nodig hebt voor financiële onafhankelijkheid. Ik was al een tijd voornemens om meer informatie te zoeken over beleggen in indexfondsen, omdat dat een relatief veilige manier van beleggen is, waar je bovendien weinig tijd in hoeft te steken. Index beleggen is in Nederland nog lang niet zo populair als in bijvoorbeeld Amerika. In een artikel van Manno van den Berg las ik dat Europa wel bezig is met een inhaalslag in beleggen in indexfondsen, maar dat Nederland enorm achterblijft. In ons land is maar 3% van het totale vermogen belegd in indexfondsen, terwijl dat in de V.S. wel 50% is. En dat terwijl de meeste beleggingsfondsen qua resultaten het marktgemiddelde niet halen (80% doet het slechter, 20% doet het beter). Bovendien zijn de kosten voor een actief fonds hoger, zo’n 1,5-3,0% per jaar tegen een passief fonds 0,3-0,5% per jaar.

Interessant om daar eens dieper in te duiken, vond ik! Welke mogelijkheden zijn er bijvoorbeeld als je in Nederland in indexfondsen wilt beleggen? Op nostraverus.com geeft Heidi Klijsen een korte inleiding. Het aanbod van indexfondsen is in Nederland niet erg groot en er wordt ook bijna geen actieve reclame voor gemaakt. Je kunt in Nederland bij de volgende organisaties beleggen in indexfondsen:

Aegon
Aegon biedt drie indexfondsen aan (voorheen werden deze aangeboden onder de naam Parq):
Aegon Nederland-Index Fonds; dit fonds volgt de AEX index
Aegon Europa-Index Fonds; dit fonds volgt de DJ Eurostoxx 50 index
Aegon Wereld-Index Fonds; dit fonds volgt de MSCI World Index.

SNS Fundcoach
Via SNS Fundcoach kun je beleggen in beleggingsfondsen van verschillende fondsaanbieders. Zo ook in indexfondsen van Vanguard, wereldwijd één van de grootste en toonaangevendste aanbieders van indexfondsen. Mogelijkheden via SNS Fundcoach:
Vanguard Global Stock Index Fund: dit fonds volgt de MSCI World Index
Vanguard European Stock Index Fund: dit fonds volgt de MSCI Europe Index
Vanguard US 500 Stock Index Fund: dit fonds volgt de Amerikaanse Standard & Poor’s 500 Index
Vanguard Japan Stock Index Fund: dit fonds volgt de MSCI Japan Index
Vanguard U.S. Government Bond Index Fund: dit fonds volgt de Lehman Brothers U.S. Government Bond Index, een index voor Amerikaanse overheidsobligaties
Vanguard Euro Government Bond Index Fund: dit fonds volgt de Euro Government Index; een index voor Europese overheidsobligaties

Meesman Index Investments
Meesman Index Investments is een nieuwe aanbieder van indexfondsen. Het bedrijf biedt indexbeleggen actief aan op de particuliere markt, iets dat in Nederland nog niet gebruikelijk is. Meesman Index Investments heeft twee fondsen in het assortiment:
Meesman Global Stock Index Fund: dit fonds volgt de MSCI World Index
Meesman Euro Bond Index Fund: dit fonds volgt de Lehman Euro-Aggregate Government Bond Index, een index voor Europese overheidsobligaties
Het vermogen van deze fondsen is belegd bij Vanguard.

ABN AMRO
ABN AMRO biedt één indexfonds aan: het AEX Index Fund.

Zowel bij SNS Fundcoach als bij Meesman zag ik Vanguard staan, wereldwijd één van de grootste en toonaangevendste aanbieders van indexfondsen. Dat trok me wel. (Voor meer informatie over Vanguard klik hier, en over oprichter John Bogle klik hier. Ik heb inmiddels zijn boek “Common Sense on Mutual Funds” besteld).

