De omslag naar onbewerkt eten

In het vroege voorjaar 2012 wilde ik (net als half Nederland zodra het zonnetje weer tevoorschijn komt) graag een paar winterkilo’s kwijt. Ik was nooit iemand van het extreme diëten, want meer dan een paar kilo hoefde er eigenlijk ook nooit af. Tot dat moment stopte ik wanneer ik ‘even op wilde passen’ met het eten van snoepjes, koekjes en vette dingen. Ik kocht waar mogelijk mijn eten in de minder vette variant, at veel brood en pasta (want veel goede vezels) en kookte vooral veel zelf. Inspiratie voor ‘slanke recepten’ deed ik op via sites als My S.pecial K. Ik verloor wel een paar kilo doordat ik niet toegaf aan mijn eetbuien, maar een trek dat ik de hele dag had!

Na een paar weken besloot ik op een vrije middag eens te googlen op wat tips voor snackaanvallen tijdens het lijnen en belandde op de website van Yvonne Lemmers: Grip op Koolhydraten (GOK). Haar checklist voor een koolhydraatverslaving was een feest der herkenning. Geboeid las ik verder, dit klonk zo logisch. De volgende dag fietste ik uit mijn werk langs de boekhandel om haar boek “opgewicht” aan te schaffen. Ik las het boek twee keer en bladerde door de ervaringen van mensen op haar forum.

Na enige aarzeling – want brood is zo lekker, daar kan ik écht niet zonder – besloot ik een poging te wagen: het eerste weekmenu en bijbehorend boodschappenlijstje samengesteld en op naar de winkel. Geen e-nummers, geen suiker, veel groente, vet en eiwitten. Al na een week merkte ik verschil, het voelde goed en natuurlijk, alsof mijn lichaam meer tot rust kwam. Na de zomer had ik een periode van minder werk (zzp-er) en had ik alle tijd om me verder te verdiepen in gezondere voeding en nieuwe recepten uit te proberen. Tijdens mijn zoektocht heb ik veel gelezen over Paleo, GASP, GOK-ken, Weston-Price, Raw Food, etc. Inspiratie voor nieuwe recepten put ik uit de websites als www.eetgoedvoeljegoed.com en www.voedzo.nl. Het blijft nog steeds een beetje schipperen, want het is lastig om oude gewoontes af te leren. Thuis lukt dat inmiddels redelijk, want daar heb ik zelf in de hand welke dingen ik in huis haal. Bij mijn vriend thuis liggen de zoete verleidingen op de loer en mijn zelfdiscipline laat het nog weleens afweten… Bij familie en vrienden of in een restaurant vind ik het lastig, maar kies ik er tot nu toe altijd voor om er geen probleem van te maken en gewoon gezellig mee te eten en drinken. Er zijn al wel diverse familieleden en vrienden geïnteresseerd geraakt – ik ben eigenlijk zonder moeite 8 kilo afgevallen en dat viel wel op. Wanneer ze er echt naar vragen vertel ik er graag iets meer over, maar verder dring ik mijn bevindingen niet op. Hoewel ik heel enthousiast ben over mijn nieuwe eetpatroon en er ook van overtuigd ben dat heel veel gezondheidsproblemen met goede voeding voorkomen kunnen worden, vind ik dat iedereen zelf zijn of haar keuzes moet maken. Ik ben in ieder geval blij dat ik stap voor stap de omslag aan het maken ben naar zoveel mogelijk onbewerkt eten!

2013-06-28 de omslag naar onbewerkt eten

9 Reacties op “De omslag naar onbewerkt eten”

 1. Taimi 11 maart, 2015 at 08:19 #

  What a pleasure to find someone who idinitfees the issues so clearly

 2. carinsurance 15 maart, 2015 at 17:37 #

  That’s a creative answer to a difficult question

 3. life insurance quotes 15 maart, 2015 at 17:41 #

  Yeah that’s what I’m talking about baby–nice work!

 4. auto insurance 21 april, 2015 at 22:01 #

  That’s a nicely made answer to a challenging question

 5. http://prednisonecom.org/danger_of_prednisone.html 3 september, 2015 at 16:01 #

  TYVM you’ve solved all my problems

 6. http://carinsuranceday.info/bcautoinsurancediscount.php 9 september, 2015 at 15:43 #

  So that’s the case? Quite a revelation that is.

 7. http://autoinsurancecart.org/autoinsurancerates.php 15 september, 2015 at 13:53 #

  There’s nothing like the relief of finding what you’re looking for.

 8. http://desertwillowproperties.com/on_the_beach_insurance.php 29 september, 2015 at 20:00 #

  Shiver me timbers, them’s some great information.

 9. http://alleducationioptions.info/what_bachelor_degree_should_i_get_for_physical_therapy.php 6 oktober, 2015 at 12:06 #

  Essays like this are so important to broadening people’s horizons.

Laat een reactie achter