Bakdag!!

Dit weekend besloot ik om de teugels weer even iets strakker te houden wat betreft het eten. De afgelopen tijd ben ik een beetje makkelijk geweest. Stokbroodje hier, zakje chips daar… dat strookt niet helemaal met wat ik graag wil eten. Ook merkte ik dat ik minder energie had (terwijl ik redelijk relaxt naar de vakantie kon toewerken – want ja, ik heb sinds dit weekend vakantie!) en meer last van mijn buik en een opgeblazen gevoel. Pff, ik ben er weer helemaal klaar mee, met al die vage klachten. Dus zaterdagavond heb ik in plaats van de zak chips die we ‘s middags hadden gekocht een schaal met lekkere en verantwoorde hapjes op tafel gezet. Kaas, komkommer, tomaatjes, dadels, amandelen, walnoten-vijgenbrood, zo was het extra genieten van het einde van Borgen seizoen 3! Zondag hebben we nog wat verder geklust in de tuin en eind van de middag hebben we nog bijna 30 kilometer gefietst ten noorden van Groningen, genieten :-)

Na alle geklus was het vandaag dan eindelijk tijd om weer eens lekker de keuken in te duiken. Zondagavond deed ik nog wat inspiratie op voor nieuwe recepten en ik kon niet wachten om vandaag te gaan bakken! Ik produceerde vandaag maar liefst vier baksel, een persoonlijk record denk ik ;) Mijn doel was om een aantal verantwoorde alternatieven voor brood en koekjes te maken, want dat zijn mijn twee grootste valkuilen.

Speltbrood met verse kruiden uit de tuin:

Vanmorgen plukte ik een mandje vol sla en kruiden uit onze moestuin en aangezien ik speltbrood op de planning had staan, besloot ik een lekker gekruid brood te maken. Ik maakte een deeg van 250 gr speltmeel, een snufje baking soda en een klein scheutje appelciderazijn, een snufje Keltisch zeezout en ca. 150 ml water. Toen het deeg gekneed was, deed ik er een handje verse oregano, tijm en rozemarijn bij. Na een klein half uurtje in de oven, was het brood klaar. Je ziet de kruiden niet heel goed, maar hij ruikt en smaakt geweldig!

Crackers van amandelmeel en lijnzaad

Deze crackers vind ik ideale broodvervangers. Je hebt het gevoel dat je gewoon crackers eet, maar de enige ingrediënten zijn amandelmeel, lijnzaad, ei en een snufje zout – hartstikke gezond dus! Geen tarwe, geen suiker en geen dubieuze toevoegingen. Je maakt deze crackers door gelijke delen amandelmeel en lijnzaad te mengen. De lijnzaad eerst even ‘breken’ in de blender (wanneer je gebroken lijnzaad in de winkel koopt, kan die snel ranzig worden). Dan ei erbij, je kunt ongeveer 1 ei per 100 gram meel/zaad aanhouden. Snufje zout erbij, goed mengen en dan uitsmeren op een bakplaat. Het handigst is om ‘m nu alvast in stukken te snijden, dan kun je de crackers na het bakken mooier breken. Ik nam er gelijk twee bij de lunch, lekker met roomboter, sla, kaas en zongedroogde tomaatjes.

Amandel-zaden reep (van Barbara EET)

Gisteravond vond ik op de website van Barbara EET een recept voor lekkere repen. Ik heb al vaker geëxperimenteerd met recepten voor repen, maar heb er nog niet een gevonden die helemaal naar mijn zin is. Het recept van Barbara zag er lekker uit (helaas was de foto bij het recept niet meer zichtbaar), dus ik besloot weer een poging te wagen. Ik had niet meer genoeg kokosrasp in huis, maar aangezien ik niet van een overheersende kokossmaak houdt, besloot ik de rasp aan te vullen met rijstemeel. De truc bij dit recept is om het deeg heel goed aan te drukken in de bakvorm, anders brokkelen de repen snel af. Ik kon zeven repen uit het baksel snijden. Ik heb er direct een geproefd: heerlijk! De repen zijn nog iets meer koek/cake-achtig dan een mueslireep, maar daar kan ik mee leven. Misschien dat ik mij de volgende keer aan dit recept van ThePaleoMom waag…

Lest best: chocoladecake! (van Eet Goed Voel Je Goed)

Tot slot bakte ik een van mijn favoriete cakes: de “Alllerlekkerste chocoladecake… Ooit!”, zoals Heleen haar cake toepasselijk noemt. Een gezondere variant op brownies. Deze cake is niet alleen ontzettend lekker, maar vult ook erg goed.Ik heb vanmiddag een bakje aardbeiden, een mango en bananen meegenomen, dus ik denk dat ik een heel lekker toetje eet vanavond :-)

2 Reacties op “Bakdag!!”

 1. Barbara EET 28 augustus, 2013 at 18:32 #

  Dank je wel voor het proberen van een van mijn recepten! En helemaal leuk dat je er over blogt. Reden voor mij om meteen die foto te fixen :).

  Groetjes!
  Barbara

  • De Gezonde Zoektocht 30 augustus, 2013 at 14:27 #

   Haha :)
   Die repen zijn echt een groot succes, ik heb ze geloof ik al wel vijf keer gebakken sindsdien. Mijn vriend is er ook dol op!

Laat een reactie achter