Tot rust komen

Gisteravond zag ik de film Before Sunset, het vervolg op Before Sunrise, waarin Jesse en Celine elkaar 9 jaar na hun ontmoeting weer tegen het lijf lopen. Een heerlijke romantische film waarin de hoofdpersonen aan een stuk door praten over van alles wat ze te binnen schiet. Op een gegeven moment vertelde Celine over haar tijd in Rusland. Tv kijken deed ze bijna niet, want ze verstond er niets van, en winkelen deed ze ook niet, want er waren bijna geen winkels. Ze vertelde dat ze eerst het gevoel had dat ze zich wat verveelde, maar later tot rust kwam en dieper verbonden raakte met zichzelf en haar doelen in het leven. Er werden haar niet steeds nieuwe verlangens opgedrongen door allerlei reclame op tv en in de winkels.

2013-07-28 tv

Een mooi stukje dialoog dat mij erg aansprak. Ik heb namelijk weleens een keer uitgeprobeerd hoe het is om een maand geen tv te kijken. Ik vond namelijk dat ik teveel tv keek. ’s Avonds tijdens het eten ging ‘ie aan en meestal voor het slapen pas weer uit. Als er dan niets op tv was, kon ik echt blijven zappen terwijl ik dacht ‘ik verveel me, want er is niets op tv’. Op een helder moment dacht ik bij mezelf, hoezo ‘ik verveel me?’, wat deed ik vroeger dan, toen keek ik toch ook niet de hele avond tv? Nee, ik ging tekenen, knutselen, breien, muziek maken, sporten, wandelen, muziek luisteren, enzovoorts. Zoveel te doen! Ik besloot (geïnspireerd door de Oktober Uitdaging van Eet Goed Voel Je Goed) afgelopen oktober niet alleen beter op m’n eten te letten, maar ook de hele maand m’n tijd niet te doden met tv-kijken. Uitzondering op de regel waren avonden samen met mijn vriend (we wonen niet samen) en eens per week een programma van een uur dat ik heel graag wilde zien. Verder niet. De eerste paar dagen stond ik uit gewoonte al een aantal keer bij de tv om ‘m aan te zetten als ik even niet wist wat ik moest doen, maar dat verdween al snel. Ik heb die maand weer veel gelezen, muziek geluisterd, wandelingen gemaakt, gebakken en gebreid. Je komt echt tot rust en voelt je erg voldaan na een avond waarin je je hobby hebt beoefend of iets moois/lekkers hebt gemaakt. Ik was in die maand ook verrassend opgeruimd in m’n hoofd.

Afgelopen mei lag had ik (tijdens een hele drukke periode op mijn werk) een paar weken problemen met internet. Het lag er bijna dagelijks uit. Een gezamenlijke internetverbinding, wisselen van provider, dat soort fijne dingen… Ik kon thuis wel wat werken, maar dan via een hotspot op mijn telefoon. Niet echt heel handig, maar de hoogstnoodzakelijke dingen waren op te lossen en verder gaf het vooral heel veel rust. De wetenschap dat ik ’s avonds na een lange dag op kantoor toch niet op internet kon, maakte dat ik mijn werk ook makkelijker los kon laten. Als zzp-er heb ik nog weleens de neiging om maar door te gaan. Ik vind het soms lastig om de grens te trekken bij een periode veel thuiswerken of veel onregelmatige werktijden.

In de film vertelt Celine dat haar verlangen naar materiële zaken minder werd tijdens haar verblijf in Rusland. Ik herken dat wel van die twee periodes zonder tv en zonder internet. Je krijgt niet steeds allerlei reclame door je strot geduwd. Hoewel ik denk dat ik me toch niet laat overhalen door reclame, gaf het weldegelijk rust om niet steeds geconfronteerd te worden met die schreeuwerige beelden. Je bent dan op de een of andere manier meer tevreden met wat je hebt, je hebt minder verlangen naar iets nieuwersIk heb mijn tv niet de deur uit gedaan, maar kijk wel veel minder tv dan eerst. Ik kies er steeds vaker bewust voor om de tv de hele avond niet aan te zetten of gewoon één programma te kijken dat me interesseert en dan het toestel weer uit te zetten. Ook kan ik makkelijker de laptop dicht laten (wat dat betreft zou een gewone pc wel een uitkomst zijn, dan is de drempel om ‘m aan te zetten wat hoger). En soms kies ik er juist voor om een hele avond niets te hoeven, op de bank te hangen en een film te kijken of me te verbazen over domme real life soaps :-) Heerlijk!

Ik vind de zomer daarom ook altijd zo fijn. ’s Avonds lekker buiten zitten en wat kletsen of een spelletje doen. Of als ik alleen ben, gewoon zitten en m’n gedachten de vrije loop laten. Dat geeft zoveel rust in je hoofd hè. Dan heb je alle indrukken van de dag verwerkt en lig je daarna in bed niet meer zo te woelen en te piekeren (dat kan ik o zo goed). Ik kijk dan ook hartstikke uit naar de vakantie, lekker non-stop ontspannen en van de rust en elkaar genieten!

Geen Reacties.

Laat een reactie achter