Verticale kruidentuin

Voor mijn verjaardag afgelopen december kreeg ik van mijn schoonmoeder een boekje over tuinieren in moestuinkistjes. Hoewel ik zelf alleen de beschikking heb over een vensterbank (jammer genoeg… maar hij is wel bijna een meter diep, dat dan weer wel!) is mijn vriend wél gezegend met een paar vierkante meter tuin. En omdat ik tuinieren zo leuk vind, ben ik omgedoopt tot ‘chef tuin’. Geïnspireerd door het boekje (Zelf Geoogst) heb ik afgelopen winter via marktplaats al voordelig een aantal fruitkistjes op de kop getikt, die nu goed gebruikt worden:

2013-06-30 pallet kistjes

Zoals altijd als ik iets leuk ontdek, volgde een snuffeltocht op het web op zoek naar meer inspiratie voor kleine tuinen en dat resulteerde in een leuk klusprojectje: een verticale tuin. Je hebt daarvoor nodig: een pallet, antiworteldoek (of een stevig soort plastic), krammen of nietjes, potgrond en plantjes. Een stel extra spierballen bleek achteraf ook handig, want een gevulde pallet met zo’n 80 liter potgrond is best zwaar… dûh!

Via een van mijn opdrachtgevers kon ik gratis aan een pallet komen, dus op de fiets mee naar huis en zodra het eerste droge weekend zich aandiende ging ik van start.

Omdat de tuin nog wat tot leven moet komen en de omheining nogal grauw is, besloot ik de pallet eerst een curaçao blauw kleurtje te geven:

2013-06-30 pallet verven

Ik legde pallet op het anti-worteldoek en knipte er ruim omheen.

2013-06-30 pallet op maat knippen

Om het anti-worteldoek aan de pallet te bevestigen kocht ik ronde krammetjes. Een nietpistool zou ook goed werken, maar bij gebrek aan voldoen krammetjes prima! Zorg wel dat je het doek op veel plaatsen vastzet, zodat het straks niet scheurt of verzakt door het gewicht van de potgrond. Ik maakte eerst de onderkant van de pallet dicht, vervolgens de achterkant en tenslotte de zijkanten. De bovenkant liet ik open, de randjes vouwde ik netjes dubbel voor een mooie afwerking.

2013-06-30 pallet onderkant 2013-06-30 pallet achterkant 2013-06-30 pallet zijkant 2013-06-30 pallet leeg

Toen was het tijd om de pallet te vullen. Na enig knoeiwerk kwam ik tot de conclusie dat dat het makkelijkst gaat wanneer de pallet plat ligt. Let er dan wel op dat je de potgrond goed richting de onderkant aanduwt. Ik vulde de pallet met de kruidenplantjes die ik een week eerder van mijn moeder had gekregen. Met behulp van de spierballen van vriendlief zette ik de pallet rechtop tegen de muur. De potgrond zakte nog was naar beneden, omdat het anti-worteldoek iets bol ging staan onder het gewicht. Ik besloot om de pallet eerst een weekje te laten rusten en ‘m een weekend later helemaal goed bij te vullen. Uiteindelijk heb ik bovenop nog rucola gezaaid, die komt sindskort voorzichtig over de rand kijken :)

Links het resultaat aan het eind van de klusdag en rechts het resultaat anno nu, een kleine twee maanden later.

2013-06-30 pallet klaar-nu

Het linker basilicumplantje heeft het niet overleefd, momenteel groeien er in de pallet: koriander, basilicum, tijd, oregano, munt, rozemarijn, salie en citroenmelisse. Heerlijk om tijdens het koken een handje verse kruiden te kunnen plukken of een paar blaadjes in de thee te doen. Wat ik trouwens ook erg leuk vind is de verticale flessentuin van dothegreenthing.com. Wie weet komt het daar ook nog eens van!

2013-06-30 Plastic-Bottle-Garden

Geen Reacties.

Laat een reactie achter