Omdat ik er eigenlijk over zit te denken om bij SNS weg te gaan en een rekening te openen bij ASN of Triodos, besloot ik eerst Meesman eens verder te bekijken. Op de website www.meesman.nl wordt de benodigde informatie over indexbeleggen helder en overzichtelijk uiteengezet. Zo leerde ik dat in mijn situatie (korte beleggingstermijn en weinig risico willen lopen) het beleggen in bonds/obligaties de beste keuze is. Aandelen leveren weliswaar vaak meer op, maar het risico op verlies is ook groter. Bij het beleggen in obligaties is er een redelijk grote veiligheid, maar maak je meer winst dat wanneer je je geld op een spaarrekening bij de bank zet. Uiteraard is er natuurlijk wel een klein risico op verlies, dat is er bij de bank niet. (Tenzij je bank failliet gaat en je meer dan € 100.000,- op je spaarrekening had staan).

De blauwe lijn is de gemiddelde spaarrente, de groene lijn de resultaten uit het indexfonds met obligaties.

De blauwe lijn is de gemiddelde spaarrente, de groene lijn de resultaten uit het indexfonds met obligaties.

Obligaties dus. Dan heb ik de keuze tussen Eurolanden of Wereldwijd. Hoewel Wereldwijd een nog lager risico heeft, kies ik toch voor Eurolanden. De resultaten lijken tot nu toe beter en de kosten zijn lager (Eurolanden 0,3% en Wereldwijd 0,6%).

Vergelijking van het rendement. Uit de factsheets bij beide fondsen.

Vergelijking van het rendement. Uit de factsheets bij beide fondsen.

Lees de website eens rustig door, de hoeveelheid tekst is goed te overzien en de website loodst je stap voor stap door alle informatie. Mijn eerste idee was om alleen alle informatie op te zoeken en hier verslag van te doen, maar inmiddels ben ik wel zo gemotiveerd om een account aan te maken en de eerste stappen op het gebied van beleggen te zetten :-)

Wanneer je geld wilt beleggen heb je de keuze om direct eenmalige beleggen te doen of om maandelijks geld te beleggen. In het eerste geval is het minimumbedrag € 10.000,- en aangezien ik dat niet zo paraat heb, kies ik voor optie twee. Hierbij is de minimale inleg € 100,-. Je kunt maandelijks geld opnemen en inleggen. Mocht je een tijdje niet willen/kunnen inleggen, dan zet je de automatische inleg online stop. Je mag je beleggingen dan laten staan, je hoeft ze niet te verkopen.

Het openen van een beleggingsrekening is gratis, je betaalt € 25,- per jaar aan administratiekosten per rekening. Verder betaal je 0,3% fondskosten voor het Obligatiefonds Eurolanden en 0,5% per transactie. Dat is in het geval van maandelijks sparen natuurlijk iets minder gunstig, maar stel dat je € 100,- per maand spaart, dan gaat het maar om € 0,50 per transactie. Ik ga beginnen met een inleg van € 100,- per maand, dan kan ik eerst rustig kijken hoe het bevalt. Het rendement voor staat nu op 1,4% – dat is ongeveer gelijk aan de rente op mijn spaarrekening (nu 1,45%). Maar op de langere termijn zou het gunstiger moeten zijn (zie vorige afbeelding).  

Het openen van een beleggingsrekening is heel eenvoudig:

Klik op de groene knop "Open een rekening".

Klik op de groene knop “Open een rekening”.

 

Selecteer het soort rekening, in mijn geval voor één persoon.

Selecteer het soort rekening, in mijn geval voor één persoon.

 

Vul je gegevens, contactgegevens, tegenrekening en inloggegevens in. In het volgende venster moet je die controleren en bevestigen.

Vul je gegevens, contactgegevens, tegenrekening en inloggegevens in. In het volgende venster moet je die controleren en bevestigen.

 

De laatste stap is het accepteren van de algemene voorwaarden. Daarna word je gevraagd aan te geven hoe je van Meesman hebt gehoord en wat je van de website vindt.

De laatste stap is het accepteren van de algemene voorwaarden. Daarna word je gevraagd aan te geven hoe je van Meesman hebt gehoord en wat je van de website vindt.

 

De aanvraag is gelukt. Ik heb een e-mail ontvangen met een bevestigingslink om mijn rekening te activeren. Die link leidt me direct naar een overzicht van mijn account.

De aanvraag is gelukt. Ik heb een e-mail ontvangen met een bevestigingslink om mijn rekening te activeren. Die link leidt me direct naar een overzicht van mijn account.

