Favorieten uitgelicht: Kaneel

In deze post wil ik graag kaneel in de spotlights zetten, want ik ben er dol op! Kaneel is niet alleen lekker, maar heeft ook allerlei gezondheidsvoordelen, dus dat is win-win!

2013-07-10 Kaneel (Foto - Wereld Winkel Delden) KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

We kennen twee soorten kaneel, de Ceylonkaneel (Sri Lanka) en Cassia cassia (Birma). Kaneel komt van de kaneelboom, die groeit in een tropisch klimaat. Voor kaneelstokjes wordt de binnenste bast van de takken van de boom gebruikt. Wanneer deze bast in kokosmatten gedroogd wordt, rolt de bast zich op en verandert de kleur. Kaneel is al een hele oude specerij, dankzij een oud kruidenboek is bekend dat de Chinezen in 2800 voor Christus al kaneel gebruikten. Je kunt kaneel als stokjes of als poeder kopen. Wij kennen kaneel met name door het gebruik in zoete gerechten als appelgebak, stroopwafels, koffie, etc. In de Indiase keuken wordt kaneel juist veel gebruikt als smaakmaker voorvlees en groente.

Kaneel heeft heel veel gunstige werkingen. Een aantal voorbeelden:
– krampverlichtend
– stimulerend voor de bloedsomloop
– verbetert de werking van insuline
– stimuleert het lichaam om suikers op te nemen
– positief effect op cholesterol
– ontstekingsremmend / antisceptisch (helpt bij bepaalde schimmels en bacteriĆ«n, zo ook bij een slechte adem)
– werkt verwarmend en geeft daardoor een oppepper bij verkoudheid, vermoeidheid en koude voeten
– helpt bij misselijkheid en diarree
– werkt bevorderend bij spijsverterings- en maag-darmklachten
– verlicht menstruatiepijn
– verbetert de cognitieve prestaties (door de aanwezigheid van mangaan, magnesium en ijzer)
– er wordt gezegd dat kaneel de vorming van kankercellen tegengaat
– helpt de symptomen van artrose te bestrijden

Door kaneel met rauwe honing te mengen, worden de gezondheidsvoordelen vergroot. Google maar eens op kaneel en honing, dan vind je heel veel toepassingen voor een betere gezondheid. Aan zwangere vrouwen wordt het gebruik van kaneel uit voorzorg afgeraden vanwege de stof coumarine, die doorgaans in antistollingsmiddelen te vinden is. Wanneer echter kleine hoeveelheden kaneel worden genuttigd, is het heel onwaarschijnlijk dat dit nadelige effecten heeft voor de ongeboren baby.

Ik gebruik zelf kaneel graag met een lepeltje honing door de thee, in allerlei koekjes, taarten en cakes of gewoon over een appel, banaan of peer. En soms neem ik een lepeltje honing, strooi daar wat kaneel over en is het een heerlijke traktatie voor de zoete trek. Ik ben nog niet zo ervaren in het gebruik van kaneel door hartige gerechten, maar dat lijkt me wel iets om meer mee te experimenteren! Tips zijn van harte welkom :-)

2013-07-10 Kaneel (Foto - bodymindspirit)

Geen Reacties.

Laat een reactie achter