Papier of plastic?

Laatst had ik met mijn vriend een discussie over wat beter is: plastic of papier. De aanleiding was het feit dat ik bij de AH vier appels los meenam in het mandje. Eenmaal bij de kassa moest de caissière even wennen aan het feit dat er geen zakje omheen zat (en het ook niet ging om vier verschillende soorten appels). Ze vroeg vervolgens of ze de appels alsnog in een zakje zou doen voor ons? Eh, nee! Toch raar eigenlijk, dat je met opgetrokken wenkbrauwen wordt aangekeken als je los fruit meeneemt. Terug op de fiets hadden we een vriendelijke discussie over wat beter is: een papieren of plastic zakje om je fruit? Mijn vriend vindt de bomenkap erg onvriendelijk, ik de aardoliewinning. Tijd om daar eens even wat meer informatie over op te zoeken!

Op de website van EcoMovingBox vind ik een vergelijking tussen papieren en plastic zakken. Gebaseerd op een onderzoek van Plastics Europe lees ik dat tijdens het productieproces van beide producten wordt water gebruikt. Voor het maken van 1000 zakken is bij plastic 220 liter water nodig, bij papier maar liefst 3800. Ook qua energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen komt plastic beter uit de bus. Wanneer het gaat om duurzaam hout scoort papier nog minder goed. De conclusie van het onderzoek is dat het voordeel van plastic zakken alleen maar groter wordt naarmate ze vaker hergebruikt worden.

Maar… bomen zijn bij te planten, fossiele brandstoffen zijn uitputbaar. Als we in dit tempo doorgaan met het gebruiken van fossiele brandstoffen, zijn we naar verwachting nog voor het eind van de eeuw door de reserves heen.

Ik ben er nog steeds niet uit wie nou de ‘winnaar’ te noemen is. Zowel voor papier als plastic is de productie niet echt milieuvriendelijk te noemen. Maar… als ik eens per week boodschappen doe en mijn appels in een (papieren of plastic) zakje stop is dat toch niet erg? Op zich niet, maar vermenigvuldigd met 7,5 miljoen huishoudens zijn dat 7,5 miljoen zakjes per week, 30 miljoen per maand en 360 miljoen zakjes per jaar.  Volgens onderzoek belandt 1-3% van het plastic buiten de afvalstroom (en dus in de natuur)[1]. Als we uitgaan van 1 zakje per huishouden per week, gaat dat in het meest gunstige geval dus om 75.000 zakjes per jaar. Ik weet het, dit is een schatting van mij, niet wetenschappelijk onderbouwd. Maar als ik om me heen kijk, vind ik een zakje per week helemaal niet onrealistisch. Precies daarom kies ik ervoor om geen zakje om mijn appels te doen en een stevige boodschappentas mee te nemen. En precies daarom heb ik een half jaar geleden een rvs drinkfles gekocht ipv alle losse plastic flesjes water elke keer.

Voor de geïnteresseerde lezer: hier vind je een filmpje over de berg (plastic)afval aan de zuidkust van Hawaï. De presentator is een soort hyperactieve Dr. Oz, maar hij heeft wel een punt.

Wil je nog meer lezen over plastic afval in de zee? Kijk dan eens op plasticsoupfoundation.org/.

Kleine toevoeging om 21.20 uur – Op documentairenet.nl vond ik een interessante docu in dit verband: Toxic – Garbage Island.

 


[1] In de natuur wordt plastic nauwelijks afgebroken. De afbraak gebeurt via fotochemie, een chemische reactie die ontstaat door zonlicht. Plastic kan tot op zekere hoogte ontbonden worden, maar is in de meeste gevallen niet geheel afbreekbaar. Papier heeft enkele weken tot maanden nodig om afgebroken te worden.

Geen Reacties.

Laat een reactie achter