 

Hier een heel helder overzicht van mijn beleggingsrekening. Daar is nu natuurlijk nog niets te zien, maar het oogt in ieder geval goed gestructureerd!

Hier een heel helder overzicht van mijn beleggingsrekening. Daar is nu natuurlijk nog niets te zien, maar het oogt in ieder geval goed gestructureerd!

 

Via het tabblad 'opdrachten' kun je je maandelijkse opdracht instellen.

Via het tabblad ‘opdrachten’ kun je je maandelijkse opdracht instellen.

 

Ik stelde een opdracht in voor €100 per maand voor Obligaties Eurolanden. De aankopen worden steeds gedaan op de eerste vrijdag van de kalendermaand en de maandag daarvoor steeds automatisch van je rekening geschreven. Dat houdt in dat ik vanaf vrijdag 3 augustus in het bezit ben van mijn eerste obligaties ooit!

Ik stelde een opdracht in voor €100 per maand voor Obligaties Eurolanden. De aankopen worden steeds gedaan op de eerste vrijdag van de kalendermaand en de maandag daarvoor steeds automatisch van je rekening geschreven. Dat houdt in dat ik vanaf vrijdag 3 augustus in het bezit ben van mijn eerste obligaties ooit!

 

Hier volgt straks een helder overzicht van de behaalde resultaten.

Hier volgt straks een helder overzicht van de behaalde resultaten.

Ik vind de website is ook in het gebruikersgedeelte erg overzichtelijk (maar had ook niet anders verwacht). Ik ben erg benieuwd naar het verloop. Meesman adviseert om vooral niet te vaak je resultaten te bekijken, maar je met andere dingen bezig te houden en eens in de zoveel tijd een kijkje te nemen. Ik denk niet dat ik mijn nieuwsgierigheid kan bedwingen, maar ik zal mijn best doen.

Een van de vele quotes op de website van Meesman  komt van Jack Meyer, beheerder van Harvard University Endowment: “You should simply hold index funds. No doubt about it.” Dat gaan we dan bij deze proberen ;)

Als je zelf ervaring hebt in het actief of passief beleggen hoor ik het graag. Ik zal zelf over een aantal maanden een update geven van de resultaten.

6 Reacties op “Starten met beleggen”

 1. Emile van Woensel 16 juli, 2014 at 19:22 #

  Je stukje over beleggen is interessant omdat ik aan het bekijken ben om in de Vanguard US500 Stock Index Fund te beleggen.
  Wat je niet beschrijft waarom je bij SNS weg wilt, wat is de reden?

 2. Emile van Woensel 16 juli, 2014 at 19:38 #

  Ik kan trouwens ook niet vinden dat Meesman onder het depositogarantieregeling valt in het geval Meesman omvalt. Heb jij dat wel ergens gelezen dat zij er ondervallen? Kan ze niet vinden in het register van het “Register Depositogarantiestelsel” van DNB

 3. De Gezonde Zoektocht 23 juli, 2014 at 12:08 #

  Ik overweeg bij SNS weg te gaan, omdat de rente niet de meest gunstige is en de kosten ook lager kunnen bij andere banken. Ik ben overigens nog niet overgestapt, dat brengt vaak gedoe met zich mee…
  Voor je vraag over de garantieregeling, ik kan ook niet vinden dat zij hieronder vallen, maar je beleggingen zijn wel veilig. Hier vind je meer uitleg onder het kopje ‘zekerheid': http://www.meesman.nl/Vraag&antwoord

 4. De Gezonde Zoektocht 23 juli, 2014 at 12:10 #

  Triodos en ASN investeren duurzamer, dat is voor mij ook een overweging. Maar vooralsnog geen actie ondernomen dus ;) Onze gezamenlijke rekening hebben we overigens wel bij ASN afgesloten, bevalt goed tot nu toe!

 5. Johannes Pierson 17 januari, 2016 at 22:17 #

  Als je investeert in duurzame fondsen, maak je de wereld beter. Denk eens over investeren in bijvoorbeeld Meewind. Vrij zekere investering en een goed rendement.

 6. diamant investeren 6 april, 2016 at 13:58 #

  Is het tegenwoordig niet handiger om in goud en/of diamanten te investeren?

Laat een reactie achter